Airpang

Direktlänk till inlägg 21 oktober 2020

För mycket är inte lagom..

Av Johnny Ottosson - 21 oktober 2020 19:30


Överprestanda?


 

Ett bra val för lite plinking i källaren eller garaget?


Ibland så kan man få lite märkliga förfrågningar eller läsa om udda kombinationer, exempelvis en kille som letade efter rätt version till honom för en FX Airguns Impact med kaliber 25, som licensfri. Egentligen ville han ju ha kaliber 30/35 men han fick inte tag på dem licensfria, däremot så ville han absolut ha en Power Plenum.


Så långt inget märkvärdigt.


I förbifarten avslöjades dock att han huvudsakligen avsåg att använda sin investering i 15-20.000 kr klassen för skytte i ”sitt garage”?!? Hans garage var naturligtvis inget parkeringshus precis men han uppskattade i alla fall den längsta tänkbara skottvidden till ”nästan 8 meter”.


Min första tanke är naturligtvis – varför ska man ha ett sådant vapen för att skjuta 8 meter?


Det känns ju lite som att köpa en Suzuki Hayabusa för att pendla i Göteborg mellan bostaden i Majorna till arbetet på Backaplan, ett färdväg där man korta sträckor faktiskt kan få köra ända upp till 70 km/h.


Nu finns det naturligtvis människor som vill äga saker som de aldrig någonsin kommer att kunna utnyttja och det är ju till sin natur meningslöst, men kanske inte mer meningslöst än att köpa en tavla för 100.000 kr och sedan hänga på väggen.


Emellertid så är det ju så att de allra flesta entusiaster idag inte har de enorma ytor som krävs för att kunna utnyttja ett modernt PCP fullt ut. Visst, man kanske kan åka till en skjutbana och utnyttja deras banor på 80-100 meter eller man kanske har tillgång till en bekant/granne/arbetsplats med en åker, rejäl gräsmatta, en större industritomt eller liknande men ett problem som kvarstår är nästan alltid klimatet och bristen på tid.


De flesta av oss har ju ingen lust att skjuta utomhus när det är mörkt, regnigt, blåsigt eller kallt – vilket är fallet större delen av tiden i Sverige. När det sedan väl är acceptabelt väder så krävs det att man har tid tillgängligt, tid att åka till skjutbanan eller skjutplatsen och tid att avvara i konkurrensen med andra aktiviteter, inte sällan sociala sådana som kommer med ett familjeliv.  


För många så blir konsekvenserna tyvärr att man kanske investerar 20.000 kr i sin utrustning, man kan rent av skaffar klubbmedlemskap, skyttekort, vapenskåp och vapenlicenser varpå allting blir liggande orört. Man har helt enkelt inte de möjligheterna man hoppades för att kunna avsätta tid och hitta ordentliga utrymmen under rätt omständigheter för att kunna utnyttja sakerna.


Precis som att ordentlig research är uppenbart viktigt innan köp, så att man inte köper fel, så måste man även analysera hur ofta man – realistiskt sett – kommer att ha möjlighet att skjuta och under vilka omständigheter som man skulle kunna göra det.


Det är ju precis lika illa att förlora pengar på ett felköp i modellval som ett felköp där resultatet blir att man inte har möjlighet att använda utrustningen.


Den bästa metoden att motverka detta tror jag är att börja med utrustning som speglar bästa tänkbara scenario, alltså under de omständigheter man oftast har möjlighet att skjuta. Har man nu ett garage på 8 meter så kan det vara en bra idé att börja med ett vapen på 4-5 joule, öppna riktmedel eller lågförstorande kikarsikte samt att skjuta så ofta man vill. Får man en vana och en smak på att skjuta så är det ju jättebra - och man blir då mer beredd att acceptera de uppoffringar som det innebär att utveckla hobbyn igenom att skjuta på ett annat sätt, på ett omständligare ställe som kräver mer i form av tid och förberedelser.


Om man däremot omvänt köper ett vapen på 60-80 joule, väcker grannarna med skottlossningen i garaget och får uppenbart svårt både att hitta hållbara kulfång samt förklara kostnaden hos hobbyn för familjen så är det lätt hänt att det inte blir så mycket mera skjutet. Etablerar man däremot hobbyn, hittar en bra skjutplats med längre avstånd som också fungerar i vardagen, ja då är det förhållandevis enkelt att uppgradera sin utrustning, i regel med större förståelse från sin familj därtill.


Rätt ingång till hobbyn och rätt utrustning till rätt pris tror jag är rätt väg för att bli kvar och utveckla vår verksamhet.  

 
 
Ingen bild

_Axel_

23 oktober 2020 11:05

Med bara 8m så hade jag satsat på en pistol, kanske en LP50.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards