Direktlänk till inlägg 25 maj 2014
Klasserna i framtiden
Ett kanske ännu bättre vapenval i framtiden?
I kommentarerna till inlägget som handlade om Fuxernas tävling så pluppade det åter igen upp tankar runt vilka klasser som kommer att vara intressanta i framtiden. Jag vet att ämnet har behandlats här tidigare men då frågan är såpass viktig och av ett allmänt intresse så ska jag ventilera saken en gång till. Så, här kommer mina tankar:
Fråga dig själv;
-"Tror du att det kommer bli enklare eller svårare att få ut en vapenlicens för ett luftgevär i framtiden?"
Min personliga övertygelse är att det kommer att bli svårare. Det kommer att bli svårt för en första licens och det kommer att bli i stigande grad jättesvårare för nästkommande osv.
Redan idag så är det åter igen väldigt trögt i Västra Götaland och tillståndsenhetens ambition här är att deras betraktelsesätt på licensfrågan även ska gälla för hela landet när alla våra olika handläggningsdistrikt ska sammanslås till en enda stor centralorganisation. Om detta är fallet så kan vi räkna med att föreningsintygen, i den form som vi idag känner till dem, har spelat ut sin roll. Nu kommer man att utveckla en modernare och mera restriktiv motsvarighet som lägger betydligt större vikt vid erhållna tävlingsresultat och andra verifikationer på sökandens tävlingsintresse.
Men, om man nu trots allt lyckas få ut en styck licens - vilket vapen kommer då sökanden att välja till sin nyvunna licens?
Min gissning är att om man lägger ner så mycket tid, pengar och möda på att få ut en licens så är man också beredd att satsa en hel del pengar även på själva vapnet. Köper man ett luftvapen på licens så påverkar man möjligheten att sälja vidare vapnet ordentligt, i negativ mening, så därför är det troligt att man kommer att göra ett välbetänkt val och inte snåla på investeringskostnaderna.
Detta, gissar jag, talar för att vapnet kommer att bli ett PCP snarare än ett fjädervapen.
Vilken effekt man sedan väljer är mer en öppen fråga. Endera så kommer valet att vara full effekt eller 16 joule. Min gissning är att vi kommer att se fler 177 på licens än tidigare. Detta är en kaliber som fungerar perfekt för 16J och hjälpligt för FP. Kaliber 22 däremot fungerar inget vidare som 16J utan är mera optimal för full effekt. Kaliber 25 tror jag kommer att tappa försäljning på licensvapen då det inte längre existerar någon tävlingsklass där denna kaliber ger en konkret konkurrensfördel.
Så länge klassen för 45J kommer att finnas kvar så tror jag att licenssökanden för sitt första vapen kommer att välja denna. Man ska aldrig underskatta dragningskraften i hög effekt. Sedan så tror jag att man lutar åt 22 före 177 men 177 kommer förmodligen att bli vanligare då man kan ångra sig och ställa ner till 16J för att kunna konkurrera till tävlingar i Internationell klass.
Skulle man däremot ta bort klassen för PCP 45J så tror jag att pendeln slår över till PCP 16J och renodlade F/T-vapen.
Låt oss nu spåna vidare. Vi gissar att sökanden får ut en licens och har nu efter ett eller ett par års tävlingar lyckats krångla till sig ännu en licens - sin andra. Vad kommer hen nu att välja?
Gissar vi att första valet blev en 22/45J så är jag beredd att satsa rätt mycket på att andra valet kommer att bli ett 177/16J, om det finns ett tävlingsintresse - vilket kommer att vara än viktigare i framtiden. Var det första valet däremot en 177/16J så tror jag att vapen nummer två kommer att vara omvänt, alltså ett vapen på 22/45J.
Om däremot klassen för PCP FP försvinner, då tror jag emellertid att ett fjädervapen kan vara aktuellt. Då tror jag snarare att detta vapen kommer att vara på 16J än FP.
Ser man på sannolikheter och bakgrunder på detta sätt, givet att grundpremissen är sann (att licenser blir allt svårare att erhålla i framtiden) så ser det mörkt ut för FP fjädervapen.
Om jag ska orera vidare så är min fulla övertygelse att PCP 10J kommer att bli den absolut största klassen. På andra plats kommer 10J fjäder att vara. Först därefter, när dessa två vapen är införskaffade och använda något år så kan möjligheterna öppnas för en licens. Då tror jag att man endera uppgraderar effekten i sitt 10J PCP till 16J eller att man kompletterar med ett nytt, mer påkostat, sådant. Detta tror jag blir den normala gången. Man köper ett 10J fjäder, testar och tycker det är kul. Då är det enklast, snabbast, billigast och smidigast att bygga vidare med ett 10J PCP. Vill man därefter gå ytterligare ett steg o tävla internationellt så gäller 16J med PCP som givet val.
Dock så tror jag att allt fler "seriösa" skyttar kommer att "stanna" vid två vapen, båda 10J och med ett fjäder och ett PCP. Då får man ut mesta möjliga av en tävling (två turer) utan att behöva krångla med licenser, vapenskåp och liknande.
Unikt för 10J är alltså möjligheten att både vidhålla nyvunna fantaster liksom att vara en inkörsport för nybörjare. Det är därför av yttersta vikt att dessa klasser ska vara så lättillgängliga som möjligt för alla och envar. Därför menar jag att det är givet att man ska skippa byråkratiskt krångel som skyttekort, tävlingslicenser och annan formalia för samtliga licensfria klasser.
Det är först då man kan få tillväxt OCH underhåll av klasserna. Vi måste nu få in volymer av tävlanden och detta måste vara överordnat diverse formalier. Det är först då man har någon så tänd på sporten att denne vill ta alla bekymmer med att gå upp till 16 eller 45J som vi kan köra ner tävlingslicenser, kort och annan i halsen på entusiasten.
För på sista raden är det nämligen så enkelt så att om man inte har en volym av tävlanden att "hämta ur" så kommer man heller aldrig att kunna få fram några mängder skyttar på 16J att räkna med.
Den absolut viktigaste klassen kommer alltså att vara 10J och den måste vi alla vårda omsorgsfullt.