Direktlänk till inlägg 10 juli 2016
Mera kikarsikte - och lite annat !
Hawke Vantage IR 4-16/50 Ao är ett prisvärt kikarsikte för £95
Kikarsikten är ett ämne som alltid engagerarar och manar till följdfrågor och detta är kanske inte så konstigt. Alla behöver ju ett bra kikarsikte samtidigt som det, relativt vapnet, är en tråkig sak för de flesta att spendera pengar på att köpa. Samtidigt så inser man ju att ett bra kikarsikte är viktigt för totalupplevelsen av sin setup. Mitt senaste inlägg om kikarsikten renderade en form av uppföljningsfråga där man efterlyser bra kikarsikten med lite mer förstoring än de 2-7 och 3-9 som det förra inlägget huvudsakligen avhandlade. Följande fundering ramlade in:
"Jag funderar på vilket sikte som jag ska välja till impacten. Inser att det finns hur mycket som helst att välja på... Jag orkar inte läsa in mig på allt eftersom det finns så många tyckare på nätet och så få verkligt kunniga.
Jag vill ju ha ett som är anpassat för luftvapen med ställbar parallax till korta avstånd.
Tänker också ett hyfsat förstoringsspann typ 4-16 el 6-24.
Vad är prisvärt nu för tiden? 2000-3000kr
Tre frågor:
1. Vilket sikte?
2.vilket fäste till impact(har väl picatinnyskena?)
3.vilka kulor tror du mest på till den i kal.25?"
Så, låt oss då börja med kikarsikten. Som jag skrev i det tidigare inlägget så klarar jag mig själv utmärkt med lägre förstoringsgrader men på min FX Airguns Elite så har jag faktiskt ett kikarsikte med upp till x15 förstoring. Ingen regel utan undantag alltså och om man skjuter mot mycket små mål på väldigt långa avstånd så kan naturligtvis en högre förstoring vara aktuell.
Först av allt en brasklapp, ju mer avancerat kikarsikte man vill ha för en budget av 3000 kr - desto enklare blir det i sitt utförande. Tillverkarna kan inte trolla utan de måste fördela siktets tillverkningskostnad inom en budget och då får vissa egenskaper stå tillbaka för att andra ska kunna vara framträdande.
Personligen så är jag ingen vän av billiga kikarsikten överlag men om man vet vad man köper och man är medveten om och accepterar lägre kvalité på vissa egenskaper så kan de ändå vara bra köp.
Nikko Stirling Panamax 6-18/50 Ao kostar £150 och är bra värde för pengarna.
Kollar man i de brittiska blaskorna så förefaller såväl Hawke och Nikko som bra köp i den lägre prisklassen och önskar man komma upp något enstaka steg så finns även Votex med på skalan. Dessvärre så har jag själv ingen praktisk erfarenhet av någondera men de recensioner och den input som jag har tagit del av på nätet förefaller vara hyfsat samstämmig att de tre förslag som jag lägger i dagens inlägg är säkra köp för sin prisklass. Samtliga prisuppgifter är tagna från Optics Warehouse, England där både pris och sortiment är tilltalande. Eftersom UK ännu ligger inom EU så tillkommer det inte heller några tullavgifter utan det är bara frakten (ca £10-15) som man får räkna till.
Votex Crossfire II 4-16/50 Ao har en prislapp på £221
När vi sedan kommer till fästen så har har Impact mycket riktigt Picatinny-rail och vill man använda samma fabrikat också till fästet så tillverkar faktiskt FX Airguns numera ett NoLimit-fäste för just Picatinny, ett gjutet val för 599 kr. Fördelen med dessa fästen är att de också tillåter en smidig take-down funktion med pålitlig repeterbarhet, jag använder själv detta fäste och denna funktion till min egen Elite, fast då med vanlig dovetail som fäste mot kilbasen.
Går vi sedan över till ammunitionen så finns (naturligtvis) JSB med två olika vikter. Dels numera klassiska King på 25.40 grains och dels den nyare och betydligt tyngre King Heavy på 33.95 grains. Skulle mot förmodan inte dessa erbjuda den bästa praktiska precisionen så skulle jag titta även till Exterminators på 30.00 grains, en miniéliknande projektil som har gett utomordentligt goda resultat ifrån min egen Smoothtwist-pipa. En mer konventionell diabol som också levererade bra i mitt vapen var Benjamin Domes 27.80 grains.
Många vapen från FX Airguns är mycket förlåtande för olika diaboler, här min egen Elite...
Vill man ha mer specialiserade projektiler så finns JSB-tillverkade Predator på 26 grains samt en diabol som överraskade mig med ett riktigt bra resultet - HNs Baracuda Hunter Extreme med 28.40 grains. Detta är diaboler som trots sina okonventionella utseenden faktiskt presterar riktigt bra även på fulla 50 meter och resultatet vid en träff mot ett levande mål....brukar vara till full belåtenhet.
Det är främst dessa projektiler som jag - utifrån egen erfarenhet - hade rekommenderat. Men som alltid så måste man pröva sig fram då alla vapen är unika individer. De enda projektiler som man definitivt inte bör satsa sina pengar på är Rhinos, hybridprojektiler med plastbotten liksom Gamos lågprisvarianter.