Direktlänk till inlägg 9 december 2011
Vilken HW50 egentligen?
En HW35L samt en HW50E
Ibland så skriver folk i annonser och liknande att de säljer en HW50 utan att mer noga definera mera. För de allra flesta entusiaster på 2010-talet så är HW50S en välkänd och populär modell. Rättmätligen så måste man tillägga, detta är en förbluffande kompetent och allround modell för de flesta normala behov.
Ibland så kan man dock även tänka på systermodellen, HW50L, som är en snikversion egentligen avsedd för marknaden i Tyskland och utrustad med det enklare avtryckarsystemet "Perfect". Den vanliga HW50S har ju alltid det världsberömda avtryckarsystemet "Rekord" som standard.
Oavsett vilket så är HW50S, eller HW99 på vissa marknader, ett ganska litet och kompakt konventionellt fjäderluftvapen med rätt blygsamt format, obetydligt större än en HW30S. Det vapen som vi idag ska kolla lite närmare på är föregångaren till Beeman R8, alltså den ursprungliga HW50, med modellbeteckningen E.
Som ni ser på bilden ovan så är HW50E ingen liten bössa, den håller samma imponerande (116 cm) längd som stora HW35 och är därmed åtminstonde 15 cm längre än dagens lilla HW50S. Vad som däremot skiljer ordentligt är grovleken på cylindern.
HW35 vänster, HW50E höger. Samma råmaterial till stocken, notera mängden trä på sidorna av cylindern
Vad är då en sådan HW50E egentligen? En hybrid skulle man kunna säga, baserad på en hel del av HWs modultänkande. Man tar en stock för HW35s snikmodell av bok (stocken, inte vapnet), den kombineras sedan med cylindern ifrån matchgeväret HW55 men man snålar in på det aktiva piplåset. Slutligen så låter man cylindern behålla Rekord avtryckarsystem och kröner det hela med HW35s långa pipa. Voliá - en HW50E.
Prestanda angavs till 700 fps, vilket var en ansenlig utgångshastighet på tidigt 1970-tal och skjutbarheten ansågs som mycket god igenom måttlig rekyl. Viktskillnaden var ungefär ett halvt kilo till fördel jämfört med stora HW35 och detta gjorde modelle relativt populär för allroundbruk.
Från Air Rifle Headquarters för säsongen 1974
Säga vad man vill men visst var broschyrerna snyggare och mer informativa förr..
Ett bra val för skog och mark...