Direktlänk till inlägg 27 november 2016
Kikarsikte?
Hej Johnny!
Jag hade tänkt att köpa ett bra kikarsikte, någonstans mellan 8-10.000 mycket pengar, men jag vill ha ett bra siktesom håller, som har bra optisk kvalite, har därför kikat på Vortex viper pst 4-16x50 samt Leupold vx-r 4-12x50. Vortex har livstids garanti och Leupold 30 års garanti, vilket torde räcka mer än väl. För och nackdelar, vilken hade du valt, synpunkter i övrigt?
Tack för en underbar blogg!
Idag blir det en fundering som har lite allmänt intresse, denna gång i fråga om ett mera påkostat kikarsikte. Personligen så hade jag inte valt endera av dem och anledningen till detta är att jag vill ha ett kikarsikte för luftvapen varvid mitt främsta kriterium då blir att siktet har justerbar parallax för de avstånd till vilka man använder luftvapen.
Viper PST har sin parallax från 45 meter och bortåt och Leupold är lika illa. Skulle jag köpa ett sikte för så mycket pengar så hade jag övervägt ett FFP-sikte (First Focal Plane) och en justerbar parallax ner från 10 meter och uppåt. Detta eftersom luftvapen vanligtvis ger en förhålladevis bananformad projektilbana, beroende av att skytten kan hålla över eller hålla under på korrekt sätt - vilket den här typen av kikarsikte underlättar.
Skillnaden mellan FFP och SFP förevisad i en kort video.
Just finessen med FFP är kanske inte monumental för luftvapenskyttar i allmänhet men med en så generös budget så innebär det ändå fördelar som inte bör förbises och i synnerhet inte så för den som avser att ägna sig åt långhållsskytte med sina luftvapen. Själv så hade jag en Lightstream med FFP en gång i tiden men trots att detta var ett formidabelt kikarsikte på många sätt så var det ändå inga avgörande fördelar jämfört med mitt favoritsikte, Leupold 3-9/33 EFR.
Att träffa rätt hjälp av hög förstoring och exakt parallaxjustering.
Det andra alternativet för att träffa rätt är att anävnda ett kikarsikte som ger en bra möjlighet till avståndsbedömning via själva optiken, snarare än igenom optikens riktmedel. I det fallet så använder man ett stort kikarsikte med hög förstoring där parallaxskillnaden på olika avstånd ger en möjlighet för skytten att skatta avståndet till målet och därefter via en tabell på vapnet kunna klicka upp och ner med höjdjusteringsratten för att slutligen kunna hålla rakt på och ändå träffa rätt.
Två olika typer av avståndsbedömning med andra ord och vilket man föredrar är mest en smaksak. Min erfarenhet är att hålla över och hålla under är snabbare där avståndsbedömning med hjälp av parallax tenderar till att vara mera exakt.
Värdet av parallaxjustering.
Alla skyttar skjuter emellertid inte på okända eller varierande avstånd hela tiden och då är avståndsbedömningen inte lika intressant. Så länge som man avser att skjuta inom vapnets naturliga projektilbana, alltså då man kan hålla rakt på och ändå träffa rakt på målet med en acceptabel avvikelse, alternativt då man skjuter på ett givet avstånd, så fungerar ett vanligt normalt kikarsikte helt utmärkt. Detta är så som jag själv använder mina egna kikarsikte och sådeles så har varken hög förstoring eller FFP varit avgörande för mina personliga kikarsiktesval.
Då jag föredrar lätt och fysiskt små vapen så värdesätter jag följdaktligen också motsvarande kikarsikten, lätta och kompakta. Samtidigt så vill jag ha en hög optisk kvalité och en fin finish och därför så har mina favoritsikten blivit nyss nämnda Leupold EFR liksom dess andliga syskon Clearidge Optics. Detta är emellertid kikarsikten med en maximal förstoring på x9, vilket en del entusiaster finner en smula begränsande.
Leupolds nya sikte är egentligen avsett för krutvapen men är ändå ett bra val för luftvapen.
Om man upplever saken så då fanns det emellertid ännu ett alternativ, låt vara något större, nämligen den stora modellen av EFR - 4-12/40, vilken tyvärr nu har utgått. En andlig efterföljare där är Leupold AR 4-12/40 där man kan ställa parallaxen ner till 14 meter. Detta är visserligen inte lika långt ner som EFR men bra nog i skenet av den fördel som många upplever av en något större maximal förstoringsgrad.
Tittar vi på priserna så ligger AR 4-12 på 6300 kr där en 3-9 EFR betingar 6500 kr över disk här i Sverige.