Airpang

Direktlänk till inlägg 22 augusti 2020

"Stop whining!"

Av Johnny Ottosson - 22 augusti 2020 19:00


A gamechanger!


   

Den 14:e april 2001 så tog jag leverans av en helt ny FX2000DL - och lite märkliga diaboler..



För snart 20 år sedan så inträffade det en händelse som för alltid förändrade både luftvapenindustrin och inte minst den lokala hobbyn världen runt. Då runt millenieskiftet så spred sig ryktet om ett nytt luftgevär runt om i världen likt en löpeld. På dåtidens forum och den helt nystartade svenska motsvarigheten så talades det om en överkomlig lågprisversion av de då relativt nya och absolut toppmoderna vapnet Webley & Scott Axsor.


Arnheim i Stockholm, som importerade Webley & Scott, hade ju återförsäljarrätten på Webleys modell Axsor, vilket vi alla kände till sedan Axsor Cup under 1998-99, där många av oss entusiaster hade fått pröva på modellen. Den var märkligt nog konstruerad av en svensk kille men såldes ändå under ett brittiskt varumärke. Udda, men vapnet var sannerligen formidabelt - enda nackdelen var prisbilden på nästan 9500 kr!


Den prislappen motsvarande på den här tiden nästan en månadslön netto och därtill så behövde man ju en pump eller en dykflaska, vilket effektivt ställde modellen utom räckhåll för de flesta av oss dåtida fantaster. 


Nu däremot, nu talades det om en förbättrad och utvecklad lågprisversion som skulle kosta flera tusen mindre men ändå vara mer välutrustad. Det lät nästan för bra för att vara sant så den ledande handlaren på den tiden kontaktades vilken stolt förkunnade att uppgifterna var korrekta. För blott 4995 kr så kunde man få köpa en sådan! Den hade dock bara ett 2-skotts skyttelmagasin och stock av bok. Ville man ha 8-skottaren så kostade den 5490 kr och önskade man en valnötsstock så handlade det om 5995 kr.


Jag köpte en direkt - osedd - trots en ansenlig ekonomisk uppoffring. 


Några dagar sedan anlände underverket och jag tog bilden högst upp i dagens inlägg precis när kartongen öppnades. Handlaren hade efter lite schackerande lovat att skicka med ett par askar diaboler och jag förutsatte naturligtvis att dessa var Crosman Accupell, dåtidens i särklass ledande diaboler.


 

För 500 kr extra så fick man en sådan valnötskolv istället för lackerad bok av typen skolbänk...



Döm om min irritation och förvåning när det istället kom två askar av någon tjeckisk uddasort vars namn jag aldrig någonsin hade hört talas om.....


Om man nu hade slut på Accupell, vilket hände då o då eftersom precis ALLA ville använda dem, så kunde man åtminstonde ha skickat ett par askar orange RWS Superdomes, det hade varit acceptabelt, om inte bra.


Genast slängde jag mig på telefonen och började....gnälla.....


Varför fick jag dessa....öh....JSB (!?)....istället för premiumdiaboler?


Länge och väl så gnölade jag, gnällde och grymtade medan handlaren återhållsamt och lätt roat hummade med. Till slut så kom det väl en annan kund för till sist avsnoppade han mig med att "...skjut nu med dina skräpdiaboler och hör av dej i morgon"


Förgrymmade stack jag ut och sköt, fast inte med JSB. 


Lyckligtvis hade jag några Accupell kvar från tidigare vapen och jag blev inte besviken, de sköt gudomligt bra. Jag tog ut avståndet mer och mer tills gränsen för acceptabel precision hade uppnåtts, en ansenlig sträcka från skjutplatsen. Tiden gick, som den ofta gör när man skjuter, det hade börjat bli mörkt och ammunitionen tog slut.


Jag hade dock med mig dessa udda JSB så jag tänkte....tja, jag kan ju pröva...de är ju av bly i alla fall så de kan ju inte vara farliga för pipan, resonerade jag. Avståndet var lite drygt 40 meter vill jag minnas och till min stora förvåning så kunde jag höra att första skottet träffade min 14x14 cm stora måltavla. Jag fortsatte att skjuta och sedan travade jag fram för att kolla resultatet.


Märkligt nog så hade jag bara ett hål i måltavlan, klart längre ner än för Accupell...


Jag fattade ingenting, jag kunde ju höra att skott efter skott träffade kulfånget men ändå - bara ett enda hål i måltavlan.


Kanterna på kulfånget var helt intakta och till sist så började jag studera den enda träffen jag hade i måltavlan från skenet av min bilstrålkastare. Hålet var lite större än ett enda diabolhål, något som jag inte hade noterat i vårkvällens skumma skymning.


Sakta gick det upp för mig....alla skotten hade passerat igenom samma hål, på över 40 meter..!!


Var det en slump?


Ut med alla grejorna igen och sedan blev det att skjuta och skjuta. Jag tror jag sköt till halv ett på natten och tömde båda askarna. Jag sköt ända bort på 80 meter eftersom det inte gick att skjuta längre på den skottplatsen. 


En sak stod helt klar när jag åkte hem, dessa nya JSB var något alldeles exceptionellt jämfört med övriga samtidia diaboler som Accupellen, Superdomes och allt annat.


En riktig gamechanger!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards