Airpang

Direktlänk till inlägg 22 november 2010

Showtime..

Av Johnny Ottosson - 22 november 2010 17:30


 

Utfallet i gelatinet

 

  

Min skjutplats

 

Efter två dygn så hade gelatinet härdat till rena rama cementklumpen. Egentligen så hade jag kanske inte tänkt att den skulle vara så hård men då jag misstänkte att förra gångens gelatinmix blev en smula mjuk så tänkte jag bättre för hård än för mjuk den här gången.


Som ni ser så ordnade jag en improviserad skjutplats igenom att lägga en avhakad bokhylledörr över en köksstol och sedan sköt jag CZ200T med en bipod mot målet exakt 23 meter längre bort.


Kollar ni noga på bilden så ser ni precis ovanför altanräcket att finns en liten ljus fyrkant mitt i bilden. Det är en vanlig 14x14 cm måltavla med 5 riktpunkter som jag använde för att beräkna träffpunkten med de fyra olika sorterna av ammunition för dagens övningar. Precis ovanför måltavlan ställde jag brickan med gelatinen. Runt 5-6 mps vind och snöyra gjorde att jag inte vågade skjuta på längre avstånd med tanke på risken för en snedträff - jag har ju bara ett gelatinblock att arbeta med idag och det tar två dar att framställa ett nytt.


  

Fyra sorters diaboler med lite olika utfall..

 

De diaboler jag valde för testet var JSB RS 7.33 gn, HN Match Kugeln 8.18 gn samt Predator Pellets 8.00 gn. Den sistnämnda sköt jag både med och utan röd plastspets för att se om detta kunde göra någon praktisk skillnad.


JSB RS var den enda rundnosen och den drog rakt igenom blocket utan minsta tvekan, blocket var då 11 cm långt. Anslagsenergin vid 23 meter var 5.20 joule och hastigheten 148 mps. Rätt ordentlig djupverkan på ganska måttlig energi..


  

Match Kugeln överst i bild..

 

HN Match Kugeln är en flatnos och den bromsades effektivt upp i gelatinet. Anslagsenergin vid 23 meter var 4.38 joule och hastigheten 129 mps. Totalt så blev djupverkan 82 mm. Ingen märkbar deformation på diabolen.


Predator med spets överst, utan spets nederst.

 

Predator Pellets sköt jag alltså med och utan spetsen för att se om det gjorde någon skillnad - o det gjorde det, bara ungefär en diabollängd dock. Den röda spetsen fastnade ett par millimeter innanför ingångshålet men troligtvis räckte detta för att bryta "ytspänningen" och tillåta en bättre djupverkan.


Anslagsenergin blev 4.70 joule och hastigheten 135 mps. Djupverkan blev 77 mm för diabolen med spets och 69 mm för den utan spets.


Skillnaden i höjd.

 

Här ser man skillnaden i höjd, HN längst ner med Predator utan spets till höger. Ovanför denna så har vi Predator med spets, som dock föll bort vid ingången.


Fotat ifrån sidan med motljus

 

Ovan ser vi HN som drar djupare in än Predator utan spets. Notera hur instabilt den sistnämnda har rört sig igenom gelatinet jämfört med HN.

  

Predator med spets som dock har tappat den vid anslaget

 

Vad kan man dra för slutsats av allt detta då? Utan tvekan så ger JSB RS mera energi och har en högre hastighet vid målavståndet. Igenom dess aerodynamiskt goda formgivning så bromsas den väldigt lite av gelatinet och drar rakt igenom utan att ladda ur speciellt mycket energi. Projektilkanalen var väldigt tunn och slät, ett tydligt tecken på en "nålstickseffekt" i målmediet.


Flatnosen HN Match Kugeln bromsade upp ordentligt men även här så var projektilkanalen jämn och fin. Bra energiurladdning och lagom djupverkan fast då med minus för den fina och släta projektilkanalen.


Predator Pellets har mera energi vid anslaget än HN, ett tecken på bättre BC, liksom att de tog högre upp i mediet vid samma riktpunkt. Djupverkan blev något sämre än HN men detta är marginellt. Projektilkanalen är betydligt mera ruffig och ojämn så dessa diaboler rörde sig sannolikt ordentligt medan de arbetade sig igenom mediet ända till stopp.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Erik

22 november 2010 18:20

Ball - det där måste man ju göra - hur kul som helst. Tyvärr har jag inte fått tummen ur....
Bra skrivet som vanligt oxå.

BTW Ser lite skoj ut på nå´t sätt med stövlarna framför bössan ;0)

 
Ingen bild

Sandstig

23 november 2010 10:32

Gelatin är alltid roligt att leka med :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Tisdag 20 feb 19:00

  Sterling Armament Company!     En spännande mix mellan tradition och innovation!   Många av er fantaster som har varit med ett tag känner till Sterling, ett brittiskt företag som hade en hit i början av 1980-talet med sin nyskapande fjäde...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 feb 18:00

  Behovet av BSA Defiant? Priset är preliminärt angivet till £1050.   Trenden med bullpups förefaller ha anlänt för att stanna, något som inte minst bekräftades i helgen då BSA släppte sin variant på temat. I princip samtliga nämnvärda akt...

Av Johnny Ottosson - Lördag 17 feb 10:30

  BSA Defiant och BSA Ultra Cayenne !     Äntligen en bullpup från BSA!   Till sist så har äntligen BSAs nya bullpup anlänt till marknaden efter fler veckor av rykten. När modellen inte visades på Shot-show så var de flesta övertygade om at...

Av Johnny Ottosson - Söndag 11 feb 19:00

    AEAC testar Wildcat Mk II med Smothtwist X!   FX Airguns driver den tekniska utvecklingen för Sport PCP!   Åter igen så har FX Airgun visat konkurrenterna att i sitt segment så regerar man tämligen ostört.   Problemet kan emell...

Av Johnny Ottosson - Söndag 28 jan 10:30


  Att resa sig ur askan till en framtid som inte finns....?     En 25 år gammal konstruktion ska nu åter igen konkurrera i premiumklassen..   Theobens ikoniska Rapid har nu ännu en gång återuppstått i en ny inkarnation efter att under några...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se