Airpang

Direktlänk till inlägg 16 juli 2011

En smörjning....

Av Johnny Ottosson - 16 juli 2011 10:45


Halv storm


På grund av rejäl blåst men i övrigt fint väder så fick jag pyssla med annat än att skjuta och då blev det dags för stocken att få sig en smörjning. Tack vare ett gott råd ifrån Ronny (Golle) så har jag börjat köra med Shaftoil, som hittils helt har motsvarat mina förväntningar.


Efter en stunds gnidande så blev stocken på följande sätt:



 



   


 

Tyvärr så är dessa koreanska stockar en liten smula torra ifrån fabriken men det är inget som man inte kan lösa med lite olja. Stocken ovan är en helt vanlig standardstock, tagen ur produktionen och hade också den egenskapen. Nu har jag steg för steg byggt upp den med olja för att få rätt glans och en portät och hårdare ytfinish.


Som den skarpögde kan notera så är nätskärningen bortslipad på förstocken eftersom denna var av den äldre typen med bokstäverna "FX" infrästa, precis som på syntetstocken. Ett designdrag som dagens stockar lyckligtvis är befriade ifrån.


Nätskärningen på pistolgreppet är dock inte att klaga på, snyggt utfört och precis lagom. Jag vet att en del ogillar FXs valnötstock till Royale/Elite eftersom man tycker att den är fyrkantig och lite klossig men det finns många goda skäl till just den här formgivningen.


Dels så har vi omtänksamma detaljer som plan undersida på förstocken, bra för att montera bipod eller ha vapnet stabilt liggande på ett underlag, vi har även ett pistolgrepp utformat så att skytten kan välja mellan att skjuta med tummen upp, mot lådstjärten, eller tummen runt själva pistolgreppet.


Andra smarta detaljer är en hög kolvkam som passar bra med höga fästen till kikarsiktet samt ordentligt med gods runt halsen till tuben, ett område som ofta är utfört i på tok för tunnt gods på många stortubsvapen. En finess som jag personligen uppskattar är "rännan" ovanför/vid sidan om den inbyggda varbygeln.


En helt perfekt plats att vila avtryckarfingret på när man håller vapnet. Annars, om man manövrerar vapnet med bara grepp runt kolvhalsen, så blir de flesta lite längre vapen vingliga att hålla. Ett finger i själva varbygeln har vi ju bara när vi ska skjuta och har målet på kornet, eller hur?

 
 
Ingen bild

Krim

16 juli 2011 15:17

Otroligt att man kan förstöra en bit fint trä med shaftoil. Men det är klart har man inte större ställda krav på ett bra slutresultat så kan man ju köra med shaftoil.

 
Ingen bild

MG

16 juli 2011 15:29

Krim den var bra, är det silikon i shaftoil?

Vad ska man använda i stället krim? :-)

 
Ingen bild

Krim

16 juli 2011 15:49

japp det är silicon i shaftoil som glänser så fint i solskenet. själv föredrar jag att köra med linolja på en fin valnötsstock, tar lite längre tid och man får lägga ner lite mer arbete, men i slutändan så blir det bra mycket bättre än å köra med shaftoil.

Johnny Ottosson

16 juli 2011 16:20

Intressant, på vilket sätt blir det bättre?

 
Ingen bild

Krim

16 juli 2011 16:44

bättre skydd mot väder och vind och lystern blir bra mycket finare än när man kletar på silicon baserad skit olja på en stock, men det är klart är du nöjd med resultatet efter att ha klenat in din stock i shaftoil så är det ju bara att gratta dig till ett fint silicon glänsande resultat.

Johnny Ottosson

16 juli 2011 17:26

Nu brukar jag ju inte direkt skjuta med vapnet i regn och lystern är ju lite av poängen med att behandla stocken.

Ger din oljebehandling också en så blank och fin finish?

 
Ingen bild

Krim

16 juli 2011 17:39

Den ger en klart mycket bättre finich än vad shaftoilen ger och själva skyddet av stocken i regn och fuckt är en ren bonus om man lägger lite tid på att göra det rätt. förstår inte hur man kan rekomendera shaftoil till inoljning av en stock...

Johnny Ottosson

17 juli 2011 00:33

Ingen aning. Jag utgick ganska mycket ifrån att ProGunner och Golle kunde sin sak.

 
Ingen bild

jodre

17 juli 2011 00:58

Är inte på något sätt egentligen insatt men fått ung. samma råd från de stockmakare jag anlitat, undvik Schaftöl som pesten pga silikon och lösningsmedel i det,
dock finns tydligen olika fabrikat med olika graderingar
av hur dåligt det är.
Sedan verkar råda delade meningar om linolja eller tungnötsolja och vilken som är förträffligast.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards