Bara 12 fpe ?
Som de flesta vet så har man i England en effektgräns på 12 fpe (ca 16 joule) som man är hysteriskt nervösa över att råka överträda, även ofrivilligt. En del har funderat över varför man just har denna gräns och spekulationerna (gissningarna) över anledningen har varit mycket varierande.
Den förklaringen som låter rimligast i mina egna öron har jag fått ifrån en känd luftvapenprofil som har varit med länge i branchen och som har djup insyn, nämligen Hugh Earl, ägaren av Pax Guns (skaparen av Defiant Pellets). Hans version har jag också fått bekräftad av Ben Taylor så sent som i vintras så innan någon framkommer med andra mer trovärdiga skäl så håller jag själv den här versionen som den sanna:
"-Prior to the 1969 Dangerous Air weapons Act, there was no power limit for air rifles or pistols. The two leading British air rifles at that time were the Webley Mk3 and the BSA Air Sporter, which achieved about 12ft.lbs The Webley Premier pistol achieved under 4 ft.lbs
The American pump up .20 Sheridan achieved considerably more than 12ft.lbs and the Crosman CO2 pistol over 6 ft.lbs These U.S products started to make inroads into the British market.
It was at this time that the Chiswick flyover was being built and some disgruntled person fed up with the noise started taking pot shots at the vehicles, and when apprehended, the rifle was found to be a Sheridan. What an opportunity to stop this rifle in its tracks.
I was reliably informed in 1970, by Mr. Davies a senior employee of the then Webley and Scott Ltd. that a Member of Parliament, related to one of the directors of the two companies, complained bitterly about these dangerous air rifles in the House. Consequently the Sheridan and other American pump ups were put on ticket. Also for good measure the American Crosman CO2 pistols and rifles, because they used "toxic" gas.
So what started as a form of protection for the British airgun industry has since then plagued us with this "capable" legal limit of 12 ft.lbs for rifles and 6ft.lbs for pistols. It probably never was envisaged that there would be modern mainly PCP British rifles and pistols."
Frågan är om inte de brittiska tillverkarna mer än en gång har gnisslat tänderna över detta, det dummaste av egenskapade beslut. Som ni kanske vet så är ju till exempel alla armborst helt tillståndsfria hos dem och så kunde ju också ha varit fallet för luftvapnen om man inte hade varit så protektionistiska i sin handelspolitik och till vilken nytta? Idag så är ju den brittiska vapenindustrin i princip helt stendöd...
Thomas
12 september 2011 13:22
Jag tycker det verkar vara en ganska vettig gräns.
Finns det verkligen ett behov av kraftigare luftvapen, för målskytte?
Detta från en som har licens på både krut och luft, men är för ganska restrektiva vapenlagar.
Johnny Ottosson
12 september 2011 17:18
Behov är en högst relativ term. Dock så att ju längre avstånd man skjuter på desto större fördelar har man av stora diaboler med hög BC och dessa ger dessvärre också hög anslagsenergi när de drivs upp till optimal hastighet 850-950 fps.
I den meningen så har man ju ett behov av mer energi eftersom man har behovet av kort bantid och hög BC.
Skjuter man däremot en skata så spelar det ju knappst någon roll om den träffas med 10, 20 eller 60 joule...
Air
12 september 2011 14:24
16J är en bra gräns för målskytte upp
till 50m.
Med den nyare amon från JSB har skyttet
i lägre utgångshastigheter blivit bättre.
Har själv efter alla år börjat sänka farten.
Fördelarna är många mer skott per fylln,lägre
ljudninå.Med fjäder blir det lättare att spänna
mjukare gång.Har en ST pipa som jag skjuter i
10J 5,5mm går utmärkt med JSB Express.

Thomas
12 september 2011 22:11
Jag kanske var lite oklar i mitt inlägg.
En av idéerna, åtminstone för mig, är att man som luftvapenskytt kan använda betydligt kortare skjutbanor än med krutvapen, men ändå få en tydlig påverkan av vind och gravitation.
Detta är för mig den stora fördelen med luftvapenskytte.
Det är inga problem att plinka hagelhylsor på 50 meter med en 7,5 joulare med diopter (egen erfarenhet), om man som skytt kan hantera, framförallt vinden, samt se ett så litet föremål på det avståndet. Du bör ju själv ha en del erfarenhet från ditt gamla, var det, 7-8 joules CZ200T PCP.
Ett 9,9 joules gevär är i mitt tycke, lite väl ”svajigt” på 100 meter, men ett 16 joules verkar vara perfekt.
Nu äger jag förvisso inte något 16 joules gevär, men det är definitivt det som är mest intressant, inte ett 45, 70 eller 90 joules gevär. Det kräver en allt för lång skjutbana.
Du skjuter ju själv inte på mer än 80 meter, om jag förstår det rätt. Personligen så tror jag inte att du skjuter bättre på det avståndet med en 6,35 mm Elite, än vad du skulle ha gjort med ett Air Arms Pro Sport på 16 joule. Nu menar jag inget negativt med ditt skytte.
Trots att jag har ett par licensbelagda luftgevär, så är ändå det största nöjet att skjuta med sub-10 joule, just på grund av att man inte behöver något direkt längre skjutavstånd.
Till och med en lätt blekfet person som jag promenera 75 meter fram och tillbaks på under en halv timme!
Om jag hade tillgång till en oändligt lång (1000-1200 meter räcker) skjutbana och en tre gånger så hög lön efter skatt, så tvivlar jag helt ärligt att jag skulle vara speciellt intresserad av luftvapenskytte.
Nu har jag ju lyckligtvis lärt mig att det är, åtminstone för mig, svårare att skjuta bra resultat med luftvapen än med krutvapen, så där har luftvapen ett stort plus.
Jag skulle aldrig skjuta med luftpistol om det inte var för att det är ett stort plus för mitt krutpistolskytte.
Men, sen beror det givetvis på vad en luftvapenskytt är ute efter… alla har inte samma intresse av det som jag har. En del skyttar vill ha en absolut flak skjutbana. Andra vill kunna skjuta sönder allt mellan himmel och jord… etc.. Smaken är olika, vilket är tur. För då finns det alltid något inom sporten som man kan pröva på!

Johnny Ottosson
12 september 2011 22:21
Tänkvärda tankar och jag håller med dig i mycket av vad du skriver. Rent praktiskt så klarar man sig förbluffande långt med ett bra vapen på 10J med kaliber 177. Jag skulle utan tvekan kunna leva lycklig resten av livet med bara en sådan kombination tillhanda, om inga andra möjligheter existerade.
Vad gäller vapenvalen så är jag dock raka motsatsen, även om jag hade bott i Utah och haft en jätteranch ute i öknen så hade jag ändå inte haft fler krutvapen än luftvapen.
Visst, jag kanske hade köpt en AR-bara för att bygga för skoj, precis som min 1022, men där hade det stannat. Det jag hade använt dagligen hade varit luftvapen, krutvapen intresserar mig inte i den djupa mening som luftvapen gör.
Visst kan jag skjuta krutvapen, i mitt fall rimfire en dag, liksom min compoundbåge men det är skoj för stunden, som en slags hobby ungefär.
Det är dock inget som jag börjar dagen att tänka på, inget som jag funderar över hela min vakna tid och inget som ger mitt liv mening och som jag blir förhäxad av.
För det krävs luftvapen, inget annat materiellt objekt sänker mig tillfredställelse på samma själsdjupa plan som luftvapen.