Direktlänk till inlägg 23 juli 2011
Schyssta rattar
Då var det dags att kolla lite på rattarna till Sidewinder och Light Stream. Har vi även här några väsentliga skillnader mellan de båda kikarsiktena?
Hos Light Stream så är allt tämligen konventionellt, rattar som kan manövreras med fingerspetsarna utan verktyg och med sedvanliga lock ovanpå för att inte rubba inställningarna. Rattarna sitter låsta med en insexskruv av rostfritt stål och går ner i hus av mässing. Allt känns gediget och välarbetat. Unikt är att man använder dubbla fjädrar, vilket ger en tung, distinkt och utomordentligt solid känsla.
Hawke Sidewinders rattar
Rattarna på Hawke är mycket smart utformade. Här så finns det inga lösa lock ovanpå rattarna utan rattarna blir låsta igenom att de är frigående. Ska man justera om så måste man lyfta rattarna några millimeter varpå rattarna börjar klicka in och fungera. Det hela är välfungerande, mycket smidigt och ger onekligen mersmak. Smart och modernt. Husen verkar vara tillverkade av aluminium, mässing och plast. Skruven som låser är Torx och tyvärr behäftad med en mycket tunn och ömtlig ytbehandling vars finish snabbt skavs av. Plus i kanten för att skruven undertill är låst med en spårring som håller fast skruven i rattens insida. Solid känsla men subjektivt sett inte lika gediget som Light Stream. Dock avsevärt bättre än Hawkes vanliga standard.
Hela manöverbordet hos Hawke Sidewinder...
Vad ska man då säga sammanfattningsvis? Två bra system båda två, jag gillar Hawkes system bäst men gärna då med Light Steams mekaniska känsla och finish. Ett problem med Sidewinder är dock att kikarsikteshuset blir otroligt brett eftersom den förutom fysiskt sett stora rattar även har en skrymmande sidojustering av parallaxen. Till råga på allt så sitter även batteriförvaringen och justeringsmekanismen till belysningen på sidan av sidohjulet som därmed blir extremt utrymmeskrävande. Totalbredden på huset med rattar blir rekordbreda 100 mm - alltså en hel decimeter!!
Problemet med detta, förutom ökad totalvikt, är att det blir trångt i vapenskåpet. Ungefär så här kan det då se ut, skåpet är ett Nor-Lyx 5:
Gott om utrymme runt vapnet krävs i sidled...
Om man nu ser det nödvändigt att erbjuda belysning, o inget fel på detta, så borde man kunna lösa det hela på ett smartare sätt. Vad är det egentligen för fel på att ha ett separat litet hus ovanpå okularet, precis som de flesta andra kikarsikten med belysning? Varför just öka en redan bred bredd ytterligare?
Nästa idiotiska lösning från Hawke är att detta kikarsikte som, igenom utformning och specifikationer, kan antas vara riktat mot långhållskytte är utrustat med 1/4 justering. Varför i hela fridens namn, varför?? Med 30 mm tub och 60 som justeringsspann både horisontellt och vertikalt så finns det absolut inget skäl att köra med 1/4 - inte på ett sikte riktat för långhållsskytte i alla fall.
Light Stream kör 1/8 och detta är bara att lyfta på hatten för, här slipper man att en klick blir ett klick för långt på långa avstånd. Visst kräver 1/8 klart bättre precision och passning av de inre komponenterna för att vara pålitligt repeterbart men detta borde man ju kunna kräva av ett sikte för dryga 4000 kr? Att Light Stream använder detta på sitt 7000 kr sikte är knappast ett plus i sig självt, det är en självklarhet för dessa pengar, när man riktar sitt kikarsikte mot luftvapenkunder.
Ska vi köra nästa idiotiska tankevurpa ifrån Hawke? En hat-trick så att säga:
Linsskydd och visare för Sidewinder
Till skillnad ifrån Light Stream så erbjuder Hawke linsskydd på köpet till Sidewinder. Problemet med dessa är dels att de är av typen skruva-på-lock men det riktiga hjärnsläppet kommer när man ska montera på den medsända sunshaden - de passar inte ihop?! Alltså, du vill skjuta med en sunshade monterad? Då måste du skruva loss linsskyddet, sedan skruva på sunshaden men därefter är det stopp. Visserligen så är sunshaden gängad, men inte med passande gänga som linsskyddet. Vill du skjuta med sunshade så får du klara dig utan linsskydd framtill (där man verkligen behöver det). Ska du sedan montera på linsskyddet, tja - då måste du skruva lossa sunshaden först och och sedan skruva på linsskyddet. Mycket skruva blir det.
Först tänkte jag att just min sunshade var felgängad men instruktionsboken förkunnar i klartext att sunshade och linsskydd inte passar ihop. Min stillsamma undran är då varför i h*****e man ändå besvärar sig med att gänga sunshaden framtill!? Ska man ändå gänga så kan man väl för katten gänga med rätt gänga?
Idiotiskt så det förslår...
Light Stream skickar inte med någonting extra, i linje med sitt koncept, men visst känns det snålt att behöva betala 200 spänn extra för en sunshade och ytterligare ett par hundralappar för linsskydd när siktet kostar 7000 kr. Dock, sunshaden har samma fina ytfinish som själva siktet och gängan känns inte alls lika rå och oskuren som hos Hawke. Inget knaster när man gängar på den med andra ord.
Fördelen med att inte få med linsskydd är att man kan välja sådana som man själv önskar. Jag mailade min hovleverantör (Hurricane) om bra linsskydd till Light Stream och den lustigkurren skickade upp Hawkes (!) transparanta flipps!
Förutom en viss ironi när jag satt och svor över Hawkes medsända linsskydd till Sidewinder så visade det sig att Hawkes eftermarknadsflipps var suveränt bra och riktigt perfekta, utan tvekan likvärdiga de Weaver Polar Caps som jag brukar köra med, men till klart bättre pris.
Man får uppenbarligen vara lite vaken på vad man köper när det står Hawke på prylarna, ömsom vin, ömsom vatten typ...