Direktlänk till inlägg 13 april 2013
Rätt kaliber för långa avstånd..?
På LuftvapenInfo så gick det för några dagar sedan en intressant debatt om vilken kaliber som är att föredra för skytte på långa avstånd med ett modernt PCP. Detta är en gammal och känd diskussion som har florerat runt tidigare vid olika tillfällen och som säkerligen också kommer att återkomma även i framtiden. Potenta PCP är allt mer populära och detta med all rätt - det är precis lika enkelt/svårt (välj själv) att få ut licens för ett vapen med kaliber 25 och 60 joule som för ett med kaliber 177 och 16 joule. För de flesta entusiaster så är valet då både enkelt och självklart, att skjuta 16 joule skiljer sig inte speciellt mycket mot att skjuta 10 joule medan att skjuta 60 joule (framförallt med en grövre kaliber!) ger en helt annan känsla. Ska man gå igenom allt trassel och ta alla kostnader samt praktiska nackdelar med ett licensvapen så vill man naturligtvis också ha "valuta" för sin satsning, eller hur?
Man kan alltså ganska enkelt bryta ner frågeställningen om kaliberval på lite olika punkter:
- Legala aspekter
- Ballistiska aspekter
- Övriga tekniska aspekter
Den legala delen har vi redan berört, ju mer krångel och kostnader en licens för med sig desto mer attraktivt blir hög effekt. De ökade juridiska kraven skapar alltså en slags inflation i våra vapens anslagseffekten! Tankegången är dock inte unik för just luftgevär. Se bara på EU-mopederna - när det blev lika dyrt/krångligt att ta körkort för dessa som för en "riktig" MC så minskade de annars så talrika EU-mopederna, vilka florerade då det räckte med enbart ett enkelt förarbevis. Nu så sker istället en polarisering, de flesta tänkbara EU-mopedägare väljer att inte köra EU-moped och ett fåtal väljer istället en riktig MC. De som då väljer att ta MC-kort kör då inte EU-moped på sitt körkort utan istället en maskin som ligger så nära som möjligt den maximala gränsen som behörigheten tillåter rent effektmässigt sett.
Ballistiskt sett så "vinner" alltid en projektil med högt BC - helt oavsett kaliber. Nästa sanning i sammanhanget är att vikten inte spelar någonsomhelst teoretisk betydelse, däremot så är det enklare rent praktiskt att nå en bra formfaktor på en fysiskt större och därmed oftast tyngre projektil. BC (grovt översatt "formfaktor") är helt enkelt oerhört viktig! Jämför mellan en bil och en motorcykel. Motorcykeln har bara en tredjedel av frontytan av en bil och borde därför ha en betydligt bättre aerodynamik. Men det har den inte! Varför inte? Jo, den har också ungefär tre gånger sämre formfaktor, den är helt inte inte tillräckligt "strömlinjeformad" jämfört med den mer homogena bilen som saknar diverse utstickande detaljer vilka "stör" strömlinjeformen. Översatt till luftvapen så har en projektil av en mindre kaliber självklart en mindre frontyta men samtidigt så har den också en betydligt sämre formfaktor vilket mer än väl motväger saken.
Slutligen så är ett visst luftmotstånd även önskvärt för projektilen när det handlar om en diabol. Just diaboler stabiliserar ju sin flykt igenom luftmotståndet och en diabol som flyger för fort tappar därför nästan alltid sin edge i den praktiska precisionen. Diaboler är helt enkelt formgivna för att fungera som bäst inom ett givet hastighetsregister, som regel mellan 600-900 fps. Färdas diabolen snabbare eller långsammare så tenderar den till att förlora praktisk precision, inte sällan på ett högst ansenligt sätt.
I fråga om övriga tekniska egenskaper så premieras alltid en grövre kaliber hos PCP. En grövre kaliber ger högre anslagseffekt, lägre luftförbrukning (proportionellt sett), lägre (behagligare) ljudnivå och det är enklare att få drivkällan (ventilen) att arbeta jämnare. Toleransen mot enskilda diaboler som har varierande vikt och/eller mindre defekter är också mindre hos grövre kalibrar.
Allt sammanvägt så kan man alltså säga att för skytte över långa och/eller okända avstånd så är alltid en grövre kaliber att föredra. Kaliber 25 är alltså generellt sett bättre än kaliber 22 och den sistnämnda är bättre än kaliber 20 och 177 där samtliga är underlägsna nya kaliber 30 etc..
Bara att köpa kaliber 30 då alltså?
Nej, så enkelt är det inte. I alla fall inte just nu. Det finns också andra aspekter att beakta. Antalet valbara sorters diaboler till kaliber 30 är fåtaliga och att hitta diaboler till den här kalibern i en vanlig jaktaffär är bara till att glömma. När man väl hittar dem så får man också betala desto mera. I alla dessa aspekter så är kaliber 25 klart bättre. Jämför man sedan kaliber 25 mot kaliber 22 så blir valet svårare. I den jämförelsen så är det kaliber 25 som har färre antal valbara diaboler till ett högre pris men skillnaden här är inte lika stor som mellan kaliber 25 och kaliber 30. Däremot så är skillnaden i den tekniska prestandan mellan kaliber 25 och kaliber 22 desto större. Här är sådeles kaliber 25 en vettig kompromiss mellan klena kaliber 22 och nya kaliber 30 och det är av den här anledningen som kaliber 25 för närvarande dominerar långhållsskyttet med PCP.
Lilla kaliber 177 och udda kaliber 20 då? Som de flesta har märkt så är kaliber 177 inte mycket att förlita sig på vid skytte på långa avstånd och i synnerhet så om det blåser lite. Detta är en mycket udda kaliber numera på skytte över exempelvis 100 yards. Visserligen så är kaliber 20 klart bättre än kaliber 177 tekniskt sett men så var det ju det där med pris och tillgänglighet av diabolerna också - samt att allt som kaliber 20 klarar det gör kaliber 22 bättre på samma sätt som att kaliber 25 gör allt som kaliber 22 klarar men ännu bättre..