Airpang

Direktlänk till inlägg 9 februari 2020

Stormpyssel...

Av Johnny Ottosson - 9 februari 2020 17:30


Med storm och ösregn...



När den första stora vårvinterstormen nu drar in över västkusten så finns det ett utmärkt tillfälle att se över vapengarderoben för att kontrollera så att allt är okej samt att toppa upp eventuella vapen som har fallit i tryck sedan den senaste användningen, vilket så här års kan vara ganska länge sedan.


Egentligen så har jag haft det ganska stilla i min vapengarderob de senaste åren och eftersom jag numera skjuter ganska så sparsamt, beroende på tidsbrist, så finns det inte så stora skäl att göra några radikala förändringar. Sålunda blir läget förmodligen ganska stabilt som det ser ut just nu:


 

.177 SPA 900 - Leupold 3-9/33 EFR


Alla måste ju ha ett vapen med låg till måttlig effekt. Oftast så är detta dessutom det vapen som används mest av den enkla anledningen att man kan använda det lite varstans. Jag prioriterar vapen som är lätta och smidiga om jag ska ha med mig dem och även om 900 är ganska lång så är den väldigt smal och lätt. Den tekniska egenprecisionen är inte perfekt men den är bra nog för de användningsändamål till vilket jag brukar vapnet.


Att jag kör Leupold på den här bössan, alltså ett kikarsikte dubbelt så dyrt som geväret, är att jag har detta sikte över då de andra vapnen har sina givna sikten etablerade sedan länge och som då fungerar utmärkt i sina respektive roller. Effekten här är spot on 10 joule med JSB 10.30 gn och bössan är ny i garderoben för 2019.


 

.22 BSA Ultra Mk I - Tasco Varmint 2.5-10/42 Ao

Mitt gamla BSA är numera en riktig trotjänare som jag har haft i min ägo sedan 2006. Det är ett vapen på licens med betydligt lägre effekt än typiska PCP med kaliber 22 så den är på många sätt missplacerad i Sverige. Dock så är den väldigt charmlig och rolig - om än svår - att skjuta. Den tekniska egenprecisionen är utomordentlig med 21 grains Baracuda Match men den praktiska precisionen blir i de flesta fall inte lika bra som den kunde vara. Varje gång jag skjuter med den så blir jag påmind om att den behöver tillvänjning för att den ska leverera optimalt.


Detta är på många sätt "The Quintessential British PCP Airgun Hunter", som en samtida test uttryckte saken. Solid och välbyggd men utan extravaganser, en reko och jordnära bössa med tradition och stil. Effekten ligger på 25 joule.

 

 

.25 FX Airguns Elite - Bushnell Legend 5-15/40 Ao

 

Det här är ett betydligt större vapen än de föregående, trots att jag kör med en liten 400 cc tubflaska. Den är tung och lång, om än välbalanserad, och levererar ordentligt med anslagsenergi. Ett historiskt intressant vapen som hade en mycket begränsad produktion på 30-50 exemplar under åren 2011-2012. Detta är det andra serietillverkade exemplaret och numera utrustad med en HUMA-regulator. Trots en äldre version av FXs Smoothtwist-pipor så har den riktigt giftig teknisk egenprecision på förbluffande långa avstånd och den levererar sina tunga projektiler på ett sådant sätt att den snärtar igenom målen med ett eftertryck som tenderar till att smeta ut delar av dem långt bortom skottplatsen.

 

Visst - på 2020-talet så finns det många vapen som levererar mer effekt i ännu grövre kalibrar men man kan ändå inte undvika att förundras över såväl anslagskraften som den praktiska precisionen varje gång man skjuter med den och i synnerhet så om det var ett tag sedan sist. En banbrytande konstruktion och först ut med kombinationen av regulator och riktigt hög effekt. Med 30.90 grains Baracuda så ger den ungefär 68 joule.

 

Sammanfattningsvis så är det alltså låg, medium och hög effekt i en kombination av vapen som täcker över de allra flesta av de behov jag har för den typen av skytte som jag bedriver. 

 

 

 
 
Ingen bild

150 pellgun

10 februari 2020 01:50

Ultran är ju en fin samlarpjäs och maken till stock får man leta efter så jag begriper ta mig tusan inte vad den där kinabössan har att tillföra som inte Crosmanpistolen nedan har - nej, tänk om där!

 
Ingen bild

Pellgun 150

10 februari 2020 01:58

Dessutom gillar jag den där enkla och funktionella laddspaken på Ultran till skillnad från 900:ans fjuttiga laddspak som knapp höll att ta i eftersom den var löjligt underdimensionerad, till och med mitta gamla Sheridan, (var den nu kan finnas den dag som är) hade en bättre. Jag blev snart tvungen fixa till något liknande på min 900 innan den blev vettigt brukbar.

 
Ingen bild

Leif

11 februari 2020 11:51

Har du licens på ljuddämparna?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards