Airpang

Direktlänk till inlägg 4 mars 2010

En len pung...

Av Johnny Ottosson - 4 mars 2010 10:00


  

    

Pellet Pouches !




Alla har dem, men var? Diaboler ska ju förvaras någonstans och många av dagens diabolburkar har ju inga lås av typen gängor eller liknande som gör att de hänger ihop vid exempelvis en transport i fickan. Här finns det massor av olika lösningar på problemet och när man är ute på en HFT-tävling eller liknande evenemang så brukar man få se diverse olika lösningar på problemet.


En vanlig diabolburk (typ JSB) kan förslutas på två ganska enkla och vanliga sätt. Dels orignaltekniken ifrån tillverkaren, med en bit tejp som håller ihop locket med botten, antingen längs burken eller tvärs över den alternativt vid användandet av en så kallad diabolpuck.

En diabolpuck.


Diabolpucken är tillverkad av en lätt fjädrande plast och ser ut ungefär som en hockeypuck där man stoppar in diabolasken i sidan på pucken så att densamma håller ihop burken och motverkar att locket lossnar ifrån bottendelen. Som regel så har pucken en reklamtext på ovansidan och jag känner till åtminstonde en person som samlar (!) på dessa puckar som rena samlarobjekt med olika tryck. Pucken ovan är tryckt med Sportecs logga men det finns även HN, Hurricane, ProGunner och alla möjliga (o omöjliga) andra loggor. Prisläget brukar vara runt 30-40 kr om man inte får en gratis som ren reklamvara (give-away) ifrån loggans ägare. Nackdelen med pucken är att den bara passar vissa specifika storlekar på burkar och om ens burk är större eller högre så fungerar inte den här lösningen.






  

Parker Hales pellet pouch - 185 kr hos Hurricane.


En pouch är enligt ordboken en pung, vilket brukar väcka lustiga associatoner här i Sverige men pungordet bemärker egentligen pung exempelvis när det gäller pungdjur (typ Känguru), snarare än den pung som de flesta svenska läsare osökt kommer att tänka på. Nog om detta. Pouches finns i diverse olika storlekar och utföranden, en del bättre och en del sämre.


  

Stor pellet pouch med liner, Hurricane 115 kr.


En bra pouch har inte parallellsydda sidor som skapar ett skarpt V i botten av pouchen vilket klämmer fast diaboler och gör dem svår att plocka upp. Förutom risken att diabolerna blir deformerade av att klämmas i botten av pouchen så är dessa som regel ganska obekväma att plocka ur. Bättre då med omlottvikta sidor som bildar ett mjukt U i botten och som minskar risken för klämda diaboler.

Crosman Pellet Pouch, Crosman Corp $3.99


Förutom formen på sidorna så finns det även en del andra konstruktionslösningar att beakta på insidan av pouchen. En del har exempelvis liner, alltså ett vätsketätt inre foder som gör att fuktiga (smorda) diaboler inte drar till sig smuts ifrån det yttre materialet hos pouchen. En bra detalj om man har smorda diaboler.


Nästa viktiga sak att beakta är storleken, stora pouches blir klumpiga och ofta tyngre då man tenderar till att hälla i mer diaboler än vad som egentligen är nödvändigt. Nackdelen med små pouches är dock att de kan vara trånga att plocka ur samt att de helt enkelt rymmer för få diaboler.

  

Blackpool Pellet Pouches, BAR £16.95-18.95


Samma sak gäller vid knäppningen, även här finns det en rad olika lösningar. De absolut vanligaste är tryckknappar eller en kardborreknäppning. Slutligen så kan pouchen vara avsedd att transporteras på olika sätt. De vanligaste sätten är endera hängandes runt halsen, som ett halsband, eller sittandes på livremmen som en liten väska.


Så....


Vad väljer jag själv och vad skulle jag rekomendera? Jag har prövat i princip alla olika varianter som jag har kommit över på marknaden igenom åren och jag resonerar ungefär på följande sätt när det gäller de olika finesserna;


Kardborreknäppning gillar jag INTE, dessa tenderar till att samla skräp som barr, damm och smuts i låsningen vilka lätt slinker vidare ner till diabolerna. Dessutom så är kardborreknäppningen ofta rätt hård och fjädrar ut okontrollerat när man drar upp locket vilket ofelbart innebär att ett antal diaboler flyger med och landar på marken. Tänk på att som regel har man ena handen upptagen med geväret och en pouch måste därför kunna öppnas endast med ena handen.

Många skyttar jag har sett igenom åren löser kombinationen av midjeplacering över livremmen och kardborreknäppning med att via ena handen dra upp locket med tumme/pekfinger samtidigt som man håller emot pouchens underdel mot kroppen med långfingret varvid ett antal diaboler automatiskt blir mosade av långfingret.

Mitt val är tryckknappar.

Placering över bältet tycker jag inte heller om. Dels får man vrida överkroppen för att nå och då får man också svårare att se hur det ser ut inuti pouchen med tanke på kvarvarande mängd innehåll etc och dels så är de oftast svårare att öppna med en hand. Många pouches för midjeplacering är dessutom svåra att ha liggande på ett bord för bänkskytte utan att de säckar ihop och blir platta.

Mitt val är halsbandsplaceringen.

Den enda risken med halsbandsplaceringen är den som man alltid har med något hängade runt halsen, en risk att fastna i saker och ting men detta motverkas till viss del av tyngden på framsidan kroppen av den fyllda pouchen. Samma sak gäller slipseffekten - att man drämmer i något med pouchen när man böjer sig framåt. Detta löser jag igenom att ha pouchen i min skjortficka när den inte används aktivt.

Den modell som jag numera exklusivt använder är BARs runda vackra variant av hårt pressat läder, se bilden ovan i texten. Den kan bäras (försiktigt) med locket öppet utan att diaboler ramlar ur, samtidigt som den är absolut säker med tryckknappslåsningen. Skjuter man ifrån bänk så kan man lägga den ner utan att den säckar ihop och lägger man bärsnöret över låsflärpen så håller den sig stadigt öppen för en bekväm tillgänglighet av diabolerna. En mycket smidig lösning som i sitt större format även rymmer ett eller flera mindre luftvapenmagasin.

 
 
Ingen bild

MR

4 mars 2010 12:16

Håller helt med dig , BAR pungen är den bästa, har haft min i några år och den har fungerat klanderfritt.

Har även en General (snus) halsrem vilken är perfekt för hela diabolaskar typ JSB .177 alltså de små plåtaskarna.

 
Ingen bild

Johnny

4 mars 2010 13:08


Inget slår en bar pung, eller hur menar du... =P

 
Ingen bild

MR

4 mars 2010 14:55

Jepp, dess utom så är den ju snygg! ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards