Airpang

Senaste inläggen

Av Johnny Ottosson - 22 januari 2017 10:00


 

Karbinkungen !


  Visst ser den liten och smidig ut - bara 114 cm kort!


Airforce har ju sedan något år tillbaka en riktig dunderbössa i sitt sortiment, den stora Texan som är angiven till 500 fpe anslagsenergi! Problemet var bara att en del kunder i USA har klagat på ljudnivån - man har noterat att Texan smäller högt trots att den "bara är ett luftgevär" (eg "...just a BB-gun").


Så, lösningen blev helt enkelt att tämja besten och den kommer nu ut i ett kortare (nåja) utförande med en rejäl och permanent monterad shroud. Syftet är naturligtvis att hålla ner ljudnivån och enligt de som har hört skillnaden så uppfattas den som monumental, vilket kanske inte är så märkligt med tanke på Texans vanliga DÅÅÅN.


Originalversionen "in action" när skytten roar sig med att spräcka cementblock..


Den nya Texan SS kommer snart ut till försäljning och priset anges till strax under $1200.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 21 januari 2017 19:00


Beeman Chief


  Ännu ett nytt PCP i budgetklassen - med en utlovad prislapp om $189 (motsv ca 1800 SEK)


En av de allra mest populära budgetvalen bland Co2-vapen har länge varit QB-serien, vilka egentligen är kinesiska kloner på ett par Crosmanprodukter från 1960-talet. Många är dessutom de ägare till dessa som har konverterat dem till HPA för bättre temperaturtålighet och lägre driftskostnader.


Nu kommer det en fabrikstillverkad PCP-version av den högt älskade QB78 och naturligtvis till ett riktigt bra pris. Urvalet för budget PCP har formligen exploderat till den här säsongen. ANNONS
Av Johnny Ottosson - 20 januari 2017 17:30Diana LP-8 Magnum !


  En trevlig modell som i ett kit med rödpunktsikte etc betingar €369, motsv ca 3700 kr


Om man nu söker en pistolkarbin men inte vill satsa på PCP eller Co2 så finns det faktiskt även några intressanta fjäderalternativ på marknaden. Ett av dessa är Dianas LP-8 som presenterades redan 2008 men som sedan något år tillbaka även erbjuds i ett karbinvapenkit med rödpunktsikte, kolv, pipvikt och en förvaringsväska.


Modellen har en drivkälla med en förhållandevis modern inre geometri som kräver en anspänning på ca 15 kg och som i gengäld levererar diaboler i mellan 500-560 fps, beroende på deras vikt. Man kan alltså generellt sett räkna med ca 5 fpe eller ca 160-170 mps och 6-7 joule - en lagom prestanda för 5-25 meter. Att konstruktionen är modern kan man också se igenom ett riktigt bra avtryckarsystem, något som inte precis var normen för tidigare decenniers fjäderluftpistoler i det kraftfullare formatet.

  Ett vapen som passar väldigt bra i dagens suburba miljö


Så, för vem passar då den här modellen?


Jo, i allmänhet så passar pistolkarbiner bäst i den urbana miljön där man har mest nytta av deras fördelar och minst problem med deras nackdelar. Detta är ett vapen som är tyst att skjuta med, tack vare sin drivkälla, samtidigt som den har en måttlig effekt vilken fungerar bra på lite kortare avstånd - två viktiga variabler i de tättbebyggda områden där många människor bor. Till nackdelarna hör främst samma egenskap - måttlig effekt och relativt kort effektiv räckvidd. Oavsett vilket så är den oberoende av yttre drivmedel, till skillnad då ifrån Co2 och PCP. 


  Ett smidigt och kompakt vapen som passar perfekt till den som skjuter hemmavid på små ytor.Av Johnny Ottosson - 19 januari 2017 20:00Ännu mer lågpris !

  Nya BSA JSR - en BSA Made in England med £329 på prislappen - motsv. 3800 kr!


Om man inte känner sig helt bekväm med de olika lågprisvapnen som har ramlat ut på marknaden den senaste tiden så finns det även mer välkända fabrikat att välja mellan, vad sägs till exempel om anrika brittiska BSA? Här finns en lätt strippad Ultra SE med trästock för under 4000 kr, komplett med 10-skott automatindexerande magasinsystem.


Nya JSR (Junior Stocked Rifle) är riktad till de entusiaster som önskar ett så kompakt vapen som möjligt, där stocken är den delen som är ny och fysiskt sett mindre. Själva mekanismen är fullstor och en befintlig Ultra SE kan därför sänkas ner i den nya stocken och vice versa, för den som så önskar. Unikt för modellen är dessutom effektuttaget som ligger på 6.00 fpe anslagsenergi, alltså lite drygt 8 joule.


Den som söker ett kompakt vapen med 100% traditionell och autentisk känsla av Made in England PCP till ett riktigt bra pris så är den beprövade Ultran i sin nya skepnad ett ypperligt val i en prisklass där man annars vanligtvis bara träffar på budgetvapen med mängder av plastiga detaljer.

Av Johnny Ottosson - 18 januari 2017 17:30


 

En billig och prisvärd kvartett !


Ett spännande PCP för under $300


Moderna PCP blir allt billigare för varje år och den trenden är stark. Har man nu $300 (ca SEK 2600) att spendera så finns det nu en rad olika PCP att välja, beroende på tycke och smak. Man kan välja ett enskottsvapen med erkänt god teknisk precision, ett 10-skott repetergevär med regulator liksom ett automatiskt (eg DA) PCP och alla dessa finns att köpa för denna summa, ja ända ner till hälften av den om sanningen ska fram.


  Med $139 så kan man köpa Crosman Wildfire!


Nu är det naturligtvis många som snabbt påpekar att nya Wildfire egentligen bara är en PCP-version av gamla hederliga Crosman 1077 och det är naturligtvis helt rätt. Man brukar i samma andetag även påminna om att dess avtryckarsystem, på grund av konstruktionen, är mer än lovligt tungt och släpigt liksom att modellen är sällsynt plastig med exempelvis hela lådan tillverkad av just plast.


Detta är helt rätt!


Men..


Vi snackar om $139, alltså en summa av mindre än 1200 SEK!


Detta förlåter naturligtvis mycket. Vilket annat PCP hittar man för den här mängden pengar i övrigt? För en dryg tusenlapp så blir det naturligtvis inte samma precision, finish, sammansättningskvalité, materialval eller ens avtryckarsystem som för ett vapen med tio gånger samma pris. Det är helt naturligt och jag tror att kunderna kommer att acceptera detta. Ett fabriksnytt PCP av känt fabrikat för en summa obetydligt högre än vad det kostar att fylla tanken på bilen - detta är ett otroligt billigt vapen och den kommer självfallet att bli en storsäljare.


Crosman Maximus kostar $199 vilket betyder ca 1700 SEK..


Tittar man ännu ett steg upp för stegen som till himmelen bär så hittar vi Crosman Maximus. Till skillnad ifrån Wildfire så är Maximus ett erkänt kompetent vapen med en bevisat hög teknisk egenprecision. Detta är den första modellen från Crosman med deras nya generation av pipor och den har fått mycket lovord för just sin fina pipa, till skillnad från dess föregångare Discoveryn.


Nu är ett förhållandevis dyrt tillval av pipa från LW inte absolut obligatoriskt om man vill ha en hyfsat välskjutande bössa från Crosman. Sedan, så visst har den gamla 2260s avtryckarsystem, som lämnar mycket övrigt att önska, dessutom så har den en plastig stock men vi är fortfarande en bra bit under två tusenlappar för ett nytt PCP där lådan är i metall och där modellen har visat sig vara populär och uppskattad.


  Nya Umarex Gauntlet ska utmana Crosman i den lägsta prisklassen med $399!


Det sista steget under motsvarande 3500 kr är helt nya Gauntlet från Umarex och med över 3000 kr på prislappen så ingår en drivkälla med separat regulator, ett 10-skott automatindexerande magasin, en shroudad pipa samt en justerbar stock. Det är ett rejält värde för pengarna, förutsatt att vapnet i övrigt visar sig vara välskjutande.


Med $1399 (12.000 SEK) så är Bullmaster inte billig förrens man jämför med konkurrenterna..


Nästa vapen i kategorin prisvärda nyheter är Bullmaster, vilken dock inte är ett direkt budgetköp som de tidigare vapnen här ovan. Nu handlar det om $1400 vilket är jämna pengar med en FX Airguns Wildcat eller en FX Airguns Cyclone på den amerikanska marknaden, samtliga med syntetstockar. Billigaste äkta semi på marknaden, förutom den här nyheten blir Monsoon som ligger $200 upp. 


Här ska man dock även väga in att Hatsan därtill skickar med 3 magasin liksom riktiga rembyglar. Det är mycket vapen för pengarna inom sin unika vapentyp. Kanske Hatsan har börjat ta sig i kragen nu med bättre materialval liksom mer egenutformade konstruktioner? Det ska bli mycket spännande att följa den här modellen på marknaden.


Avslutningsvis så ser vi tydligt att kategorin billiga PCP (under $500) ökar kraftfullt i USA och att tidigare billiga fabrikat försöker resa sig uppåt med bättre modeller till högre pris. Framtiden för PCP kommer att bli otroligt expansiv de kommande åren framöver.

Av Johnny Ottosson - 17 januari 2017 18:00Första videon !


Den mest spännande Hatsan någonsin!

Av Johnny Ottosson - 16 januari 2017 18:00Att jaga starar med små vapen...


  Min egen Crosman 1701p är ett trevligt allroundvapen för rekreativt skytte..


Idag blir det ett lite längre och mera spretigt inlägg. Till att börja med så ska vi kolla lite på min favoritdiabol för min Crosman 1701 och därefter så ska vi även kika lite på bakgrunden till mitt lite udda vapen. Först kommer dock lite material som berör vapnets förhållande till JSB RS;

  En liten diabol med bra prestanda!


Favoritammunitionen hos min 1701 är utan tvekan JSB RS 4.52 med 7.33 grains. Det finns ett flertal anledningar till detta. Till att börja med så är den praktiska precisionen utomordentligt god, mer om detta senare, den är förhållandevis billig med 89 kr/500 st samt mycket ren och homogen. Utgångshastigheten och diabolens BC är hög, vilket ger en flack projektilbana och kort bantid till priset av en lite lägre anslagsenergi, relativt de tyngre diabolerna i den här kalibern.


587, 592, 598, 600, 600, 602, 603, 602, 606, 601


608, 603, 612, 612, 614, 614, 614, 612, 610, 609


608, 608, 603, 601, 599, 597, 594, 591, 587, 586


Högsta värde:   614 fps - 187 mps = 6.17 fpe / 8.30 joule

Lägsta värde:   586 fps - 179 mps = 5.62 fpe / 7.60 joule

Medelvärde:     602 fps - 183 mps = 5.93 fpe / 8.00 joule

 

Spridning:        28 fps - 8.53 fps


Vad gäller kvarvarande anslagsenergi på olika avstånd så kan man se detta av följande tabell:


  Kvarvarande anslagsenergi i fps och fpe.


Om man däremot föredrar metriska mått så har jag en tabell även för detta:


  Kvarvarande anslagsenergi i mps och joule.


Som man kan se här så ger en måttlig anslagsenergi på E0 en hel del användbar kraft downrange. Av presentationstekniska skäl så har jag begränsat tabellerna till 25 meter/yards. På det avstånd som 1701 används, alltså ut till ca 30 meters avstånd så återstår minst 5 joule eller 4 fpe. Det är kraft som räcker gott till alla de ändamål som man kan behöva ett licensfritt luftvapen.


Den lämpliga räckvidden för detta exempel framgår av nästa bild:


  Som synes så är 35 meter inga problem för att hålla över/under.


Om man räknar med att +/- 2.00 cm är en acceptabel precisionsavvikelse som man enkelt kan kompensera igenom att hålla över eller hålla under, alternativt klicka, så finns den effektiva räckvidden mellan 5 - 34 meter vid ett inskjutningsavstånd av 30 meter.


Så allt tabellräknande fram och tillbaka, hur fungerar då den praktiska precisionen?


Jo, detta är ju det väsentligaste av allt. Denna gång så sköt jag inomhus och jag mätte upp 30 respektive 15 meter med min laseravståndsmätare och sedan så sköt jag ifrån fullt stöd med hjälp av min bipod. Först blev det 25 skott på 15 meter och sedan ytterligare 10 skott på 30 meter.


Först tavlorna i allmänhet och därefter så kommer lite closeups:


  Den första tavlan var på 15 meter och 25 skott.


  Den andra tavlan var på 30 meter med 10 skott.  Tavla nr 1


  Tavla nr 2


  Tavla nr 3


  Tavla nr 4


  Tavla nr 5


  Tavla nr 6, här ser man hur de sista skotten dalar när trycket sänks..


Generellt sett så är precisionen utomordentligt god hos 1701 och dess systermodell 1720, förutsatt att de mest lämpliga diabolerna för den unika vapenindividen används. Anledningen till detta är naturligtvis att man använder ypperliga matchpipor från Lothar-Walther i kombination av bra avtryck och en drivkälla som avlossar projektilerna i ett jämnt tempo ifrån skott till skott.


Den praktiska precisionen finns alltså och inom en räckvidd på 30-35 meter så kan en normal skytt under gynnsamma förhållanden lägga skott efter skott i princip på varann. Begränsar man sig sedan till kanske 15-25 meter så är det enkelt att förstå hur formidabla jaktvapen dessa små pistolderivater kan vara i rätt händer.


Detta för oss då in på jakt som ämne och förlagan till min egen 1701..


Inspirationen till mitt eget vapen kommer ursprungligen ifrån Ronnie på Easton Airguns som saluförde en variant på 1701 som han kallade Blaster 6.5 och som var ett jaktvapen i fickformat med tonvikten lagd vid ypperlig precision.


  The Blaster 6.5 från Easton Airguns


Grundkonceptet var då helt enkelt en måttligt vässad 1701 som byggdes om till en slags minikarbin för jakt efter främst starar inomhus i djurstallar och liknande. För min egen del så letade jag efter ett kul vapen under 10J som var betydligt smidigare att transportera än min dåvarande Crosman Challenger, vilket jag i övrigt gillade skarpt. Detta var ett vapen med Challengerns prestanda men som enkelt kunde förpackas i en mindre väska och då transporteras på ett diskret sätt inuti vår Toyota IQ eller på min elcykel.


Som jaktvapen i Sverige faller den naturligtvis bort men i USA så är jakt efter starar mycket populärt, vilket kan kännas lite märkligt för oss här i Sverige. På EPA Wildlife Manegments hemsida så kan man emellertid läsa lite om bakgrunden till detta:


"European starlings were brought into the United States from Europe. The were released in New York City in 1890 and 1891 by an individual who wanted to introduce to the United States all of the birds mentioned in Shakespeare's works. Since that time, they have increased in numbers and spread across the country. The starling population is estimated at 140 million.  


Starlings are considered pests due to all the problems they cause, especially around livestock facilities and near urban roosts. Starlings are responsible for "transferring disease from one livestock facility to another.


Tests have shown that the transmissible gastroenteritis virus (TGE) can pass through the digestive tract of a starling and be infectious in the starling feces. TGE can be transmitted on boots, vehicles, stray animals, or already infected livestock. Starlings cause other types of damage such as consuming cultivated fruits and seeds from a recently planted field.


Large roosts that occur in buildings, industrial structures, or, along with blackbird species in trees near homes are a problem in both rural and urban sites because of health concerns, filth, noise, and odor. In addition, slippery accumulations of droppings pose safety hazards at industrial structures, and the acidity of droppings is corrosive.


Starlings that roost near airports create a safety problem, with the possibility of the bird getting sucked into the aircraft engines. One of the more serious health concerns that starlings have is the fungal respiratory disease histoplasmosis.


The fungus Histoplasma capsulatum can grow in soils under bird roosts, and spores become airborne in dry weather, especially when the site is disturbed. Histoplasmosis, in its most extreme state can cause blindness and/or death. Another problem starlings have created is that they are in competition with "native cavity-nesting birds such as bluebirds, flickers, woodpeckers, purple Martins."


Man kan alltså säga att det är fel varelse på fel plats, ungefär som att vi här i Sverige försöker utrota Mårdhunden. Så hur märkligt vi än upplever saken så är jakt efter starar något som man i USA betraktar som högst nödvändigt. Det praktiska problemet är dock att de ofta förekommer inomhus, vilket gör ett "normalt" luftvapen i USA (.22/25 - 30-70 fpe) olämpligt samtidigt som de ibland kan påträffas utomhus på tak eller silos vilket kräver en vettig räckvidd på 30-40 meter. Eftersom starar dessutom är klent byggda fåglar så är kravet på hög anslagsenergi inte speciellt stort:


  Som vi ser så kräver en stare bara 3 fpe, jämför med min tabell högre upp i inlägget..


Resultatet av detta förhållande blev att man tidigt (1970-talet och framåt) valde vapen med kaliber 177 till jakt efter starar. På detta sätt så fick man kombinationen av lång räckvidd, flack projektilbana och måttlig anslagsenergi. Luftvapenjägarna i USA som valde att specifikt arbeta mot starar kom därför tidigt att intressera sig för vapen med måttlig anslagsenergi och här blev Weihrauch HW30S (aka Beeman R7) snabbt en favorit. Detta var ett vapen som för sin tid var litet och enkelt att bära med sig samtidigt som effekten räckte gott och precisionen var (och är!) ypperlig för ändamålet. Åtskilliga är de luftvapenskribenter som igenom åren har behandlat ämnet, exempelvis:


http://www.airgunsofarizona.com/hunting/2013/12/starling-sos-shoot-on-sight/


http://thebestairrifle.com/pest-profiles-europeancommon-starling/


http://hardairmagazine.com/ham-columns/hunting-starlings-airguns/


Då en hel del av bekämpningen bygger på att man måste förflytta sig relativt långa sträckor, farmer i USA kan ju vara tämligen vidsträckta även inomhus, så började allt fler jägare efterfråga små och lätta vapen. Att bära runt ett konventionellt fjäderluftgevär, även om de modeller som användes var förhållandevis smidiga, kan emellertid vara betungande så många valde därför pumpgevär. Dessa är lättare och smidigare än fjädervapen och man kan dessutom justera anslagsenergin beroende på avstånd och behov. 

När sedan 22XX-serien slog igenom runt millennieskiftet så började många entusiaster gå över till dessa modeller, i alla fall på de platser där temperaturen tillåter ett vettigt användande av Co2. Från den här typen av vapen så är sedan steget nära till 1701 och 1720. Det var utifrån dessa som 6.5 Blaster utvecklades och för min del så blev det här vapnet en perfekt modell för rekreativt skytte i den urbana miljön.

Av Johnny Ottosson - 15 januari 2017 12:00


Supertian!


  Här började BSAs sortiment av PCP..


Det första PCP som jag kom i kontakt med var en ganska så udda skapelse, nämligen den allra första SuperTen. Det var då en Mk I vilken tillverkades mellan 1996-1999, tillika den absolut första PCP som presenterades av BSA. Konceptet av rekylfri prestanda var jag bekant med sedan tidigare eftersom jag hade skjutit en hel del med Sharp Innova, men ett riktigt PCP hade jag aldrig dittills prövat. Detta var förmodligen 1996 eftersom jag hade börjat arbeta på Lantmännen men ännu inte varit på Axsor Cup, som jag vill minnas började 1997 och där jag sköt "Webley & Scott" Axsor.


Mitt första riktigt kraftfulla gevär var ett BSA Superstar med kaliber 22 och den borde ha gjort någonstans runt 200 mps, exakt vet jag inte av den enkla anledningen att jag inte hade en kronograf. Därför så häpnade man över SuperTens angivna prestanda - 335 mps med kaliber 177 och 260 mps med kaliber 22!


Alltså mer än 50 mps högre än min kraftfulla Superstar och dessutom rekyfri, vars fördelar verkligen lockade mig. Sedan så erbjöd en SuperTen dessutom ett magasinsystem, vilket väckte stor uppmärksamhet, liksom en regulator - vilket ytterst få människor överhuvudtaget visste vad det var.


 

BSA SuperTen var en av sin tids absolut mest komplicerade vapen.


Visst så hade vi läst i de brittiska tidningarna Airgunner och Airgun World om Theobens Rapid Seven men den hade få entusiaster i Sverige skjutit - eller ens sett. Våra svenska tillverkare av PCP som populariserade konceptet här på hemmaplan vid millennieskiftet var ännu i sin linda. PCP var helt enkelt otroligt sällsynta och definitivt så här i Sverige.


Den dåvarande importören hade emellertid lyckats skaka fram ett ex av den helt nya SuperTen och det var därför en upplevelse att bekanta sig med densamma, om än som hastigast. Självfallet så gjorde modellen ett stort intryck på undertecknad, liksom de övriga fantaster som hade samlats vid eventet. Bortsett ifrån prestandan så var vi synnerligen imponerade över avtrycket och det futuristiska magasinsystemet, som ju var något riktigt ovanligt vid den här tiden.


  De första SuperTens hade en mycket udda formgivning med en tydlig svank på förstocken


SuperTen kom sedermera att bli en mycket populär modell hos BSA, trots sin häftiga prislapp. Den första Mk I ersattes till 1999 med en Mk II som hängde med till 2005 där Mk III tog vid fram till slutet 2008 när den Hornetbaserade efterträdaren R10 lanserades. Trots sin komplexa konstruktion så var SuperTen förvånansvärt stabil och pålitlig, vilket man inte kan säga om dess efterträdare R10, vilket inte minst plågades svårt av ett strulande magasinsystem.


Idag så är dessa vapen till övervägande del samlarvapen, även om de ännu kan tjänstgöra som kompetenta Field Guns för den drivne fantasten. Det är påkostade och välbyggda vapen med fullt acceptabel prestanda även med dagens mått mätt. Moderna finesser som fartomställare, plaststockar och picatinney-skenor får man emellertid leva utan.


Magnifika, avancerade och kompetenta vapen för sin tid, luftgevärens Concorde.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se