Airpang

Direktlänk till inlägg 25 maj 2014

En titt i kristallkulan...

Av Johnny Ottosson - 25 maj 2014 20:30



Klasserna i framtiden

 

 


Ett kanske ännu bättre vapenval i framtiden?

I kommentarerna till inlägget som handlade om Fuxernas tävling så pluppade det åter igen upp tankar runt vilka klasser som kommer att vara intressanta i framtiden. Jag vet att ämnet har behandlats här tidigare men då frågan är såpass viktig och av ett allmänt intresse så ska jag ventilera saken en gång till. Så, här kommer mina tankar:


Fråga dig själv;


-"Tror du att det kommer bli enklare eller svårare att få ut en vapenlicens för ett luftgevär i framtiden?"


Min personliga övertygelse är att det kommer att bli svårare. Det kommer att bli svårt för en första licens och det kommer att bli i stigande grad jättesvårare för nästkommande osv.


Redan idag så är det åter igen väldigt trögt i Västra Götaland och tillståndsenhetens ambition här är att deras betraktelsesätt på licensfrågan även ska gälla för hela landet när alla våra olika handläggningsdistrikt ska sammanslås till en enda stor centralorganisation. Om detta är fallet så kan vi räkna med att föreningsintygen, i den form som vi idag känner till dem, har spelat ut sin roll. Nu kommer man att utveckla en modernare och mera restriktiv motsvarighet som lägger betydligt större vikt vid erhållna tävlingsresultat och andra verifikationer på sökandens tävlingsintresse.


Men, om man nu trots allt lyckas få ut en styck licens - vilket vapen kommer då sökanden att välja till sin nyvunna licens?


Min gissning är att om man lägger ner så mycket tid, pengar och möda på att få ut en licens så är man också beredd att satsa en hel del pengar även på själva vapnet. Köper man ett luftvapen på licens så påverkar man möjligheten att sälja vidare vapnet ordentligt, i negativ mening, så därför är det troligt att man kommer att göra ett välbetänkt val och inte snåla på investeringskostnaderna.


Detta, gissar jag, talar för att vapnet kommer att bli ett PCP snarare än ett fjädervapen.


Vilken effekt man sedan väljer är mer en öppen fråga. Endera så kommer valet att vara full effekt eller 16 joule. Min gissning är att vi kommer att se fler 177 på licens än tidigare. Detta är en kaliber som fungerar perfekt för 16J och hjälpligt för FP. Kaliber 22 däremot fungerar inget vidare som 16J utan är mera optimal för full effekt. Kaliber 25 tror jag kommer att tappa försäljning på licensvapen då det inte längre existerar någon tävlingsklass där denna kaliber ger en konkret konkurrensfördel.


Så länge klassen för 45J kommer att finnas kvar så tror jag att licenssökanden för sitt första vapen kommer att välja denna. Man ska aldrig underskatta dragningskraften i hög effekt. Sedan så tror jag att man lutar åt 22 före 177 men 177 kommer förmodligen att bli vanligare då man kan ångra sig och ställa ner till 16J för att kunna konkurrera till tävlingar i Internationell klass.


Skulle man däremot ta bort klassen för PCP 45J så tror jag att pendeln slår över till PCP 16J och renodlade F/T-vapen.


Låt oss nu spåna vidare. Vi gissar att sökanden får ut en licens och har nu efter ett eller ett par års tävlingar lyckats krångla till sig ännu en licens - sin andra. Vad kommer hen nu att välja?


Gissar vi att första valet blev en 22/45J så är jag beredd att satsa rätt mycket på att andra valet kommer att bli ett 177/16J, om det finns ett tävlingsintresse - vilket kommer att vara än viktigare i framtiden. Var det första valet däremot en 177/16J så tror jag att vapen nummer två kommer att vara omvänt, alltså ett vapen på 22/45J.


Om däremot klassen för PCP FP försvinner, då tror jag emellertid att ett fjädervapen kan vara aktuellt. Då tror jag snarare att detta vapen kommer att vara på 16J än FP.


Ser man på sannolikheter och bakgrunder på detta sätt, givet att grundpremissen är sann (att licenser blir allt svårare att erhålla i framtiden) så ser det mörkt ut för FP fjädervapen.


Om jag ska orera vidare så är min fulla övertygelse att PCP 10J kommer att bli den absolut största klassen. På andra plats kommer 10J fjäder att vara. Först därefter, när dessa två vapen är införskaffade och använda något år så kan möjligheterna öppnas för en licens. Då tror jag att man endera uppgraderar effekten i sitt 10J PCP till 16J eller att man kompletterar med ett nytt, mer påkostat, sådant. Detta tror jag blir den normala gången. Man köper ett 10J fjäder, testar och tycker det är kul. Då är det enklast, snabbast, billigast och smidigast att bygga vidare med ett 10J PCP. Vill man därefter gå ytterligare ett steg o tävla internationellt så gäller 16J med PCP som givet val.


Dock så tror jag att allt fler "seriösa" skyttar kommer att "stanna" vid två vapen, båda 10J och med ett fjäder och ett PCP. Då får man ut mesta möjliga av en tävling (två turer) utan att behöva krångla med licenser, vapenskåp och liknande.


Unikt för 10J är alltså möjligheten att både vidhålla nyvunna fantaster liksom att vara en inkörsport för nybörjare. Det är därför av yttersta vikt att dessa klasser ska vara så lättillgängliga som möjligt för alla och envar. Därför menar jag att det är givet att man ska skippa byråkratiskt krångel som skyttekort, tävlingslicenser och annan formalia för samtliga licensfria klasser.


Det är först då man kan få tillväxt OCH underhåll av klasserna. Vi måste nu få in volymer av tävlanden och detta måste vara överordnat diverse formalier. Det är först då man har någon så tänd på sporten att denne vill ta alla bekymmer med att gå upp till 16 eller 45J som vi kan köra ner tävlingslicenser, kort och annan i halsen på entusiasten.


För på sista raden är det nämligen så enkelt så att om man inte har en volym av tävlanden att "hämta ur" så kommer man heller aldrig att kunna få fram några mängder skyttar på 16J att räkna med.


Den absolut viktigaste klassen kommer alltså att vara 10J och den måste vi alla vårda omsorgsfullt.

 
 
Ingen bild

Batistuta

26 maj 2014 08:21

10 jouls klassen blir garanterat en stor klass i framtiden eftersom det är vår nationella joul gräns för LV. FP är lite svårare att sia om eftersom det den 3:e klassen i vårt land, normalt har ju ett land sina nationella gränser och sedan den internationella klassen 16 joul. Vi har tre klasser och det gör det lite spretigare.

 
Ingen bild

_Axel_

26 maj 2014 09:11

Sker inget Nordiskt samarbete i denna fråga? Om man har Nordiska klasser så blir ju dessa lite mer "tungviktiga" i licenshänseende. Sporten är ju så liten. Och nu har ju tom DK och Norge infört licenstvång på grövre än 4,5mm. Så dom lär väl ha vissa behov av att samarbeta för att kunna äga luftvapen.

Vilka klasser har man hos grannfolken?

 
Ingen bild

Silwer

26 maj 2014 11:52

Vi ser redan nu att .177 och licensfritt eller iaf låg effekt diskuteras, liksom specialvapen påbygda matchbössor eller FT vapen.

När man diskuterade det för säg bar 4 år sen var man en av en handfull på forumen, de andra skrattade ihjäl sig åt de vapnen och tog sin standard FX i 40J och gick ut, noll finess, noll koll på vad som är vad, och det gällde definitivt dig iaf på vapnen, du pratade jämt om hur dyra de var, fick man nån valuta? var de verkligen nåt bättre än modell X? osv

Kort sagt JA det är de men bar inom ett visst område, nämligen skytteformenr som blir roligare av att inte ha laservapen inblandade, och de har byggnadskvalitet så man kan dumpa de vanliga mellanklassbössorna i et fike och tända på.

MEEN visst man får ju pynta en del eller jobba med ombygnad en del med för att få nånting som liknar nåt.

OBS jag ska väl inte spotta på vanliga jaktvapenmässiga vapen, allt har sin charm antar jag, mne det kräver mer utrymme eller just att man skydsjagar.

När det gäller fjädervapen kommer nog bara 10J överleva tävlingsmässigt i längden, inget ser sendödare ut än fullfartklassen.
Men de har ju sin charm de med som plinkingbössor osv, så de där ju inte som vapentyp, vi ser ju en del nya europeiska bössor som kommer, jag hoppas det säljer så folk fattar att allt inte är Hatsan och Gamo och att HW är antika mer eller mindre, där är det dags för en ny HW55.

 
Ingen bild

kaffekokarn

27 maj 2014 02:43

Tror du har helt rätt i att vi ska vara rädda om dagens licensfria 10J-klasser, vilket man kan se rätt tydligt att man faktiskt är idag i tävlingssammanhang.

Däremot gillar jag inte hur du lägger dig platt till marken och bara accepterar dumheterna som vissa polisdistrikt håller på med. Du skriver "Nu kommer man att utveckla en modernare och mera restriktiv motsvarighet som lägger betydligt större vikt vid erhållna tävlingsresultat och andra verifikationer på sökandens tävlingsintresse."

Vad menar du med "modernare och mera restriktiv motsvarighet"? Finns ingenting "modernt" i detta utan bara möjligen en gravt missriktad tolkning av gällande lagar och förordningar.

Det meningslösa förföljande av folk som söker licens på de grunder som anges i vapenlagen, plus förhalandet av ansökningar in absurdum måste bekämpas med alla medel. Att det finns distrikt där godtycklig tolkning av gällande lagar blivit norm betyder inte att acceptansen finns i andra distrikt... var så säker.

Jag måste fråga dig var du står i denna fråga Johnny. Är du beredd att kämpa eller inte? Om ingen vågar stå upp mot de vilsna oinformerade själar som lurats att tro att legala vapeninnehavare är ett problem idag så kommer skyttesporten som vi känner den idag att försvinna inom de närmaste decennierna.

Jag skulle uppskatta om du var tydlig med var du står i denna ödesfråga. Det finns en del läsare av din blogg och alla bidrag till att undanröja dumhet spelar roll.

Johnny Ottosson

27 maj 2014 18:44


Jag tror du missförstår kontexten:

När jag skrev "man" så menade jag (underförstått) RPS (här, i form av dess exekutiva verkställande (handläggarna)).

RPS anser att dagens aktivitetsintyg inte är "moderna" eftersom de inte upptar frågor som RPS anser att en handläggare bör veta innan ett beslut ska fattas, främst då tävlingshistorik.

Att RPS vill ha en restriktivitet runt licenshandläggningen torde inte vara någon hemlighet.

Vad JAG (personligen) anser om saken har inte med inlägget som sådant att göra, jag refererar bara till den rådande situationen, som man naturligtvis kan ha olika åsikter om.

Min allmänt hållna åsikt är att legala skjutvapen i Sverige är inget samhällsproblem och sålunda så finns det inga rationella skäl att ha ett restriktivt förhållningssätt till aktiviteten.

Som jämförelse kan nämnas att vi har minst 4500 människor som dör varje år av alkohol och ungefär 5000 människor som varje år dör av rökning.

Där finns samhällskostnader, där finns finns ett stort mänskligt lidande och där finns ett stort behov av en restriktiv lagstiftning.

INTE inom skyttesporten.

 
Ingen bild

Fläsket

27 maj 2014 19:27

Jag har för mig att jag någonstans i din blogg har läst ett inlägg där du hade fakta på hur många procent av "vapen-relaterade" brott som görs med jägare/sportskyttars vapen. Jag har för mig att det var någon ynka procent av våra (jägare/sportskyttars) vapen som används, mao så är det illegala vapen som dominerar i brottsstatistiken. Jag diskuterade detta med en så kallad vapenhatare, som inte trodde på mig när jag hävdade det jag skrev tidigare. Har du koll?

Johnny Ottosson

27 maj 2014 21:48


Du kanske tänker på BRÅs statistik över mord i Sverige?

Där framgår att det mördas ungefär 100 personer varje år i Sverige. Av dess mord så sker 16-17% med skjutvapen och i 10% av dessa fall, alltså 1-2 st, så sker mordet med ett legalt skjutvapen - ett som det finns en licens till.

I typfallet så sker detta mord med ett legalt vapen mot en nära anförvant, vanligtvis en man i medelåldern eller äldre som under en livskris (ex skilsmässa etc) skjuter sin fru och skjuter sedan därefter inte sällan sig själv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards