Airpang

Direktlänk till inlägg 21 december 2009

Liten och naggande god..

Av Johnny Ottosson - 21 december 2009 09:30


Mera 200 !!


Nu har jag avslutat utvärderingen av mina magasinsystem för min CZ200T. Som en del av er kanske känner till så köpte jag dels ett 8-skotts Rowanmagasin samt dessutom CZs original 5-skott magasin. Då de båda magasintyperna representerar de två sorters magasinlösningar som finns för modellen på marknaden så tyckte jag att det skulle vara intressant att pröva dem mot varann för att se vilken som passade mig bäst.


  

Rowans 8-skott magasinsystem.


Rowans system består av två stycken komponenter, dels en magasinhållare och dels magasinen. Hållaren skruvas på mittenkilbasen och sedan skjuter man in magasinet på plats. Det hålls därefter stilla av en liten magnet. Att sätta in och ta ut magasinet fungerar bra och smidigt. En nackdel är dock att en kammare måste ligga tom för att matarpinnen ska få plats så trots 9 kammare så kan man bara ladda 8 stycken diaboler. Fördelen med detta är emellertid att man kan ha magasinet i vapnet utan att en diabol behöver hamna i loppet när matarpinnen sluts.

  

Magasinet monterat och skjutklart.


En annan fördel är att man kan ta ur magasinet ur vapnet och då finns laddplattan kvar under hållaren så att man enkelt kan ladda singleskott. Hela systemet känns gediget och solitt med ypperlig passning och ytbehandling.

  

Själva magasinet löst.


Här ovan kan man se själva magasinet, det består av en rotortrumma som man via ett uttag i högra sidan indexerar helt manuellt. När man köper magasinsystemet så måste man välja om man vill kunna sätta in magasinen ifrån höger eller vänster, det finns alltså två versioner av samma system. Jag valde höger för det kändes bäst samt ger möjlighet att använda systemet även i kombination med ett kikarsikte som har stort sidewheel på vänstersidan.


Så långt är allt gott och väl men den största nackdelen är tyvärr att systemet inte fungerar i verkligheten.


Det verkar som att diabolernas kjol är för stor för att passa 100 procent rätt in i magasinets rotor för diabolerna tenderar tyvärr till att falla på huvudet först ner i laddplattan varpå matarpinnen knycklar ihop dem istället för att skjuta dem på plats inuti pipan. Man får alltså eldavbrott som kräver att man avlägsnar magasinhållaren (o däremed även själva siktet) för att kunna rensa ut - mycket frustrerande. Jag testade att placera diabolerna på olika platser inuti rotorrännan för att se om det gick bättre ifall de var framtill, mitten eller baktill men det verkade inte spela någon roll. Likaså prövade jag att placera hållaren olika så att magasinet kom nära mellankilbasen eller långt ifrån den men inte heller detta spelade någon roll - magasinet krånglade hela tiden med vart och varannat skott.


Sammanfattning:


+  Välbyggt, hög kvalité på utförandet

+  Estetiskt prydligt

+  Rymmer många diaboler


-  Dyrt, 635 kr (lösa magasin 415 kr)

-  Kräver höga fästen i de flesta fall

-  Fungerar inte i verkligheten


Nu ska vi gå vidare och kolla på CZs lösning av samma problem, att ge lilla S200 en form av magasinmatning. Här har man satsat på ett tvärställt listmagasin som förs in i vapnet ifrån sidan och som genomgående sticker ut på den andra sidan.

  

CZs eget magasin, sett från ovan utan kikarsiktet monterat.


Med det här systemet så måste man först demontera laddplattan och därefter skruva fast en magasinhållare. Den tillåter sedan att magasinen förs in ifrån valfri sida av vapnet för att sedan succesivt manuellt puttas igenom vapnet vartefter skotten avfyras. Slutligen så kommer det alltså ut ett tomt magasin på motstående sida som man förde in magasinet som fullt.


Även här så är hela magasinet tillverkat av metall, liksom magasinhållaren. Allt känns gediget och solitt. En liten fjäderbelastad kula ger distinkta klick som tydligt signalerar när en magasinkammare befinner sig framför pipan så att man kan sluta matarpinnen och skjuta in en diabol i pipan. Konstruktionen medger inte att man skjuter utan ett magasin monterat och när ett magasin är placerat i vapnet och matarpinnen sluten så laddas automatiskt en diabol, såvida inte den aktuella kammaren är tom varpå magasinet bara rymmer 4 diaboler.


  

Magasinhållaren helt tom, utan magasin.


Eftersom magasinet håller varje diabol helt vågrät så kan man aldrig få matningsfel av samma typ som Rowans magasin, här faller alltså aldrig diabolerna lösa ner på en laddplatta utan knuffas istället av matarpinnen rakt igenom magasinet och direkt in till pipan. Magasinet styrs sedan av en liten list undertill vars styrspår framgår tydligt på bilden ovan. Inuti magasinet så sitter det sedan små gummiflärpar som håller fast diabolerna så att de inte ska falla ur magasinet när man hanterar detsamma löst utanför magasinhållaren.


Sammanfattning:


+  Bra pris, 468 kr (inga lösa magasin existerar dock)

+  Funkar bra med vilka fästen som helst

+  Driftsäkert och pålitligt

+  Hög finish och kvalité, gediget


-  Osäker livslängd på gummiflärparna som slits

-  Låg kapacitet med bara 5 diaboler

-  Kan inte skjuta singleskott utan magasinet


För min del så överväger helt klart fördelarna för CZs lösning, det enda jag önskar är att man enkelt kunde köpa fler lösa magasin till bra priser då magasinen förefaller vara slitagekänsliga. Det hade också varit intressant med dubbelt så långa magasin med kapacitet för 10 diaboler.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards