Airpang

Direktlänk till inlägg 14 augusti 2011

Rent och fint....

Av Johnny Ottosson - 14 augusti 2011 21:00


Piprengörning


Det har funnits en hel del frågor runt rengöring av pipor till PCP i allmänhet och ST-pipor i synnerhet, detta eftersom de sistnämnda är en relativ nyhet på marknaden och inte ännu har dragit fram så stora erfarenheter på forum och liknande.


För att göra slag i saken så talade jag med Fredrik Axelsson om FXs egen syn på piprengöring för deras olika modeller, med tonvikten lagd på de nya piporna.


När en pipa smutsas ner inuti så beror detta på att små mängder material skavs bort ifrån projektilerna av de kanter som finns i loppets räfflor. Detta material bygger sedan upp en mycket tunn yta inuti loppet men ibland så kan den här belagda ytan släppa och när så sker uppstår en flyer, en träff som drar av omotiverat mycket ifrån övriga träffar i en träffbild.


Att det byggs upp en beläggningsyta inuti pipan är alltså sällan skälet till flyern utan snarare det faktum att beläggningsytan släpper. Därför brukar man säga att maximal precision uppstår först när pipan har "blyat in" igen, alltså när den här tunna beläggningen har återuppstått efter rengöringen. Då har man maximal precision ända tills beläggningen åter igen har blivit så tjock (relativt sett) så att en projektil råkar dra med sig en fläck av den samtidigt som den då störs ur kurs.


Detta är alltså grundprincipen, eller mekaniken, bakom behovet att rengöra pipan. Som vi kan se så är det alltså räfflorna som accumulerar upp beläggningen och desto mer räfflor man har desto större mängder (ej tjocklek) beläggning uppstår. Ju längre räfflor man sedan har desto större blir sålunda sannolikheten att en del av beläggningen släpper och ju längre tid tar det att återuppbygga beläggningen till lagom nivå efter rengöringen.


Här har vi alltså en av de intressanta skillnaderna mellan ST-pipor och helräfflade konventionella pipor. En 600 mm ST-pipa är helt slätborrad under drygt 570 mm av sin längd, en yta som fångar ytterst lite beläggning. När man sedan gör rent pipan så möter draglappen i princip inget motstånd alls utan kanar lätt igenom loppet som is på is. Man kan sedan tydligt känna när draglappen går igenom den 27 mm korta räfflade delen där motståndet ökar betänkligt, dock ändå inte lika tungt som i vanliga pipor eftersom en pressad yta blir mjukare än "eggarna" som uppstår på en i godset skuren räffla.


När ska man då göra rent sin pipa? Jo, när behov uppstår. Detta betyder alltså när man tydligt märker att precisionen försämras. Då den försämringen kan vara högst smygande så är det därför en bra idé att spara någon form av anteckning över de resultat som man uppnår på ett givet avstånd, exempelvis 50 meter. Då kan man lätt jämföra dagsformen mot idealvärdet för att se hur pipan har utvecklat sig. Man bör alltså inte göra rent pipan onödigt ofta eller vid X antal tusen skott.


Vad som avgör när en pipa behöver rengöras är i yttersta hand de projektiler som man använder. Den som skjuter oversize diaboler (ex 5.53 mm diaboler) eller diaboler som är osedvanligt smutsiga (ex Gamo Hunter) får oftare göra rent pipan än den som skjuter ren och fina normaldimensionerade diaboler.


Om man sedan väljer att använda rengöringsproppar ("mustamponger") eller om man föredrar en konventionell draglapp är till stor del en smaksak. Rengöringspropparna är bekväma och snabba (bokstavligt talat!) men kostar lite mera och tar inte bort lika mycket smuts per enhet som en till ytan betydligt större draglapp. För trångladdade magasinvapen så kan brukar jag personligen föredra rengöringsproppar men de vapen som har rejält öppen tillgång till pipan (ex min Elite) så kör jag draglappar.


Med draglappar så tar man en linnedraglapp, vilka kan köpas i jakthandeln i form av buntar om ca 50 st, och placerar sedan denna i en ögla som kan knyter i en grov fiskelina (typ 0.60 mm). Därefter så drar man bara rakt igenom pipan, från början av pipan till mynningen. Den första lappen brukar komma ut helt svart, sedan följer lappar i succesivt renare utsträckning. För en konventionell pipa så brukar man få räkna med 8-12 lappar där en ST-pipa klarar sig med 2-3 st. Dra pipan helt rakt igenom loppet eftersom kröningen snabbt kan nöta av linan så att lappen stannar inuti loppet.


Räkna sedan med kanske hundratalet diaboler i en konventionell pipa och tjugotalet i en ST-pipa innan man börjar få upp tillräckligt med beläggning för att vapnet ånyo ska skjuta bra. Därefter så förbättras precisionen stegvis ända till processen är redo att återupprepas igen efter att precisionen ånyo har dalat.

 
 
Mats Carlsson

Mats Carlsson

15 augusti 2011 01:00

Mycket intressant inlägg. Kommer eller fins SD pipor i krutvapen? De har väl patent FX kanske?

http://galaxybloggen.blogspot.com

 
Ingen bild

Silwer

15 augusti 2011 02:27

Appropå ST pipor, förblir de FX only, jag min ju att det var tal om att Daystate hade ett intresse för dem då i början när de var på gång?

Det här med att rengöra sin pipa, har många problemn med skit i piporna alltså? jag tycker det är nåt man absolut inte behöver göra ofta, helst inte skulle jag säga om man inte misstänker att nåt är fel där.

Jag får känslan av att en del står och rengör piorna för ofta, kanske mer som de gör med sina krutbössor eller nåt, men luftvapen är inte som krutbössor inget krut för det första och inga mantlade kulor.

Jag har hört påspåenden om att man skulel slita ut en luftvapenpipa med vissa diaboler, för mig käns det som en skröna.

Att dpå diaboler som Premier som är riktigt hårda helt enkelt skulle kunan ta död på pipan, kan detta verkligen ha nån verklighetsbakgrund?

Johnny Ottosson

15 augusti 2011 19:24

Det finns ett flertal intressenter som hade köpt in sig på ST om FX hade släppt dem, men detta är inte aktuellt i nuläget.

Jag tror inte heller att man kan slita ut en luftvapenpipa, snarare då att man skadar den med olämpliga projektiler eller klantig rengöring.

 
Ingen bild

Air

15 augusti 2011 14:09

ST pipan ska man vara noggrann att
torrdra ordentligt annars får man
en jäkligt dålig precision.
Mina LW är inte lika känsliga på det
sättet kan vara bra att veta.

Johnny Ottosson

15 augusti 2011 19:22

Jag drar bara piporna torra eller menar du att man skulle ha någon slags vätska i dem?

 
Ingen bild

Air

16 augusti 2011 04:31

Hej Johnny.
Bara ordentlig torrdragning med rena
lappar el,vad man använder.
Blev själv förskräckt när min ST pipa
5,5mm på 50m kastade kulorna sidlänges
i tavlan.
Ock nej jag hade inte drängt pipan i
sprayolja.
Är mycket nöjd med ST pipan skjuter mycket
bra den sitter på en Royale 400 med hög utg,
hastighet.
Skaffade nyligen en Verminator med ST pipa
i 5,5mm som jag var nyfiken på att skjuta
i 10J.
Kan bara säga att man blev glatt överraskad
skjuter jäkligt bra upp till 40m.
Har alltid bara velat ha 4,5mm i 10J men har
helt klart ändrat mig nu.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards