Direktlänk till inlägg 16 september 2010
Vindens väder..
Blåst är alltid retligt när man skjuter. I bästa fall så är det störande och i värsta fall så blir helt omöjligt att skjuta på ett vettigt sätt. Men vad är egentligen vind och när ska man planera in sitt skytte för att drabbas av vinden så lite som möjligt?
Vind är flödet av luft i atmosfären. Skillnader i lufttryck får luften att röra sig, från områden med högtryck till områden med lågtryck. Om du står med vinden i ryggen så har du lågtryck till vänster och högtryck till höger. Ju större tryckskillnad desto kraftigare vind.
Vindar kan röra sig i alla riktningar - horisontellt, vertikalt och i virvlar. Vind uppstår av tryckskillnader i atmosfären. Luften rör sig från ställen med högt tryck mot ställen med lågt tryck. Ju större skillnad det är i lufttrycket, desto kraftigare blir vinden.
I Sverige är de blåsigaste månaderna november-december och de minst blåsiga juni-augusti. Vindriktningen är oftast mellan syd och väst, men vinden vrider allt eftersom lågtryck och högtryck passerar, så även andra vindriktningar är relativt vanliga. Under vår och sommar är dessutom sjöbrisen vanlig runt landets kuster.
Vid tillfällen med vackert väder så blåser det mer på dagen än på natten. Det är solen som är orsak till detta. När solen värmer upp markytan, värmer denna i sin tur upp de lägsta luftlagren.
Eftersom varm luft är lättare än kall luft, leder detta till att luften blir mer lättrörlig, vilket visar sig i att marknära luft börjar stiga uppåt och i att vindhastigheten och byigheten ökar. Under natten avkyls markytan genom värmestrålning ut mot världsrymden, och därmed avkyls också de lägre luftlagren, med ökande stabilitet och lägre vindhastighet som följd.
Att vinden avtar framåt kvällen/natten är typiskt för dagar under sommarhalvåret då molnigheten är liten eller åtminstone minskar under kvällen. I sådan vädersituation blir markytan kallare (detta kallas inversion) mot kvällen, därför att soluppvärmningen minskar och den långvågiga värmestrålningen ut mot världsrymden tar överhanden.
Det leder till att även luften närmast markytan blir kallare, och eftersom kall luft är tyngre än varm luft betyder det i sin tur att de lägsta luftlagren inte så lätt sätts i rörelse. Högre upp däremot på en höjd av minst 200 m från markytan kan det fortsätta blåsa. Det är till och med så att vinden i detta luftskikt i regel ökar på natten.
Under dagen är förhållandet det motsatta, då är den varma och därmed lätta luften närmast markytan mycket lättrörlig, och eftersom vind är just luft i rörelse är då också vinden kraftigare. Under mulna dagar och under vinterhalvåret är solinstrålningen mindre och då är inte heller vindavtagandet mot kvällen så tydligt.