Direktlänk till inlägg 4 augusti 2014
Service och omsorg!
Då och då så får jag frågor runt service på PCP. Det kan vara allt ifrån tankar på att dra rent loppen med läskstänger till fullständiga demonteringar. Man frågar sig vad man behöver göra och hur ofta? Mitt generella råd är och har alltid varit - gör så lite som möjligt!
Den bistra sanningen är nämligen den att de allra flesta problem som uppstår med moderna PCP är orsakade av felaktigt handahavande. Man har "justerat" (läs, trimmat) och "överservat" sitt vapen tills det inte längre fungerar optimalt.
Piprengöring
Glöm läskstänger, boresnakes och andra "våldsamma" metoder. Normalt sett så behöver sällan en pipa göras ren. Om behovet ändå finns eftersom det kan styrkas, man ser alltså en sämre träffbild än tidigare, då kan man göra rent på två vettiga sätt; endera med draglappar eller med rengöringspluppar.
Draglappar
Draglappar är små tunna linnelappar speciellt tillverkade för ändamålet och som man köper exempelvis i en jaktaffär. Man begagnar alltså inte en gammal näsduk, gardin eller vilket textilt material som helst till detta. Har man fel typ av lapp, som regel för grov, så kan knuten eller draglinan brista varvid lappen fastnar i pipan. Detta är speciellt känsligt ju klenare kaliber som vapnet har. Att sedan peta en draglapp igenom pipan rent praktiskt kan vara mer eller mindre tålamodskrävande, beroende på vapnets konstruktion. En del gevär har ju shrouder och liknande som kan vara väldigt pyssliga att lirka en draglina igenom. Oavsett vilket så drar man alltid draglinan i pipans längdriktning mot mynningen, där den ska komma ut efteråt.
Rengöringspluppar
Rengöringspluppar är lättare, dessa laddas som diaboler och skjuts ut mot ett lämpligt mjukt kulfång där de sedan kan studeras för att man ska kunna vinnlägga sig om huruvida önskad rengöringsgrad har uppnåtts eller inte. Tänk på att trots dess mjuka och fluffiga yta så är det förbluffande mycket snärt i dessa projektiler så tillse att inget som kan skadas riskerar att träffas under rengöringen. Tänk också på att de kan skvätta olja omkring sig, ifall pipan har accumulerat smuts och/eller smörjmedel. Fördelen med rengöringsplupparna är att de är snabbare, enklare och bra mycket roligare att arbeta med än draglappar. Fördelen för draglapparna är att de är billigare och tar bort mera beläggningar i ett enda svep.
Hur pipan än har blivit rengjord så bör man också ha i tankarna att den kanske inte kommer att skjuta exakt likadant direkt efter en rengöring. Vissa pipor behöver "blya in sig" lite för att ge optimal precision. Den tunna, tunna smörjmedelsfilm som mekaniken har begjutit pipans insida med under tidigare skjutning är också borta så därför kan det vara en god idé att återsmörja pipan efteråt, vilket för in oss på nästa punkt.
Smöjmedel
Oftast så är mekaniken i ett PCP betydligt "torrare" än för ett fjädervapen, vilket regelbundet skvätter ut icke oansenliga mängder smörjmedel till pipans insida. Detta i kombination med de temperaturskillnader som uppstår då komprimerad och därmed varm luft med fukt i sig möter insidan av den kalla metallpipan betyder att det alltid finns risk för kondensation och sådeles även piprost. För att motverka detta så kan man med fördel tillse så att pipans insida alltid har en mikroskopiskt tunn oljefilm. Detta löser man rent praktiskt igenom att skjuta den sista rengöringspluppen begjuten med pellet lube, såvida man inte regelbundet smörjer sina diaboler varvid pipan ändå får sin smörjning under skyttets gång. Skjuter man den sista rengöringspluppen våt så smörjer man dessutom automatiskt O-ringen på matarpinnen (eller i pipans början), vilket motverkar att den torkar ut och läcker.
Nästa punkt som behöver smörjning är de rörliga metallytorna i repetermekanismen. Exakt hur detta ser ut varierar ifrån vapenmodell till vapenmodell. Man får helt enkelt studera mekaniken och föreställa sig vilka metallytor som kommer i kontakt med varann. För detta ändamål så brukar jag använda Renolitfett. Liksom vid all smörjning av PCP så bör ledorden vara "less is more", överdriv alltså inte smörjningen. Om vapnet har magasin som också tätar med O-ring (ar) - ofta runt sin yttre perferi, så glöm inte heller bort dessa.
Fel och fallgropar
Undvik smörjedel med silikon! Detta har en rent kontraproduktiv nötande effekt mellan exempelvis metallytor. Bokstavligt talat som att hälla grus i maskineriet. Använd aldrig smörjmedel som inte är tryck- och temperaturtåliga. Att använda smörjmedel som kan antändas eller detonera av tryck kan vara rent livsfarligt, exempelvis linolja eller fotogen inuti mekaniken. Använd bara smörjmedel som ska användas till tryckluftsvapen. Är man osäker? Dubbelkolla mot en tillförlitlig källa! Smörj inte ytor som inte ska smörjas. Att hälla in fett i hammarhuset brukar normalt sett bara innebära att ventilen uppträder konstigt, snarare än ger dundereffekt och längre livslängd. Överdosera aldrig smörjmedel, rimliga mängder gäller.