Airpang

Direktlänk till inlägg 8 februari 2014

Luftgevär eller 22 LR?

Av Johnny Ottosson - 8 februari 2014 15:00


 

Ett modernt PCP med kaliber 25 - ett universalvapen?

 

  

Theoben Rapid 12/250


Allt fler jägare och skyttar har under de senaste åren fått upp ögonen för dagens moderna luftgevär av typen PCP – alltså tryckluftsdrivna luftvapen. I de allra flesta fall har den kontakten kommit via ett luftgevär ifrån FX Airguns AB, som är marknadsledande på den här typen av luftvapen i Sverige.


Nu står FX Airguns, liksom flera andra tillverkare av såväl vapen som ammunition, redo att på allvar lansera produkter i kaliber 25 eller 6.35 mm. Den här rejäla kvarttumskalibern är naturligtvis inte ny, den har funnits i luftvapen ända sedan dess barndom men den har alltid haft en ganska undanskymd tillvaro på grund av projektilernas tyngd och format.


 

Även på farfars tid så fanns kaliber 25...


Mycket få av de gångna decenniernas fjäderluftvapen kunde generera den kraft som krävs för att låta fördelarna med den här kalibern komma till sin rätta. Sedan ett drygt decennium har dock den nya tidens tryckluftsdrivna luftvapen förfinats och i takt med detta har de också blivit allt vanligare som beväpning för såväl för skyddsjägare som för dem som bara ägnar sig åt rekreativt skojskytte hemmavid.


Tack vare de allt vanligare tävlingarna i Hunting Field Target, en jaktstigsliknande tävlingsform anpassad för den här typen av luftgevär, har också vapentypen berikats med en etablerad tävlingsserie med 5-6 större tävlingar om året i Sverige.


Förutom att vara oerhört lättskjuta, har dessa vapen enastående låga driftskostnader vilket naturligtvis är en lättnad i våra tider av allt mer galopperande ammunitionskostnader för krut-vapen. För mellan 50 och 100 kronor kan man köpa en ask ammunition med 500 diaboler och sedan är det bara att börja skjuta, helt utan rekyl, oväsen eller rökgaser. Det många dock inte känner till är att dessa vapen – i dess licenspliktiga former – har prestanda som i praktiska termer inte ligger långt ifrån .22 Long Rifle.


 

Vacker, men kanske inte optimal som jaktvapen - Remington M/25 22 LR.


Under mer än hundra år har .22 Long Rifle dominerat som vårt främsta övningsvapen men kalibern har, förutom stegrande ammunitionskostnader, även nackdelen i form av en betydligt längre räckvidd än luftvapendiabolerna (om man av praktiska skäl upplever räckvidden som en nackdel). Man kan ungefär likna det hela vid ett kast över en fotbollsplan med endera en tennisboll eller en badmintonboll. Tennisbollen, liksom .22 LR-kulan, flyger betydligt längre än vad en badmintonboll eller en diabol förmår. Finessen med de moderna luftvapnen är alltså att de räcker ut till 50, 80 och i vissa fall även 100 meter där de kan leverera likvärdiga träffbilder som .22 Long Rifle under goda väderförhållanden. Samtidigt som de tappat all kraft efter bara 400 meter.


En kula från ett vapen i .22 Long Rifle flyger däremot lätt bortåt en kilometer och bär då fortfarande kraft nog med sig för att ställa till stor skada. Just detta faktum har många skyddsjägare upptäckt och de utnyttjar då just den fördelen jämfört med de traditionella vapnen för att avlossa skott mot horisonten där man inte i lika stor utsträckning måste ha långa säkerhetsavstånd. Exempel på detta kan vara vid avskjutning av duvor och andra skadefåglar i rädtopparna.


 


Så, hur bra är då dessa luftvapen egentligen jämfört med .22 Long Rifle och vad tillför den allt mer populära kaliber .25 i jämförelse med den mycket vanligare krutdrivna 22:an?


Lite förenklat kan man säga att ett licenspliktigt luftvapen i kaliber .25 skjuter en projektil som väger cirka tre fjärdedelar av projektilen i .22 Long Rifle som även är dubbelt så tung som en normal diabol i kaliber .22. I ballistiska termer är .22 Long Rifle ungefär två och en halv gång så effektiv. Kaliber .25 har ungefär 25 procent bättre BC än kaliber .22 (om man jämför diaboler). Utgångshastigheterna hos luftvapnen ligger kring 250–280 m/s vilket är cirka 60–70 m/s långsammare än .22 Long Rifle subsonicammunition.


 

Ett modernt PCP med kaliber 25 är ett formidabelt jaktvapen..


Den grova luftvapenkalibern flyger alltså betydligt stabilare genom luften än den klenare luftvapenkalibern .22 och den har fördelen av att slå ett 15 procent större hål i målet, till gagn för den som riktar luftvapnet mot levande varelser. 

 
 
Ingen bild

kj

9 februari 2014 12:30

luftvapen till jakt kommer ju aldrig att slå ut 22lr,möjligtvis på korta håll,nackdelen är ju ett känsligare vapen och att du måste fylla med luft,en ripjägare stoppar ju bara på sig några askar 22lr sen kan han ju skjuta en hel dag om han vill,jakt med 22lr bör ju inte bedrivas annat än mellan 50-75m,med 2,6grams kulor,luft är väl max 50m,om inte man vill skadeskjuta fågeln,billig ammo är det ju åxå till 22lr,om man köper in en 5000 skott.

Johnny Ottosson

9 februari 2014 15:12

Jakt med luftvapen är precis som jakt med pilbåge entusiastens val eftersom den kräver mer av jägaren än ett förbränningsvapen såsom ett krutgevär.

Ett vapen som Indyn i artikeln är helt oberoende av yttre påfyllning och kan därför skjuta hur mycket som helst i fält.

Ska man sedan köpa 5000 st diaboler så blir det avsevärt billigare än 5000 st 22LR och om sedan dessa 5000 ska bäras runt i skog och mark så är diabolerna lättare och tar mindre plats.

 
Ingen bild

kj

9 februari 2014 15:37

dumt svar man bär ju inte omkring 5000 22lr,utam köper du en kartong med 5000 får du ju ner priset per patron,sen en sak du får inte använda indyn till ripjakt ,den motsvarar inte klass 4,tjöta inte om pilbåge till jakt ,ett jävla djurplågeri,dom länder där det förekommer har en udda syn på hur djur skall jagas på humant sätt,tack och lov har naturvårdsverket inte gett tillstånd i Sverige för jakt med pilbåge.

Johnny Ottosson

9 februari 2014 17:25

Köper man diaboler så behöver man inte handla 5000 st för att få ett anständigt pris.

När det handlar om bågjakt så är detta tillåtet i många länder i Europa.

Dessa innefattar Danmark, Finland, Åland, Frankrike, Lettland, Spanien, Ryssland, Ungern, Estland, Italien, Portugal mfl.

Jakt med pilbåge förbjöds i Sverige år 1938. Från 1998 så tilläts Svenska Bågjägareförbundet prova pilbågsjakt i vilthägn fram till och med juni 2002. Utvärderingen gav goda resultat, speciellt på dovhjort och vildsvin.

Svenska Bågjägareförbundet sökte tillstånd hos Naturvårdsverket att tillåta allmän bågjakt, ärendet skickades ut till Jägarnas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet för remisser och båda förbunden ställde sig positiva till bågjakt.

Personligen så är jag mycket nöjd över att bågjakten inte är tillåten i Sverige. Vill vi jaga med båge så åker vi bara över till Danmark, Åland eller Finland så kan vi jaga enkelt och smidigt utan att behöva beblanda oss med den vanliga jägarkåren här hemma i Sverige.

Sedan kan man tycka det ena och det andra om bågjakt som företeelse men objektivt sett så har bågjakt lägre skadeskjutningsfrekvens, den har kortare flyktsträckor på viltet och utgör en betydligt mer miljövanlig och human jaktform än kulvapenjakt.

Detta sagt så kan man alltid ha åsikter men statistiken talar sitt tydliga språk, bågjakten ÄR mer human än kulvapenjakt.

 
Ingen bild

stiltje

10 februari 2014 01:46

Gillar verkligen 6.35: Mer energi kvar i målet, 33 procent större ingångsyta, dessutom mer material att platta till i slutballistiken, om kulan är gjord för det - "SMOCCKK!"

Och som vanligt - tack för din trevliga blog! / stiltje

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards