Airpang

Direktlänk till inlägg 16 juni 2014

Harmoni...

Av Johnny Ottosson - 16 juni 2014 17:30


 

 

Att njuta av 10 joule..



Vår lilla kaliber 177 i sitt tillståndsfria tillstånd på maximalt 10 joule är på många sätt vår absolut mest användbara kaliber, man kan säga att den nästan objektifierar allt som är bra med luftvapen – låga kostnader, föroreningsfri användning, säker hantering och stor skjutglädje.


Den sistnämnda kommer dock inte per automatik utan kräver rätt förutsättningar.


Får den det så kommer den emellertid i gengäld att fungera förbluffande bra i de mest vitt skilda situationer. Skjuter man på korta avstånd, kanske rent av inomhus och ut till tjugotalet meter så presterar nästan alltid kaliber 177 mycket bra. Om man däremot skjuter utomhus och på längre avstånd, från 20-40 meter och kanske rentav ännu länge – ja, då krävs rätt förutsättningar.


Viktigast av allt är att det råder vindstilla förhållanden. Om så inte är fallet så måste man korta avståndet för att skyttet ska bli meningsfullt. Det är ju aldrig roligt att sprida över hela tavlan när man vet att både man själv och vapnet faktiskt förmår att prestera avsevärt bättre. Ju mer man skjuter 177 licensfritt över längre avstånd, desto större respekt får man för vinden och dess konsekvenser för skyttet. Ska man uppnå maximal njutning av sitt skytte så krävs det därför att man planerar sitt skytte en smula och väljer en dag då det prognoseras så lite vind som möjligt.


Rätt dag för skyttet är alltså viktigt. Kan man inte välja dag eller om man hittar bästa möjliga dag så är nästa punkt att hitta rätt tidpunkt för skyttet. Rätt tidpunkt, alltså när det förväntas blåsa så lite som möjligt, är vanligtvis så sent eller tidigt som möjligt på dagen. Alltså i arla gryning eller precis innan solen går ner på kvällen. Fördelen med att gå upp i svinottan är många, som regel så får man vara i fred (ensam) på skjutbanan och dels så är mygg och liknande insekter inte lika påtagliga.


Nackdelen, förutom att det är tidigt om man inte är morgonpigg, är att morgonen som regel innebär att man har en tid som man måste hålla när man ska hem. Att skjuta med stress är aldrig lika angenämt som att skjuta i lugn o ro. Av den anledningen så blir det oftast att man i praktiken skjuter på kvällen. När rätt tid är hittad så gäller det att hitta rätt plats. 


Även om man skjuter väldigt stationärt, exempelvis på en och samma skjutbana hela tiden, så kan man ändå förbättra sina möjligheter till goda förutsättningar igenom att väljar en bra skjutplats, vanligtvis någon av ytterplatserna i en skyttepaviljong.


Här är risken att störas av vind den minsta möjliga.

 
 
Ingen bild

thorgus

16 juni 2014 20:51

Själv tränar jag enligt filosofin att allt väder påverkar skytten/skyttet och eftersom man inte kan välja väder på tävling så finner jag för gott att träna under så varierande väderförhållanden som möjligt.

Nu är ju beräkning av vindavdrift vid FT-skytte inte nån exakt vetenskap, men ju mer man tränar på det desto oftare "gissar" man rätt.

Nåväl, viktigast av allt är att man rastar sina bössor......så ofta man har har tid/lust :-)

 
Ingen bild

Fonky

17 juni 2014 06:37

Vet inte om skytte med bly bör kallas föroreningsfri, men det är verkligen en optimal kaliber i 10j.

 
Ingen bild

Silwer

17 juni 2014 17:46

Jo, visst är det bly, mne om du skjuter på tavla så samlar du ju upp blyresterna iaf.
Jag gör det tom och häller det i en hink sen.

Men visst skjuter man FT och sådant hamnar ju diabolerna ute i marken.

Jag har dock märkt en sak en diabol blir fort aldeles vit av oxid och ser inkapslad ut mer eller mindre, jag vet inte hur man ska tolka det, mne det är iaf ingen omedelbar nedbrytning.

Krutvapen sprider nog en del mer gaser och elände, och hagelvapen bör var stora bovar isf här då de skjuts mot lerduvor i luften.

Det är massor av skjutande, alltså de områdena måste ju var helt östa i hagel eller hur?

Jakt är ju få skott så jag vet inte om mna ska ta det som livsfarliga föroreningar mer än då igen blyhagel mot säg änder och dylikt, hamnar säkert i vatten osv.

Så visst det beror på vad man jämför med, lägger man till luftdrivning på luftvapnens sida har de en bonus där med.

Men ok, helt rent är det inte, men ii mångt och mycket är det betydande bättre än en hel del annat och det är billigt efter det inledande kanske höga priset för utrustningen för säg en PCP.

Jag tycker vissa har väldigt dålig fantasi när de inte kan skapa sig utmaningar med säg 10J som här, vad fan ska man ha säg tusentals J för?
Skjuta i nån vall på långa avstånd, är det vad som är "riktigt" för karlar så att säga?

Nu vill jag inte skita ner målskytte med krutvapen alls, då det givetvis finns utamaningar i dt med.

Men själv ser jag ingen anledning för en normal människa att ha som måste att skjuta sådant, inte när lv är så bra som de är.

Jag menar en del tror inte man ens kan träffa en normal lv tavla på 50m med et luftgevär ens om det säg ger 40J, än mindre om det är 10J.
De hjar så fel och fler borde skjuta med luftvapen imo, inse att det faktikst finns nåt i det med, det är inte längre gamla Excelenter och skit.

 
Ingen bild

Fonky

17 juni 2014 20:14

Visst finns det värre miljöbovar än luftskytte men skjuter man mycket på spinnare/snurrmål etc (som jag gör) så får man lite dåligt samvete ibland...jag har iofs svårt att bedöma vilken miljöpåverkan det har (kanske en piss i Mississippi - vad vet jag), men att det är miljövänligt att sprida bly i naturen är jag ganska säker på att det inte är...

Johnny Ottosson

17 juni 2014 21:32


Jag delar din åsikt och skjuter därför mest mot uppsamlande kulfång så att metallen kan återanvändas.

En mindre kaliber och lättare projektil ger alltid en mindre miljöbelastning och med luft så slipper man ju alla de utsläpp som krutvapen skapar, främst då under ammunitionstillverkningen och den tillhörande transporten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards