Kort om pipor
De senaste dagarna så har jag fått två intressanta frågor om vapenpipor vilket jag tänkte avhandla idag. Den första frågeställningen har valsat runt några år nu och den handlar om huruvida en lös luftvapenpipa är tillståndspliktig eller inte. Krävs det alltså licens för innhav av en lös luftvapenpipa? Följdfrågan är om samma sak även gäller en lös pipa till ett licensfritt vapen.
Vad som gäller om pipor kan man läsa hos §3f 1:Kap Vapenlag (1996:67) där det står följande:
"Vad som sägs om skjutvapen gäller också....slutstycken, ljuddämpare, eldrör, pipor, stommar, lådor, trummor och mantlar till skjutvapen, eller armborststommar med avfyrningsanordningar.."
Notera alltså att det står "pipor", alltså specifikt odefinerade pipor - med andra ord alla (sorter, typer av) pipor. Min tolkning av ovanstående kan alltså inte bli annan än att alla pipor är omfattade av tillståndskrav. En lös pipa kräver alltså en separat vapenlicens. Jag har dessvärre inte hittat något lagrum, FAP eller prejuridikat som motsäger detta.
Den delikata följdfrågan är ju om detta även gäller pipor till licensfria vapen? Ja, enligt ovan säger jag där.
Då kan man naturligtvis invända att det hela är en smula bisarrt, om jag har ett licensfritt vapen så är alltså vapnet licensfritt men om jag tar loss pipan så kräver den sålunda en separat vapenlicens. Detta kan först verka minst sagt märkligt men detta är faktiskt inte så konstigt som man först kan tro om man betänker andra regler inom samma ämnesområde. De som äger ett Pre-92 vapen gör ju detta licensfritt, men exakt samma vapen blir licenspliktigt i det ögonblick som det överlåts till någon annan.
En tillståndsstatus är alltså inte definitiv utan i högsta grad beroende på en specifik omständighet.
I fallet med Pre-92 så är den avgörande omständigheten att den ursprunglige ägaren kan inneha vapnet med stöd i en gammal övergångsbestämmelse som dock inte innefattar någon annan. I fallet med pipan så är den avgörande omständigheten att pipan sitter ihop med ett vapen som i sitt ihopsatta skick är att hänföra som tillståndsfritt.
Pipan på plats så är vapnet alltså licensfritt, pipan demonterad så blir pipan plötsligt tillståndspliktig.
Principen är alltså densamma som med exempelvis en kraftfull slagfjäder; så länge som slagfjädern inte är monterad i vapnet så är den licensfri men när den däremot monteras in i vapnet så ändras vapnets licensstatus (precis som pipans licensstatus också ändras, fast då åt andra hållet). Ett annat exempel är en ljuddämpare som man får inneha i delar men så fort delarna monteras ihop till en fungerande enhet så blir dämparen licenspliktig.
Den andra piprelaterade frågan berör choke. Som de flesta vet så har många luftvapenpipor en chokning i mynningen, pipan är alltså succesivt avsmalnande för att klämma åt, strypa (eng. "choke"), mynningen. Tanken bakom detta är att säkerställa en perfekt passform mellan projektilens bakdel och pipans insida.
Om projektilen passar perfekt mot pipans insida så kommer projektilen med större sannolikhet att släppa helt uniformt (jämnt) runt pipans perferi (inre omkrets). Om projektilen släpper helt jämnt så minskar sannolikheten att projektilen lämnar mynningen vobblande på grund av ojämnt gas (luft) tryck mot drivspegeln (baksidan av projektilen). Detta betyder alltså en bättre praktisk precision downrange men det är inte dess enda goda egenskap. En annan fördel med "knipeffekten" hos mynningen är att pipan blir mer okänslig för olika sorters diaboler.
Den naturliga följdfrågan är då - varför saknar vissa pipor choke och borde de inte då skjuta sämre?
Normalt sett så saknar fjädervapen pipor med choke och anledningen till detta är lika enkel som logisk. Luftpulsen ifrån drivkällan i fjädervapen blåser ju upp kjolen på diabolen så att man får en riktigt ordentlig tätning även utan choke. Ett annat exempel på när pipor utan choke kan fungera helt utmärkt är om man använder diaboler som är perfekt avpassade till den aktuella pipan.

Sergeanten
3 februari 2012 11:08
Det står inte i 1 kap 3 § VL att pipor är licenspliktiga. Där står "Vad som sägs om skjutvapen gäller också". Att en lös pipa till ett licenspliktigt vapen blir licenspliktig beror således på att man knyter det till det vapen det tillhör. Vad som sägs om effektsvaga luftvapen i 2 kap 1 § är att de inte kräver licens av den som är över 18 år. Därmed blir inte pipor till licensfria luftvapen licenspliktiga.
I det utmärkta forumet Luftvapen.info har denna fråga diskuterats. En forummedlem har skrivit till Polismyndigheten i Kronobergs län och fått följande svar:
"Då det gäller luftvapenpipor så finns det ingen möjlighet att avgöra om en luftvapenpipa är till ett effektbegränsat luftvapen eller inte. Det skulle dessutom vara orimligt att ett tillståndsfritt luftvapen innehöll delar som blir tillståndspliktiga då man tar isär det. Om en viss typ av luftvapen finns i både tillståndsfri och tillståndspliktig version så går det inte att göra skillnad på piporna till de två versionerna (under förutsättning att det är samma pipa till båda). I fall C och D är alltså luftvapenpipan tillståndsfri."

Johnny Ottosson
3 februari 2012 21:46
Om vi läser §3 så hänvisar den till §1 som
fastslår att skjutvapen kräver licens.
Poängen med §3 är att visa att även andra delar, liksom skjutvapnen, också kräver licens.
Anknytningen är en del av pudelns kärna i resonemanget, detta håller jag helt med om.
Min tolkning är att om pipan bevisligen hänger ihop med (det licensfria) vapnet (alltså är monterad) så är pipan licensfri.
Om den däremot inte hänger ihop, utan ligger lös brevid, då är den inte längre licensfri.
Detta är dock bara min tolkning.
Har vi inget prejuridikat, alltså någon form av rättslig prövning på vad som är lagligt eller inte, så gissar vi alla.
Min gissning (tolkning) baserar jag på vad jag kan läsa ur lagstiftningen och där hittar jag tyvärr inget som undantar luftvapenpipor ifrån tillståndspliktig status, såvida de inte ingår som monterad komponent hos ett komplett licensfritt vapen.
Vad sagespersonen i Kronoberg gör är alltså också att gissa/bedömma/tolka efter egen bästa förmåga.
Det betyder att han kan ha rätt, likväl som jag, men att vi inte VET innan en rättsinstans har prövat frågan.
Nu vet jag att Tommys Vapenverkstad säljer pipor utan licenskrav eftersom deras lokala polistalesperson i deras län har sagt att de anser att piporna är licensfria om någon sakkunnig (i detta fall avsändaren i egenskap av vapensmed) så påstår.
FX Airguns däremot säljer inte pipor lösa eftersom deras lokala polistalesperson säger att pipor är tillståndspliktiga om de inte sitter ihop med ett bevisligen licensfritt vapen.
Alltså, alla gissar/tolkar/bedömmer men faktum är att ingen VET.
En reflektion på den citerade talespersonen från Kronobergs resonemang är att man alltså kan tillverka ett licensfritt luftvapen med en pipa till krutvapenkalibern 357 Mag och sedan sälja piporna som lösa licensfria reservdelar?
Jag tror tyvärr inte att den talespersonen tänkte igenom sitt svar så noga som hade varit önskvärt.
Men det är, liksom inlägget, bara MIN egen tolkning av situationen.
Sergeanten
3 februari 2012 16:42
I princip är alla luftvapen över 10 joule licenspliktiga, även pre 92 vapen. Undantag har gjorts för dom som vid lagens tillkomst redan innehade ett sådant vapen. Anledningen härtill är att vi inte har retroaktiv lagstiftning i detta land. Man ska inte bli lagbrytare över en natt för att lagen ändras om man lagligen anskaffat vapnet tidigare. Däremot finns det ingen anledning att dessa vapen ska vara licensfria i all evighet för framtida ägare. Det är ingenting konstigt med detta.
Johnny Ottosson
3 februari 2012 21:55
Det finns dock talrika exempel på att vi tillämpar retroaktiv lagstiftning, dock inte i detta fall.
Ett känt exempel på det är när man gjorde om lagen för körkort till "lätt motorcykel" 1970. Då kunde en person som var 17 år få lov att köra sin motorcykel på körkort för lätt MC en dag (691231) men inte få lov att köra den dagen därpå (700101), trots att det är samma maskin som han hade kört under ett år. Året därpå så fick han däremot köra den igen, då han hade fyllt 18 år eftersom man då fick körkort för tung mc automatiskt (vilket mc över 125 cc sedan klassades som).
Detta drabbade främst de som var födda 1953 och som ägde en MC under 75 kg (lätt MC pre-70) som dessutom hade en slagvolym över 125 cc. Paradexemplet på detta var dåvarande storsäljaren (fram till 1965) Husqvarna Silverpilen mfl.
nonaim
4 februari 2012 14:20
Men Johnny... Man bestraffades väl ändå inte för de gångerna man kört med giltigt körkort? Skillnaden vad gäller vapen och retroaktivitet är ju att själva innehavet är straffbart - därmed måste det vara lagligt att inneha ett pre - 92 vapen enligt denna princip.
Som jag ser det är rekvisitet "skjutvapen" - som pipor syftar framåt på centralt i § - effektbegränsade vapen är inte licenspliktiga skjutvapen och därmed är inte heller pipan licensbelagd.
Detta är, enligt mig, den enda tolkningen som kan leda fram till att pipor inte skulle vara licensbelagda på luftvapen. I annat fall skulle i princip en lagändring krävas. Inom straffrätten ska det i princip inte finnas ngt tolkningsutrymme - polisen som svarat på mailet ovan må ju vara pragmatisk, men det kanske inte en åklagare skulle vara. Vi kan iaf dra slutsatsen att lagtexten inte är särskilt genomtänkt i det här fallet.
Johnny Ottosson
4 februari 2012 15:40
Det är sant, ett klargörande i den här frågan hade onekligen varit värdefullt.