Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 4 november 2018 17:00


Lite hemmavid..


 

När vintern kommer så kan det vara skönt att skjuta hemmavid..


När hösten och den ankommande vintern närmar sig så finns det goda tillfällen att arrangera en liten bana hemmavid för att utnyttja de få timmar av dagsljus som den här tiden på året erbjuder. På bilden ovan så ser vi två saker som jag tycker ökar komfortkänslan avsevärt, en säckvävsduk och ett riktigt skjutstöd i form av en ändamålsenlig skjutpåse.


Jutesäcksduken är ljus och lätt att hitta eventuella saker som man tappar mot samtidigt som den hindrar småföremål att ramla ner på golvet genom bordets ribbor och sedan kanske till och med helt utom räckhåll även igenom golvets trall på altanen. Den isolerar även mot fukt från bordet och utgör en bra yta för att lägga vapnet utan att risker fukt eller finishskador på det.


 

Säckväv är billigt och bra!


Förutom en bra skjutplats i lä, jag har vindväggar på båda sidorna om min altan, så måste man naturligtvis även ha en målhållare och det viktigaste där är självklart säkerheten, även om man skjuter luft med måttlig effekt. Jag har valt en vanlig 40 x 40 cm stenskiva (betongplatta) som "projektilfång" och placerat den bakom själva tavelhållaren. En sådan betongplatta klarar även 22LR på nära håll så ett licensfritt luftvapen är absolut inga problem.


 

Notera att målhållaren är ett kulfång med baksidan bortskuren.


Som man kanske kan se på bilden ovan så har jag placerat stenskivan i en liten vinkel relativt projektilens ingångsriktning. Anledningen till detta är att anslagslätet när projektilen träffar plattan blir betydligt längre än om den träffar precis rakt på, i rät vinkel.  


Visst kan man få ett tyst projektilfång även om man kör med Unigum eller liknande men stenplattan har fördelen av att vara (nästan) lika tyst samt betydligt mer underhållsfri och därmed också billigare i drift över tid. Skulle man sedan skjuta tyngre vapen så fungerar den lika bra, vilket inte är fallet med Unigum.


 

Traven med stenar under tavelhållaren gör att målet upp över vegetationen.

Av Johnny Ottosson - 3 november 2018 22:00


Att mäta rätt..


 

Marginalen är inte så stor men den är på rätt sida, vilket är det väsentliga.


Längden på tuben mellan 1720 och 1701 skiljer exakt tre tum, alltså 76.20 mm. Frågan är bara hur lång pipan måste vara för att dämparen ska kunna gå fri? Min lösning blev en "barrel extender" från XTX Air, England. Den är 55 mm lång men bygger 40 mm effektiv längd, till detta så kommer "överskottslängden" på den adaptern som ger gängan. Efter en hel del räknade fram och tillbaka så kom jag fram till att det borde passa - o det gjorde det dessutom även i verkligheten!


Hur blev då resultatet?


Ett PCP som ger 5 joule med kaliber 177 är mycket tyst som den är även om den har en 10 tum kort pipa. Detta då jämfört med ett 10 joule PCP som har 18 tum pipa. Nu har jag byggt till 20 mm i adaptern och sedan 40 mm med barrel extendern, summa 60 mm längd av tomt rör innan dämparen. Själva dämparen är en av branschens bästa - men tyvärr också okända - modeller. Den bygger 7 tum ytterligare och skapar en riktigt magnifik tystnad vid avfyrningen.


 

Perspektivet luras lite, riktigt så dominant är inte dämparen i verkligheten


Med 60 mm tomrum och sedan en 18 cm lång dämpare till 5 joule och kaliber 177 så kan man svårligen få en tystare avfyrning vad gäller ljudet som kommer ur pipan. Nästa steg blev därför att rikta uppmärksamheten mot mekaniken. Precis som på alla PCP med knock-open ventil så hörs det ett mekaniskt läte när hammaren slår mot ventilen för att öppna den så att luften ska komma ut och driva av diabolen. Trixet här är att få ett så lätt anslag som möjligt när hammaren slår in i ventilkäglan. I den bästa av världar så ska hammaren slå in käglan precis så mycket som behövs för att öppna en portion luft men utan att hammaren slår hårt i själva ventilkroppen. 


 

Crosman har en riktigt bra justeringsmekanism för hammarsystemet!


Det finns lyckligtvis en bra lösning på detta hos Crosmans tävlingsvapen sedan flera år tillbaka. På de flesta vanliga PCP så kan man bara justera hammarfjäderns förspänning. Det hela är mycket simpelt, mer förspänning ger mer effekt och mindre förspänning ger på motsvarande sätt mindre effekt. Hos Crosmans tävlnigsvapen så har man även möjlighet att justera själva hammarens längd. 


Tittar vi på bilden ovan så har vi (från vänster): bakstycke, justering för hammarfjädern, själva hammarfjädern, hammarkroppen och slutligen den justerbara delen av hammaren - de sistnämnda två delarna brukar vanligtvis sitta ihop och utgöra en enda enhet på de flesta PCP. Här kan man justera förspänningen på hammarfjädern både igenom att justera hammarfjädern direkt och därtill indirekt igenom att modifiera längden på hammaren. Efter lite skruvande hit och dit så kunde jag få fram lättast tänkbara anslag på den önskade nivån av effekt och resultatet blev då en utomordentligt tyst avfyrning även från själva mekaniken.


 

Barrelextendern smälter bra in mot adaptern och har man inte blixt så syns inte skarven alls.


Hur fungerar då vapnet i verkligheten?


Det jag var mest av allt rädd för var att den skulle bli extremt framtung och otymplig att använda, något som kanske dessutom skulle förstärkas av den separata ljuddämparen. I praktiken så är dock dämparen extremt lätt, den väger bara 95 gram tack vare kolfiberröret och den superlätta inredningen enbart i plast. Vapnet är dock långt för att vara en pistol och detta måste vägas mot fördelarna av obetydlig pipstegring, större luftkapacitet och den tystaste avfyrningen som jag någonsin har hört på något vapen överhuvudtaget.


I morgon så ska det bli mera skjuta...

Av Johnny Ottosson - 1 november 2018 22:00


Luft ska med luft skjutas!


     

Av Johnny Ottosson - 28 oktober 2018 16:15


Plötsligt så blev allt bländande vitt...


 

Min skjutplats så ut på det här sättet i morse, vilket är vanligt för oktober månad.


Idag vaknade vi till ett riktigt julkortsvackert väder här på västkusten. Allt gnistrade vitt från ett par decimeter djupt täcke av blötsnö. Eftersom det var en lugn och skön hemmasöndag så passade jag på att rasta min Crosman 1701 på de 11 meter jag har att tillgå när jag skjuter innefrån huset och ut till projektilfånget i den konverterade fågelmataren.


 

Crosman 1701 är precis lagom på 10 meter med sina 5 joule och ett rödpunktsikte


Som alltid så är det skönt att slippa åka någonstans för att skjuta och med sin måttliga effekt och närmast obefintliga skottljud så stör sig ingen på en 1701. I veckan så väntar jag för övrigt på min 65 cc stora tub från 1720 samt en 40 mm förlängare till pipan. Det ska bli spännande att se så att jag har räknat rätt på alla längder.

Av Johnny Ottosson - 24 oktober 2018 17:00



Leveransdags!


    

Ett väldigt litet och smidigt sikte!


Idag så kom slutligen siktet - riktigt snabbt för att vara eBay från Kina. Leveranstiden blev 8 arbetsdagar, jag beställde den fjortonde och den tjugofjärde så låg siktet i brevlådan - dessutom utan Nordposts 75-kr avgift. Totalt så betalade jag 418 SEK inklusive frakt. Hittills så känns det som ett riktigt bra värde för pengarna.


 

En lite udda layout!


Eftersom siktet anlände via flygfrakt så inkluderas inget batteri så ett 2032-batteri fick inköpas. För att byta batteri så lossar man de två svarta insex-skruvarna som man ser på fotot ovan. När man har gjort det så kan man dela siktet och sätta in batteriet underifrån på den övre delen. Det är viktigt att man inte drar ihop delarna för hårt då höjdinställningen arbetar mot skruvarnas kraft att hålla ihop delarna - lagom blir alltså bäst.


 

Siktets skena var precis något kortare än den bakre kilbasen på 1701 - helt perfekt.


Justeringen i höjdled sker med hjälp av skruven som syns på fotot i den andra bilden ovanifrån, den är märkt "D" för "Down" och uppåt blir således åt motsatt håll. Kollar man på fotot högst upp i dagens inlägg så ser man skruven för justeringen i sidled, den är märk med "L" för "Left" och principen är likadan som för höjdjusteringen - andra hållet ger höger.


 

JSB RS går helt utmärkt - en billig och bra diabol som fungerar fint vid 5 joule.


Något som är viktigt att tänka på när man ska ställa in siktet är att både skruvarna för upp/ner samt höger/vänster är spärrade med stoppskruvar. Det är de två blanka skruvarna som syns sida-vid-sida på den andra bilden, precis under justeringen för höjdled. Dessa måste lossas, sedan kan man ställa in siktet och därefter säkra justeringen igenom att låsa justeringsskruvarna med hjälp av spärrskruvarna.


 

Under reflexsglaset så syns ljussensorn.


Till skillnad från många enklare rödpunktsikten så justeras intensiteten på rödpunkten automatiskt beroende på de rådande ljusförhållandena. Vid gott ljus så blir lyser punkten starkare och i mörker så lyser punkten svagare för att inte blända. Avvägningen känns än så länge helt utmärkt och punkten känns lagom i de skiftande förhållanden som jag hittills har prövat. 


 

Här ser man punkten när siktet är påslaget, de två skruvarna spärrar siktets justerskruvar.


Överlag så är siktet lagom litet och smidigt, det enda som stör är skruven till skenan för att fästa siktet vid kilbasen. Den sticker tyvärr ut en del för att kunna justeras med fingertopparna. Jag överväger därför att ersätta den med en insexskruv istället för att få en smalare profil.


 

Förpackningen innehåller en hel del olika prylar..


I förpackningen så fanns det (från vänster uppåt till nedåt), plastpåse för siktet, torrpulverpåse, en gradskiva som kan sättas på skruvmejseln för att precisionsinställa justerskruvarna till siktet, en skruvmejsel, en insexnyckel till batteriluckan, en instruktionsbok (på engelska), putstrasor av tyg samt det skydd som måste sita över siktet när det inte används för att ge såpass mycket mörker att siktet stänger av sig.


 

En snabb testtavla efter att ha ställt in siktet..


Att skjuta rödpunktsikte är lite ovant och man får ju skjuta lite i blindo jämfört med ett konventionellt kikarsikte där man faktiskt ser vad man siktar mot på ett mer tydligt sätt på grund av förstoringsmöjligheten. Som bäst så kunde jag få tio skott i en träffbild som såg lite sämre ut än den jag tidigare har kunna prestera på 20 meter med kikarsiktet!


Återstår att se hur mycket man kan förbättra detta.






Av Johnny Ottosson - 14 oktober 2018 10:30



Mindre än mini !


     

Man får förstora det en hel del för att den ska synas..


När jag snavade runt på eBay tidigare i veckan så hittade jag ett mycket intressant mikro-sikte som jag blev så fascinerad av att jag helt enkelt köpte det rakt av. Anledningen till att siktet är ovanligt är dess extremt lilla format liksom att den har 3 MOA och är byggt med hög kvalité varför det har fått goda recensioner av entusiaster världen över.


Modellen heter Sphinx från Vector Optics och håller 1/20 - alltså ingen förstoring och 22 mm ruta, vilket i verkligheten innebär 18 mm bred och 22 mm högt siktfönster. Rent fysiskt sett så är siktet totalt 48 mm långt och väger in på blygsamma 55 gram. Med 80 MOA (nära 2 meter vid 100 meter) justermån så lär den kunna justeras in på alla tänkbara avstånd där ett rödpunktsikte kan vara användbart. Just den här modellen är därtill lite ovanlig då den har ett vanligt kilbasspår (dovetail) istället för den nu så populära 20 mm Weaverbredden.


 

I priset ingår en skyddhatt mot damm och fukt. 


Min idé är att köra siktet till 1701 när jag nu använder den som pistol efter återställningen av effekten till fabriksnivån. Rödpunktsiktet har ju fördelen att vara fri från ett specifikt ögonavstånd samtidigt som den inte kräver två placeringar, vilket är fallet för vanliga öppna riktmedel. I takt med att man åldras så ökar ju svårigheten att fokusera på två objekt på olika avstånd samtidigt. Dessutom så har jag inget kortsikte på pistolen då jag använder pipans mynning för en gängadapter istället för en kornsiktesbas. Om jag har räknat rätt så är faktiskt siktet så litet att det passar in helt och hållet på den bakre klacken på blocket, utan att hänga över varken framåt eller bakåt.


Med 3 MOA så blir det en punkt på ca 7 mm vid 10 meters avstånd, vilket innebär en förbättring på nästan 50% jämfört med äldre generationers lågprissikten som oftast körde 4 MOA. Man vill ju inte att den röda punkten skymmer målet och den tilltänkta träffpunkten alltför mycket. Totalt så räknar jag med att siktet, inklusive frakt och eventuella avgifter här i Sverige landar på ca 500 kr. Nackdelen är ju - som alltid - leveranstiden från Kina, här på 4-5 veckor.

Av Johnny Ottosson - 9 oktober 2018 17:00



Ett intressant alternativ till en dykflaska!


  

Priset i USA för den här kompletta satsen är USD $499 (ca 4395 kr + frakt)


En spännande nyhet är Crosmans nya minikompressor som trots sitt ringa format har vattenavskiljning med partikelfilter och som dessutom kan köras endera nätansluten eller via 12V. I sig självt så klarar den ända upp till 310 Bar och fylltiderna är faktiskt riktigt acceptabla för en sådan lite kompressor, eller vad sägs om en Marauder från 0-200 Bar på 8 minuter eller en Discovery/Maximus från 0-140 Bar på drygt 3 minuter. 


Än mer relevant är kanske 140-2000 Bar vid toppning av en Marauder på blott 3 minuter.


Självklart så finns det en temperaturbrytare automatiskt avstängning är önskat tryck är uppnått. Maximal driftstid nonstop är 25 minuter. Den maximala volymen som man kan fylla är dock begränsad till maximalt 600 cc.

Av Johnny Ottosson - 7 oktober 2018 18:00


Tillbaka till början!


Crosman 1701p är ett fantastiskt vapen - här golfbollskytte på 90 meter med 5 joule ME


Under våren 2015 så sålde jag min dåvarande Crosman Challenger då det stod klart att Field Target i Sverige skulle införa krav på skyttekort, tävlingslicens och klubbmedlemskap för att få tävla. Detta ansåg (och anser) jag var onödiga hinder som skulle påverka fallmålsskyttet negativt i Sverige då man därmed skapade trösklar som minskade möjligheten att rekrytera in nya skyttar till verksamheten. 


I sak var jag däremot nöjd med Challengern då den visade sig vara ett ytterst kompetent tävlingsvapen, vilket inte minst visas av att vi har haft en svensk som framgångsrikt har deltagit i VM för FIeld Target med just en sådan bössa. Nackdelen är numera tyvärr priset på rätt så exakt 10.000 kr.


Det kändes nu lite overkill att ha en så stor bössa bara för att skjuta hemmavid på 10-20 meter och dessutom så var den en smula svårtransporterad då den, liksom alla andra fullstora och odelade gevär, lätt avslöjar sig igenom sitt format och blev synnerligen otymplig vid förflyttning på exempelvis cykel.


Därför så sneglade jag på pistolmotsvarigheten, Crosman 1701p som jag istället köpte när Challengern såldes. Den kunde enkelt konverteras till en take-down minikarbin och därmed lätt transporteras i en vanlig attachéväska, vilket fungerade bättre på cykel eller vid förflyttning med kollektiva och publika färdmedel som spårvagn, buss och liknande.


Sagt och gjort, pistolen anlände och tillpassades för sin tänkta roll varvid min son, då precis fyllda 10 år, fick möjlighet att pröva den varvid han utbrast - "Den här kan ju JAG tävla med!".


Tja, varför inte?


För ungdomar så var ju sporten fortfarande fri utan krav på skyttekort, tävlingslicenser, klubbmedlemskap etc så vi kom överens om att testa idén. Tyvärr så kunde jag dock konstatera att utgångshastigheten på 140 mps och den därtill hörande längre bantiden inte direkt var en fördel för skytte på bortåt 30-40 meters avstånd. För att lösa detta så köpte jag då en lös transferport som jag borrade upp lite och efter en del kalibrering i kronografen så fick jag till 30 fina skott inom 28 fps spridning med lite drygt 180 mps, mätt med samma diabol (JSB RS 7.33 gn).


Den här förändringen inträffade dock inte utan nackdelar. 


Till att börja med så fick man ett märkbart högre skottljud, vilket ju är rimligt då effekten steg över den nivån som pipans längd var matchad emot. I den bästa av världar så ska ju drivkällans luftpuls sluta skjuta på diabolen precis innan den lämnar mynningen. På många vapen däremot så skjuts diabolen på ända ut genom mynningen varvid vi får en mynningsknall samtidigt som vi "eldar för kråkorna" igenom att förlora luft som ändå inte gör någon nytta.


Än värre är att luftkvasten bakom diabolen även kan störa dess flykt genom luften precis när den lämnar pipan och även detta fenomen kunde jag också notera. Nu är ju den tekniska (o även praktiska) precisionen hos 1701p helt exceptionell för sin prisklass (under 5000 kr) så en viss förlust i absolut precision (liksom det högre skottljudet) var en acceptabel trade-off för den flackare projektilbanan och kortare bantiden.


Sagt och gjort - bössan justerades om och grabben tävlade under ett par säsonger till belåtenhet, i alla fall så var han aldrig missnöjd med den praktiska precision och vad vapnet som sådant kunde leverera. 


Tre år passerade och intresset för att hänga med farsan ut i skog för att fälla plåtfigurer minskade successivt.


När så slutligen sanningens ögonblick närmade sig i valpunkten om man skulle gå vidare i hobbyn (skaffa skyttekort, tävlingslicens, klubbmedlemskap osv) då han står på tröskeln att närma sig den åldern då detta blir ett obligatorium så fanns helt enkelt inte intresset i tillräckligt stor utsträckning. Detta trots att undertecknad lovade att ställa upp med transporter, kostnader och aktivt stöd - att ta skyttekort var ju (i alla fall när jag själv tog det) närmast skrämmande enkelt. Förhoppningsvis så har det dock blivit bättre (o mera relevant för just Field Target) numera.


Men....nä - visst hänga med någon gång var väl okej om inget annat lockade men därifrån till att anstränga sig för att göra samma sak, då var det inte längre intressant. 


Så är det ju med barn, de hittar ett intresse och släpper det efter tag för att pröva något annat. Dessutom så är vi ju alla olika, när jag var i hans ålder så hade jag redan avverkat ett flertal mopeder, köpt, sålt och renovererat (i alla fall gjort körbara) - pojken däremot skulle förmodligen inte kunna starta en vanlig Puch Dakota och köra den femtio meter framåt utan hjälp och instruktioner. Intresse finns helt enkelt inte. Numera är det enda som lockar riktigt ordentligt den gripande världen av dataspel såsom Fortnite, Call of Duty, GTA V osv.


När nu behovet av vapnet som tävlingsredskap så att säga är borta så tog jag tag i att bygga och justera tillbaka den i fabriksutförande vad drivkällan beträffar. Efter att ha skiftat tillbaka till original transferport och ställt tillbaka slaglängden på hammaren och förspänningen på hammarfjädern, det finns ju en del variabler att justera på Crosmans tävlingsvapen, så fick jag till sist fram en utmärkt effektkurva som motsvarar vad man får direkt ur kartongen.


Totalt så sköt jag 70 skott genom kronografen och kurvans sweetspot omfattade 55 skott med en maximal spridning av blott 18 fps mellan 455 till 473 mps, alltså 139 till 144 mps. Räknar jag alla 70 skotten som blev resultatet en spridning på 26 fps. Med dessa JSB RS 7.33 så blev genomsnittet av mätningen 468 mps (143 mps) och 3.58 fpe (4.80 joule).


Crosman själva uppger i instruktionsboken 50 skott på 450 fps med en ospecificerad diabol och en odefinerad spridning.


Mot bakgrund av dessa uppgifter så kan jag konstatera att mitt ex mycket väl uppfyller fabrikens utfästelser. 


Kontrasten blev alltså stor i fråga om skottljud och antal skott på fyllningen samt den maximala spridningen från skott-till-skott över hela effektkurvan och om man avser att bara skjuta på avstånd mellan 10-20 meter så finns det ju i sak igen vettigt skäl för en högre effekt. Många entusiaster sitter tyvärr och skjuter på typ 20 meter med vapen som har 10-16 joule eller ännu hägre effekt trots att detta är overkill på distansen - alla de fördelar av högre effekt når man ju inte på såpass korta avstånd men istället så drabbas man ju av alla nackdelar; högt skott- och anslagsläte, hög luftförbrukning och liknande. 


Less is more, alltså.


Tyvärr är det just så för många entusiaster i moderna urbana miljöer, man har svår att hitta långa distanser att skjuta över och när man väl hittar ett sådant så kan det vara praktiskt med ett tyst vapen som har en måttliga anslagskraft.


I skenet av sådana situationer så är slowshooters superba.









Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards