Airpang

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2020

Lite pyssel...

Av Johnny Ottosson - 5 augusti 2020 20:00

 

En liten renovering..

 

  

Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..

 

De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvärr stocken fått några tryckmärken och revor under tidens gång. Egentligen är det inte så konstigt, även vid sparsam användning, givet att vapnet förmodligen är någonstans mellan 55-65 år gammalt.

 

Stocken är original täckt med en ljust chokladbrun nyans vilket sedan har övertäckts med en krämigt tjock klarlack.

 

 

Ett bra köp från Biltema

 

Första steget var att ta bort lacken och till detta använde jag ett färgborttagningsmedel från Biltema, påhittat i farsans garage. Preparatet består av en gulaktig kladdig gel som är luktfri och uppges vara miljöanpassad. Prislappen var 59 kr och jag var minst sagt skeptisk till hur detta skulle fungera. Efter att ha bestrukit stocken med hjälp av en pensel, vilken kunde rengöras i vanligt kranvatten (!), så började jag efter ungefär en timma att bearbeta stocken med den grova sidan på en Scortch-Brite svamp.

 

Minsann, imponerande lätt så försvann både lack och färg i ett enda svep med mycket måttlig ansträngning. Synnerligen imponerande! Att befria stocken från båda skikten tog bara en halvtimma och var överraskande enkelt. Nu fick stocken torka så jag började under tiden att rota i gömmorna efter linolja men den var tyvärr slut, eller åtminstone så hittade jag den inte.

 

 

Denna gång en produkt från IKEA.

 

Efter lite bökande i förråd och vind så hittade jag emellertid en flaska med någon typ av olja. Flaskan hette ”Skydda” och bara på namnet så förstår man att det är ett medel från IKEA. Efter ett närmare studium av etiketten så kunde jag sluta mig till att det handlade om ett impregneringsmedel för skärbrädor som enbart innehöll ”White Mineral Spirit”. Pris för flaskan hade varit 39 kr och den verkade ganska färsk. En vit lagom fet/rinnig olja som föreföll luktfri och lämplig för träredskap i främst kök, allt från klassiska degkavlar till stora salladsgafflar i trä.

 

Efter torken av behandlingen från lackborttagningen så kunde jag belåtet konstatera att alla tryckmärken och andra blessyrer hade försvunnit helt i samband med lackborttagningen, förmodligen så hade fukten i medlet rest träfibrerna. Jag putsade därför bara av stocken med sandpapper på 800-1200-1600-2000 innan den blev helt slät från resta fibrer.

 

 

En olja tillåter stockens naturliga struktur lysa igenom.


Nu blev de dags för oljningen. Framsidan på Scortch-Brite svampen (den mjukare sidan) fick nu tjänstgöra för att stryka ut oljan. Några stora droppar på svampen bara och sedan gnida in stocken ordentligt. Trots att oljan är helt transparent så mörknade stocken lite efter första behandlingen, inte bara på grund av fukten i oljan utan även då lagret hade torkat.

 

Påföljande dagar så blev det ytterligare strykningar, totalt fyra, med ett dygn mellan varje – detta tills olja kvarstod efter den fjärde dagen, då stocken sannolikt var mättad.

 

 

Tack vare en ledad spännarm så slipper man en lång skåra för anspänningsmekanismen.

 

Notera hur kompakt stocken är med mycket få tunna eller ömtåliga detaljer, trots att den sitter på ett väldigt litet vapen. Tack vare den ledade spännarmen så har inte modellen en jättelång skåra för en odelad spännarm, vilket finns på de flesta billigare eller mindre vapen med brytpipa. Likaså är godset runt kolvhalsen grovt liksom sidorna på förstocken mot mekanismen.

 

Nu ska vapnets mekanism ses över lite och i morgon så kommer förhoppningsvis ett paket med lite delar från Chambers i England, en handlare som jag har köpt fjädervapendelar från i över 20 års tid, ända sedan den nu framlidne Paul drev verksamheten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards