Direktlänk till inlägg 28 februari 2012
Silhouette shooting
De fyra klassiska målfigurerna (lånade av Onsala LGK för fotot)
Silhuettskytte är en av de riktigt anrika amerikanska skyttegrenarna som faktiskt kan tillämpas med en mängd olika vapen, inklusive luftvapen av den typ som vi pysslar med. Skytteformen har sina rötter tillbaka till det sena 1800-talets Mexico och var ifrån början en form av målskytte på levande mål! Eftersom det var dyrt och en smula opraktiskt att skjuta på levande grisar, baggar osv så började man istället att beskjuta silhuetter av nyss nämnda djur, utstansade iform av plåtbilder. Den första organiserade tävlingen efter detta mönster ägde rum i Mexico City under våren 1948 och blev snabbt en succé.
Huvudrollsinnehavarna består av fyra distinkta djurkonturer, dessa föreställer Gallina, Javelina, Gualajote samt Borrego. För de som inte är så hemma på spanska så betyder detta kyckling, gris, kalkon samt en (får) bagge.
Då dessa djur har olika fysiskt format, både i verkligheten och som silhuett, så beskjuts de på olika avstånd. Avståndet bestäms av vapentypen och för ett vanligt krutvapen (studsare) så gäller följande:
- Kyckling 50 meter
- Gris 100 meter
- Kalkon 150 meter
- Bagge 200 meter
Då har figurerna verkligt format men när man skjuter luftvapen så använder man nedskalade figurer 1/10. Då blir avstånden för dessa, mindre figurer, följande:
- Kyckling 20 meter
- Gris 30 meter
- Kalkon 36 meter
- Bagge 45 meter
Det största målet, baggen, har då en bredd av 8.10 cm och en höjd av 6.9 cm. Den minsta, kycklingen, är 3.30 cm i bredd med en höjd av blott 2.80 cm. Grovleken på alla mål är 1/8", alltså 3.20 mm.
Själva tävlingen går till på sådant sätt att man skjuter på fem mål av respektive sort på respektive angivet avstånd. Målen står bredvid varann med en figurs tomrum emellan, tomrummets bredd beror alltså på figurens egen bredd. Man skjuter 10 skott mot respektive figur och ett poäng erhålls om figuren faller.
Snorenkelt? Det trodde jag också med tanke på målens format och avståndet till dem. Det finns dock en hake:
Man skjuter fristående helt utan stöd och man använder enbart öppna riktmedel.
Nu blev det genast lite värre, eller hur?
Så, vad tycker ni? Kan detta vara ett intressant kompliment till våra traditionella fallmålstävlingar framöver?