Airpang

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2020

Favorit från förr....

Av Johnny Ottosson - 20 oktober 2020 19:00


Perun!

 

 


 

I den slaviska mytologin så är Perun åskguden och dessutom den panteonens krigsgud.

 

 

Udda nog så kastar han inte en hammare omkring sig som Thor med sin Mjölner utan hans projektiler är huvudsakligen brinnande pilar (blixten) samt gyllene äpplen (!) (åskan/klotblixten). Orsaken till detta sistnämnda - lite udda - projektilvapen är att inom slavisk kulturtradition så är gyllene äpplen (av alla ting) en metafor för total ödeläggelse.

 

Vad har då gyllene äpplen med diaboler av bly att göra?

 

Jo, ett fabrikat som de flesta entusiaster känner till är Slavia, ett varumärke som tidigare användes för de luftvapen som tillverkades av Česká Zbrojovka (”CZ”) i Uherský Brod, dåvarande Tjeckoslovakien/Tjeckien. Sedan 2019 så har dock CZ omstrukturerat sin verksamhet, öppnat en filial för krutvapen på sin viktigaste marknad i USA samt sålt vidare tillverkningsrättigheterna till sina luftvapen under Slavias varumärke till ett företag som heter ZVS Holding, lokaliserat i staden Dubnica.

 

Under sina nya ägare ZVS så har dessa populära modeller bytt namn till just – Perun.

 

Modeller som Slavia 630/77 heter numera Perun 730 och på samma sätt har man gjort med 631 som blir 731 liksom nya 634 som nu är 734. Rent konstruktivt så har inget nytt hänt med dessa tidlösa modeller, de mindre (men riktigt långa!) modellerna 630 och 631 levererar angivna 175 mps vilket innebär runt 7.50 joule. Den grövre 734 kan dock ge 15-16 joule tack vare sin uppgivna utgångshastighet om 240 mps, den sistnämnda finns även med kaliber 22 och då har man satt Vo till 175 mps.

 

För de som inte är bekanta med dessa modeller så kan man kort sammanfatta dem med att 730 utgör ett traditionellt fjäderluftgevär från 1950-talet som ännu idag tillverkas. Allt är stål och trä med en synnerligen traditionell formgivning, vilket ger ett lätt gammaldags intryck. Modellen har dock utrustats med säkring men i övrigt så kunde den lika väl varit tillverkad för 70 år sedan. Karaktäristiskt för den är en udda storlek på kilbasen för kikarsikte liksom en osedvanligt lång pipa.

 

Nästa modell är den lätt tävlingsinfluerade 731 som har en djupare och mer triangulär förstock med pressad nätskärning på sidorna. I övrigt så har den ingen nätskärning men till skillnad från 730 så har den i alla fall en bakkappa, om än i formen av en tunn skalk av hårdplast. Den även här långa pipan har ett aktivt piplås med en spak som man måste frigöra för att kunna bryta pipan till laddning och anspänning.

 

Slutligen så har vi toppmodellen i sortimentet med den klart högsta prestandan – 734. Bortsett ifrån skåror på sidan om förstocken, precis som 730, så har den för övrigt samma formgivning på stocken som 731, liksom ett aktivt piplås. Den skiljer sig också från de två andra modellerna eftersom man kan få den med syntetstock, vilket är ett mycket ovanligt och djärvt drag för detta varumärke. Valmöjligheterna inkränker sig dock till svart ihålig hårdplast med färgade inlägg på förstockens sidor, pistolgreppet och själva kolvkammen liksom bakkappan (!) i kulörerna blått, askgrått och rött – vem sade att gamla kommunistländer inte kunde poppa upp sin produktion med lite klatschiga (kitschiga?) trender? Oavsett detta så är normalvarianterna av 730, 731 och 734 genuint uppskattade modeller på de marknader där de saluförs.

 

Mest internationellt känd är förmodligen gamla Slavia 630 (Perun 730) som såldes i Sverige av HDF-Bolagen i Halmstad för runt 15 år sedan till den facila summan av 730 kr. Även i USA sålde den bra och fick epitetet ”The Poor Mans R7” med referens till Beeman R7, här mest känd som Weihrauch HW30S. På den tiden så kostade ju en Beeman R7 hela $249 vilket gjorde Slavia 630 till ett klipp med $85 på prislappen.

 

Modellen blev så populär och uppskattad att Jim Maccari tillverkade speciella tuningkits till den (eg bara slagfjädern) för ett pris av $15. Resultatet blev en fabriksny traditionell tunad fjäderbössa i stål och trä med anständigt avtryckarsystem för blott $100.

 

Idag har tyvärr priserna fnattat iväg och en Perun 730 hamnar vid €195 (2030 SEK 201020), vilket är en ganska liten skillnad mot en Weihrauch HW30S som (hos Hurricane) kostar 2495 kr. Importerar man sin HW30S från någon av de större handlarna i Tyskland så kan man komma ner till lite drygt 2000 kr vilket innebär att prisskillnaden till Perun blir svår att motivera. Det är alltså en lite annan situation jämfört med förr då man fick två stycken 630 och lite pengar över mot en Weihrauch HW30S.

 

Är en Perun ett bra val då?

 

Tja, förr var den det. Jag köpte själv en 630 för 730 kr och var enormt nöjd, halva priset mot HW30S trots att HW30S inte var dubbelt så bra, om än märkbart bättre. Inte ens på den tiden fanns det ju några direkt konkurrenter under 1000 kr. Idag är den mer tveksam, utan rätt pris så är HW30S och HW50S helt enkelt väldigt svåra att komma runt. Dessa Slavia/Perun är dock lite udda och väldigt charmiga vapen som inte kostar jättemycket pengar. Hade de sedan kostat €150 så hade saken varit en helt annan, de hade dessa modeller väl förtjänat – det är traditionella, genuina och väldigt karismatiska vapen i en tid som allt mer domineras av hårdplast, Tru-Glo samt usel finish.

 

Uppfriskande val helt enkelt.

 
 
Ingen bild

kj

27 oktober 2020 16:37

frånsett några diana bössor tidigare, så vid 12år 1963 på julafton fick jag ett nytt slavia 620 luftgevär,inköpt hos nya järnboden Kungälv,pris 110kr,ingen av mina kompisar hade ett så starkt luftgevär,har det kvar än idag,alltid fungerat perfekt,numera i pension.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards