Airpang

Direktlänk till inlägg 3 september 2020

En klassisk diabol...

Av Johnny Ottosson - 3 september 2020 20:00



Eley Wasp!

 

 

Den 6:e december 1932 så registrerade Kynoch varumärket Wasp för sin linje av diaboler under Eleys lineup..


En av de riktigt klassiska brittiska diabolerna har varit Eleys välkända Wasp, en synnerligen populär diabol som de flesta lite äldre skyttar väl känner till sedan ungdomen. Sköt man en brittisk diabol som inte var Milbro på 1970-talet och tidigare så var sannolikheten betydande att diabolen man använde var en Wasp från Eley.


Innan födelsen av Wasp så hade Kynock en lång rad olika diaboler i sitt sortiment, exempelvis Witton, Match, Swift, Lion och inte minst Scout. Till dessa diaboler så saluförde man även slugs med namn som Mitre och det idag kanske inte helt rumsrena namnet Black Boy, vars ettikett visade en karaktyrbild av en ung färgad pojke.


 

Eley Black Boy, här en senare förpackning av plåt där personen på bilden har västerländska samtida kläder.


Black Boy fanns tydligen i lite olika utföranden, en äldre pappask där pojken i fråga hade någon form av bastkjol och spjut (!) samt en nyare och vanligare utgåva i burk där killen hade modernare kläder och ett brett leende. Själva produkten hade ett gott anseende och delar av ledningen ansåg att namnet skulle ärvas av den nya diabolsorten då Black Boy som slugs var på väg att utgå ur sortimentet.


I ett efterhandsperspektiv så var det förmodligen ett bra beslut att så inte blev fallet.


 

Den äldre kartongvarianten av Black Boy, har ser man tydligt att de inte är diaboler.


Dessa forntida slugs som Black Boy exemplifierar är inte att förväxla med dagens moderna och just nu ganska trendiga slugs, som har en helt annan formgivning. Den här typen av projektiler var dock intressanta eftersom de var relativt billiga att tillverka och därför hjälpte till att popularisera luftskyttet under perioden 1905-1930. 


Det tog dock inte många år innan man förstod att projektiler med midja gav en stabilare projektilbana och när man började kunna tillverka sådana till konkurrenskraftiga priser så försvann succesivt de äldre slugsen. Man måste i detta sammanhang komma ihåg att de praktiska skjutavstånden som regel var mycket blygsamma vid den här tiden, mycket på grund av att träffbilderna öppnade upp rejält på lite längre distanser. Diabolerna blev därför dörröppnaren för skytte på lite längre avstånd.


Hur bra var då träffbilderna i skarven mellan den gamla generationen slugs och diaboler?


Ett intressant exempel på detta kan man se i annonsen här nedan från 1928 där Webley & Scott stolt förevisar sitt extremt välskjutande gevär Mk I, som i jämförelse med samtida konkurrenter med all rätt ansågs som högpresterande.


 

Kolla träffbilderna på 18 repsektive 36 meter - detta framhålls som riktigt BRA!


Här kan vi tydligt se att det inte handlar om PCP-prestanda precis. Projektiler från 1920-talet, enkla (primitiva) avtryckarsystem och - inte minst - öppna riktmedel, lägger den praktiska precisionen på en helt annan nivå än vad entusiaster från 2020-talet är vana vid. Det är den här marknaden och dessa referenser som Eleys nya Wasp ska möta upp mot.


Det hela gick utomordentligt bra och Wasp blev en storsäljare under flera decennier, en de av dem såldes till och med under BSAs eget varumärke Pylarm. Problem uppstod dock i början av 2000-talet när Kryochs efterträdare IMI (imperial Metal Industries Ltd) sålde tillverkningsrättigheterna vidare till John Rothery Wholesales. De urgamla maskinerna ingick i köpet men inte den medarbetaren som körde maskinerna.


Resultatet blev tyvärr att kvalitén störtdök och Waspen drabbades av ett mycket olustigt vanrykte. En minskande efterfrågan, den sämre kvalitén och en betydligt tuffare konkurrens innebar att tillverkningen av Wasp för stunden är nedlagd med oklara besked om den kommer att återkomma överhuvudtaget i framtiden.


 

Dagens nya Wasp, notera EAN-kod och avsaknaden av namnet Eley.


Signifikt för just dessa Wasp är burken med löst påklistrad ettikett, den längst till höger på bilden högst upp i dagens inlägg, vilket visar nästan alla generationer av den röda Waspen. Problemet var att den gamla diabolmaskinen var helt manuell och väl insliten. Farbroden som skötte maskinen hade den helt på känn och när han pensionerades så kunde efterträdarna helt enkelt inte hantera den så resultatet blev därefter. Dessa sämre Wasp var i produktion från 2005 och  framöver. 


 

Riktiga klassiska Wasp, men faktiskt inte per automatik de bästa..


Själv så har jag aldrig använt Wasp i någon större utsträckning, i alla fall inte under 2000-talet. På 1900-talet däremot när jag sköt mycket brittiskt och många äldre vapen så presterade ofta Wasp mycket bra och var då inte sällan förstahandsvalet när man skulle pröva ut de bästa diabolerna till exempelvis en gammal BSA Meteor eller liknande. 


Nu när jag höll på att testa fram diaboler till min BSF så fick jag en bra påminnelse av min gode vän Kent i ett av kommenterasfälten där han framhöll just Eley Wasp. Efter att ha rotat runt lite i gömmorna så hittade jag ett par askar från förr i tiden och då alla Wasp är daterade, endera med lös lapp eller sedermera med "prislappar" på undersidan av locket, så kunde jag konstatera att de var tillverkade under vecka 1 under året 2002.


De var alltså tillverkade på IMIs tid och inköpta innan jag skaffade PCP och då fortfarande sköt mycket fjädervapen, dessutom inte sällan brittiska sådana.



 

De senaste Wasp jag köpte handlade jag för 18 år sedan, tiden går...


Nu är dock tillgången på Waspen åter igen ett bekymmer då dessa diaboler är restade sedan ett tag tillbaka på grund av tillverkningsproblem. När och om de kommer att hoppa igång igen återstår att se liksom om de kommer att hålla samma höga kvalié som i fornstora dagar eller om de dessvärre inte kommer att vara bättre än de senaste 15 årens produktion.


Så - hur bra skjuter då dessa i min gamla BSF?


Om man börjar med prestandan så testade jag 20 skott nonstop igenom kronografen:


453, 48, 51, 47, 50, 39, 37, 59, 56, 60

442, 58, 29, 49, 63, 61, 55, 55, 55, 59


Max värde: 463 fps

Min värde: 429 fps

Spridning: 34 fps

Genomsnitt: 451 fps - 3.21 fpe = 137 mps - 4.32 joule


   

Min lilla tyska BSF 30 uppskattade stort brittiska Eley Wasp


Om man sedan studerar resultatet så är prestandan ungefär som förväntat med ungefär 4 joule och en utgångshastighet mellan 135-140 mps. Spridningen kan synas hög med PCP-mått mätt men dels så laborerade jag med lite olika insättningsdjup av diabolen och dels så är spridningen inte lika viktig vid skytte på korta avstånd som vid längre.


Går man över till den praktiska precisionen så är resulteten lovande. Det var ju länge sedan jag sköt så omfattande med öppna riktmedel och jag märker att resultaten succesivt förbättras, vilket är både utmanande och belönande. I nuläget så försöker jag skjuta 30-50 skott varje eftermiddag och öppna riktmedel är i högsta grad en verksamhet som belönas generöst av mängdträning.

Efter ungefär en veckas skjutande så började det bli riktigt enkelt att hålla tio skott inom en enkrona på mina 12 meter hemmavid, med enstaka extra glädjande tavlor som ger tio-skottsgrupper i form av ett enda hål. Detta är då en enorm förändring jämfört med nör jag började för några veckor sedan, då var träffar på tavlan glädjande i sig självt.


Med rätt ammunition och tillvänjningen av just öppna riktmedel så började emellertid grupperna att sjunka snabbt.


  Skillnaden mellan riktiga Elay Wasp och de senare Wasp är enorm - här 15 meter...!


I början så var måltavlan minst sagt fjärran och de första tankarna var hur katten man skulle kunna träffa någonting alls därframme, vad ska man exempelvis sikta mot? För att underlätta saken så började jag med att välja en måltavla där riktpunkten är lagom stor i förhållande till kornsiktet och det aktuella skjutavståndet. En yta av en enkrona brukar vara lämplig för 10 meters avstånd.


När det gäller att använda öppna riktmedel så finns det två huvudsakliga skolor, antingen så skjuter man i underkant eller så skjuter man centrerat. Fördelen med att skjuta i underkant är att man ser hela målet, fördelen med att skjuta centrerat är att många upplever det som enklare. Anledningen att det upplevs som enklare att skjuta centrerat är att den mänskliga hjärnan automatiskt centrerar blicken rent instinktivt. Man kan dock få precis lika goda resultat igenom att hålla under men det käver oftast lite mer övning.


 

Det vanligaste är att man håller under eller att man håller rakt på - båda sätten har för- och nackdelar


Det hela är på många sätt en smaksak, det viktiga är att man trivs med vald metod och att man träffar där man önskar.


Sedan är det bara att skjuta på ungefär samma sätt som med ett kikarsikte, mjukt och bestämt avtryck samt ett beaktande av att follow-trough är betydligt viktigare på fjädervapen än rekylfria vapen. Det gäller alltså att hålla helt still även den bråkdelen av en sekund efter att skottet är avlossat.


Att inte se exakt var man träffar är också ovant men det har egentligen ingen praktiskt betydelse, däremot så kan det vara en mental fördel då man inte vet om resultat blir bra eller dåligt innan man har skjutit sista skottet och går fram för att inspektera resultatet.





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards