Airpang

Direktlänk till inlägg 11 januari 2020

Finns framtiden?

Av Johnny Ottosson - Lördag 11 jan 23:00


Att bygga ett bättre forum?


 

Theoben utvecklade sig inte och konkurrerades ut av bättre eller billigare aktörer.


På Luftvapen.Info så har den gode Leopold funderat över framtiden, hur gör man ett forum bättre - mer noga räknat just det forumet?


Tyvärr så har jag nog inga goda råd att leverera över frågan, om jag ens hade blivit tillfrågad - jag tror nämligen att forumens gyllene tid är passerad.


Det hela känns lite som att ge någon ett gott råd när denne står i begrepp att starta en butik för videofilmsuthyrning eller påbörja tillverkning av telefonkiosker.


För att förstå bristen av funktion av forum numera så får man börja med att analysera vad ett forum egentligen tillför.


Jag vill mena att ett forum tillför följande 3 mervärden i livet för besökaren:


Information


Ett forum kan ge konkret information om frågor som exempelvis huruvida en speciell vapenmodell är ett bra köp eller exakt hur ett tillbehör används. Deltagarna kan också delge information om egna erfarenheter vilket gör att den som tar emot informationen inte behöver göra samma misstag eller förarbete själva. Vill man inte räkna ut saker eller leta efter någon speciell information så kan man sålunda fråga andra och - förhoppningsvis - få ett relevant och sanningsenligt svar, om än kanske först i sinom tid.


Marknadsföring


En tillverkare eller marknadsaktör kan presentera en nyhet eller ett erbjudande via ett forum, för att nå ett större andel potentiella köpare. Forum samlar i regel människor som är hängivna ett intresse och som har fördjupad kunskap runt det aktuella ämnet, alltså helt perfekta kunder för smala nischprodukter som man vanligtvis inte kan införskaffa i sin lokala köplada. Likaså kan forum vara utmärkta för små hobbyverksamheter som vill saluföra källartillverkade udda tillbehör osv.


Underhållning


På ett forum så kan man tillbringa många förnöjsamma timmar med likasinnade och låta sig roas (eller oroas) över andra deltagares personligheter. En slags pub-verksamhet med andra ord, som skapar samhörighet och en känsla av att man minsann själv inte är den enda tokstollen i världen som håller på med just denna udda verksamhet. Människor är sociala varelser och en lägereld har alltid lockat till samvaro.


Så, varför fungerar då inte detta - varför är forumet inte nersprunget av människor på samma sätt som gamla Airgun var under sin storhetstid med 110-130 nya inlägg och 10-15 nya trådar varje dygn, under sina glansdagar?


Jo, tiderna förändras helt enkelt.


Forumen hade sin storhetstid mellan 2000-2010 och nu är den tiden passerad med råge. Sedan glansdagarna 2007-2009 så har omvärlden förändras på ett drastiskt sett och det har nu uppstått fenomen och plattformar som ersätter de 3 viktiga roller som forumen en gång i tiden fyllde.


En av de absolut största "konkurrenterna" till forumen är Youtube och andra videodelningssidor.


Här kan betydligt mer detaljerad information delges besökaren än via textmassor - en bild säger ju som bekant mer än tusen ord så tänk er då en kvart av rörliga bilder. En sida som Youtube kan enkelt nås via en smartphone, vilket inte ens existerade för 15 år sedan, och man kan dessutom ta del av innehållet även när man är på rörlig fot, precis som en podcast. De stora kanalerna är idag professionell business vilket dessutom höjer kvalitén på innehållet som vanligtvis blir mer vederhäftigt än den information som delas mellan enstaka individer ute i forumsvärlden.  


Ser vi på marknadsföringen så har stora kanaler på Youtube tusentals, kanske tiotusentals, prenumeranter och ännu fler besökare. Som alla säkert förstår direkt så är detta ett enormt viktigt medium för att marknadsföra sig. Jämför med ett forum som kanske har 100 besökare om dagen, oftast färre, och där ett inlägg kanske ses av 1000 unika besökare - på ett halvår! En vapentidskrift kanske har 8000 prenumeranter och 4000 lösnummerköpare där kanske max en tiondel överhuvudtaget är intresserade av luftvapen. Det numret existerar i en eller kanske två månader och sedan är det inte längre aktuellt. En video på Youtube däremot kan ligga online i flera år och ständigt vara tillgängligt överallt för den som vill bekanta sig med den produkt som presenteras.

Jämför värdet av att skänka ett gevär som sponsring till en tävling i Ödehåla som samlar hela landets totalt 30 aktiva  tävlanden, vilka nästan alla ändå köper vapen av andra eller udda fabrikat med att skänka en bössa till en profil på Youtube som har 10.000 prenumeranter spridda över hela världen så att flera marknader kan bearbetas på en gång. Det känns lite mer värdefullt än att få en flagga upphängd på väggen till den lokala föreningens klubbstuga.


Vart hade du skickat bössan, om du vore tillverkaren?


Tittar vi slutligen på underhållningen så har rörlig film visat sig vara betydligt mer uppskattat än att processera text eller bara sitta framför en lägereld. En video tilltalar så många mer sinnen med synintryck, färger, ljud och rörelser vilket helt saknas i textmassor. Har man sedan en duktig och/eller lustig huvudperson som figurerar i rutan så kan detta dra underhållningen till helt oanade höjder som är svåra att matcha även för en skicklig skribent som älskar det skrivna ordet. Vill man sedan kommunicera med upphovsmannen eller dennes andra fans så har i princip alla videodelningssidor idag en kommentarsfunktion där man kan recensera videon eller diskutera olika aspekter av dess innehåll med likasinnade. 


Mot detta kan ett forum aldrig konkurrera. 


Jag tror tyvärr att forumen som form sakta kommer att tyna bort då dess funktioner har ersatts av bättre substitut.


Tyvärr, eftersom jag själv är mycket road av forum. Detta ändrar dock inte faktum - man måste vara öppensinnad och se de strömningar som finns i sin samtid för att kunna följa med in i framtiden. Även om man älskar något och ser det som helt rätt så kan det man högaktar vara dead man walking, trots att man kanske inte ser, eller vill se, det på detta sätt.

Är man en aktör i forumsvärden så måste man ställa om för att vara relevant även framöver och detta gäller inte bara kommunikationsformer utan även tävlingsverksamheter. Märker man att något tappar fart så kan man inte bara sitta på rumpan och se hur allt eroderar bort utan man måste analysera och därefter ha en stor förändringsbenägenhet för att man inte till sist ska bli last man standing. Man måste våga tänka utanför lådan och vara bred i sin kompromissvilja för att locka in fler deltagare än de som man, av någon anledning, förlorar.


Alla verksamheter har bara två utfall - man är endera i utveckling eller så är man per automatik i avveckling, även om man kanske inte fattar det själv innan det är för sent.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

Söndag 12 jan 01:55

Håller med dig om att ett textbaserat forum inte kan konkurrera volymmässigt med videodelningssajter som Youtube m.fl Samma kan för övrigt sägas om bloggar. Jag känner själv flera stycken som har övergett sina bloggar och i stället väljer att lägga upp korta, små filmer på Youtube i stället. Men många bloggar (däribland din) lever ju kvar och samma sak gäller forumen. De lär inte försvinna i brådrasket. Och visst är det rent generellt roligare och lättare att titta på videos än att plöja igenom stora mängder med text, men ibland kan det faktiskt vara tvärtom. Det finns tillfällen då man inte vill ha en massa flashiga bilder och höga ljud utan bara läsa igenom den information som intresserar en i lugn och ro. Det skulle vara kul om luftvapen.info kunde komplettera sitt forum med en Youtube-kanal med samma namn. Där skulle de kunna lägga upp videos från klubbträffar och tävlingar, recensera olika luftvapen, diskutera nya lagändringar, m.m

Men detta är inte alls nödvändigt, enligt min mening. Leopold är snäll och hjälpsam och brinner för sin hobby. Han är dessutom ny på sin post. Därför vill han också arbeta för att förändra forumet till det bättre. Men faktum är att jag och många andra på luftvapen.info är rätt så nöjda med hur saker och ting är idag och är inte i behov av några stora, genomgripande förändringar. Vi nöjer oss med några smärre, mindre justeringar. För mig räcker det om han bara driver forumet så att det fungerar, i princip. Jag tror att det finns en framtid för luftvapen.info, på samma sätt som det finns en framtid för exempelvis fjädervapen. Fjädervapnen kommer inte att försvinna för att det numera även finns prisvärda PCP tryckluftsvapen på marknaden. De kommer att leva vidare sida vid sida. På samma sätt kommer bloggarna och internetforumen fortsätta att leva vidare, sida vid sida med mer flashiga och teknologiskt avancerade alternativ.

 
Ingen bild

Air

Söndag 12 jan 13:43

Samverkan mellan de olika info kanalerna är nog sunt för att
kunna skapa sig en helhetsbild.Exv.se på YouTub för att sedan
skriva tillsammans på ett forum.

 
Ingen bild

_Axel_

Söndag 12 jan 15:15

Problemet meed YouTube är att det inte finns mycket social gemenskap där. Kommentarsfunktionen är sådan att all diskusioner bara radas efter varandra. Helt oäverskådligt. Forumen fungerar fortfarande som sociala platser, men med bättre överskådlighet och sökfunktion än FB t ex. Jag tror forumen kommer finnas kvar, speciellt knutna till en specifik sport etc.

 
Ingen bild

Gäst

Söndag 12 jan 18:45

Här står det som vanligt bara en massa negativt. Men tur du hittade nåt att skriva om Avalonblower, synd att det inte var nåt intressant du skrev, du är så förutsägbar & tråkig.

 
Ingen bild

Pongo

Söndag 12 jan 18:49

Tror problemet med luftvapeninfo är att det är samma 20 personer som hänger där,år ut och år in. Tillkommer någon ny som ersätter den som slutar. Klart att klicken som är där är nöjda. Dom styr och ställer som dom vill. Så länge dom är kvar så är forumet kvar. Utvecklingen står stilla där.

 
Ingen bild

Henno3

Söndag 19 jan 18:54

Det var en dyster analys. Håller med Archon. Det är nog många som är relativt nöjda med hur Luftvapen.info ser ut. Dör det ut, så gör det väl det. Jag håller i så länge det ser ut som det gör, och jag har inget behov av rörliga bilder och flashiga färger. Tvärtom mot vad du anser så tror jag många med mig nöjer sig med text, och vi har inte heller behov av tusentals like och en jäkla mängd besökare. Det är lite av ett gubbdagis, och det är väl tur att det finns en tillflyktsort för oss också.

 
Ingen bild

Doggcrap

Måndag 20 jan 18:50

Det är ju precis det Pongo säger!
Det fåtal veteraner som hänger där är ju nöjda. Ingen förändring inget nytt!
Tycker ni kan stänga forumet för övriga och hänga där själva. Då får ni ju som ni vill. Ett eget gubbdagis.

 
Ingen bild

Rhesus

Tisdag 21 jan 07:16

Jo jag var nära att ansluta till luftvapeninfo, men som tur var läste jag om forumet. Dom är inte medvetna själva om sitt rykte. Snacka om att stoppa huvudet i sanden som en struts.
Låt dom tuffa på för sig själva. Klubben för inbördes beundran.

 
Matejo

Matejo

Tisdag 21 jan 07:59

Ja det var nog bra tänkt. Tyvärr så verkar det vara väldigt speciella typer som styr den sidan. Hur kan man låta bluffmakare göra reklam; samt att deras ”köp och sälj” är helt värdelöst. Kunde varit det bästa stället i landet för beg luftvapen; där kunniga människor kan hjälpa de mindre kunniga.
Men alla skriker bara HW HW HW HW FX X FX FX A A A A A A A eller inget...

http://hURL.com

 
Ingen bild

.

Fredag 24 jan 18:55

Både du och de andra två mobbar forumen har bannat för många som haft en personlig åsikt om saker och ting, jag betraktar er numer från behörigt avstånd.

 
Ingen bild

Pongo

Lördag 25 jan 15:23

Jag frågade moderatorerna på luftvapeninfo vad dom hade för vision om forumet i en tråd där. Dom skiter i att svara. Har väl ansetts som obekväm. Dom behöver inte mig och jag lägger inte ner mer tid där.

 
Ingen bild

Nonsens75.

Tisdag 28 jan 13:27

Min bror och jag blev bannade från forumet pga av att vi delade samma wifi nätverk. Samtidigt var det inte populärt att vi är halvamerikaner. Komma med nya inputs och märken uppskattas inte på luftvapeninfo. Men livet går vidare. Dom kanske kommer till insikt själva.

 
Ingen bild

Leffe77

Torsdag 30 jan 10:24

Tycker det är tråkigt att viljan att förbättra forumet är borta. Bara göra veteranerna nöjda. Ingenting för att locka nya medlemmar. Den kvinnliga moderatorn är ju dessutom bara aktiv under sommaren. Visst hon lägger upp fina och intressanta bilder. Nåja det blir som det blir.

 
Ingen bild

Leffe77

Lördag 1 feb 11:02

Vi kanske skulle registrera oss på luftvapeninfo och skaka om lite. Herregud vilket liv det skulle bli😀. Skulle bli svettigt för björne och kapten kalsong, eller vad dom nu kallas.

 
Ingen bild

Mikael

Fredag 7 feb 03:15

Blir ledsen av vissa kommentarer. Att registrera sig för att skaka om? Vad vill ni åstadkomma? Bara destruktivt mot eran egen hobby. Johnny känner mig sedan gammalt och vet vad mitt arbete har gjort för hobbyn som startade för ganska exakt 20 år sedan.

Jag har gjort mina +10 000 timmar för att starta något med resultat att hobbyn blev respekterad av de stora förbunden varav 8000timmar gick till att möta destruktiv bullshit.

Att förändra något genom destruktivt beteende är ju en kopia på Mellanöstern, Isis osv fast i mindre skala.

Förändring måste förankras, diskuteras och i det yttersta granskas av en själv. Vad åstadkommer jag? Är det något som tjänar gemenskapen? Eller är det jag med fåtal följare som strävar efter något andra inte delar?

Jag startade Nordens första luftvapenforum, typ nr2 i Europa. Det låg som grund för en basic FT i jaktskyttestil som drog deltagare från hela Norden. Hela världens luftvapen cirkus kände till oss. Arbetsbördan var 80% av all fritid under 5års tid och när man vet att arbetsbördan hade kunnat vara 10% utan bullshit så blir man till slut trött, osympatisk och inte ens snäll på sista raden.

Johnny Ottosson

Söndag 9 feb 17:58


Härligt att se några rader från dig, jag har ofta funderat på vart du tog vägen.

Vi är alla skyldiga dig ett stort tack för det bidrag som du gjorde till hobbyn i Sverige.

 
Ingen bild

Mikael

Fredag 7 feb 03:23

Till Johnnys start på posten. Theoben såg sig som innovatörer på grund av en god start, sen så hände det inte mycket. Min misstanke är två saker.

Nr1, De var innovativa i vissa funktioner, när de andra kom ifatt så kunde de i äkta engelsk stil inte producera kvalitet till konkurrenskraftigt pris. De tror sig om så mycket, titta på brexit. I själva verket så har de släpat ohjälpligt efter de sista 20åren.

Nr2. Innovatörerna har blivit gamla, inga nya har fått inflytande på grund av makt och kontroll. Eller så har de slutat.... Inom många branscher så släpper man inte fram de bästa hjärnorna på grund av att man vaktar sin egen position och status framför allt annat.

 
Ingen bild

Leffe77

Lördag 8 feb 13:29

Bästa Mikael. Förlåt om vi gör dig ledsen. Men luftvapeninfo har blivit toppstyrt en längre tid. All heder åt moderatorer och grundare av forumet. Men vi är en stor klick som är besvikna på luftvapeninfo. Man kan gagga om den tid som varit, eller försöka blicka framåt och hänga med. Alla mina timmar jag lagt ner genom ideellt arbete inom pistolskytte i Sverige. Har ändå fått mer ris än ros. Det får man ta. Att vi skulle registrera oss för att ruska om var ett skämt.Även om luftvapeninfo skulle behöva ruskas om. Är less på att läsa om Mörrums skyttegille. Mvh Leif.

 
Ingen bild

.

Tisdag 18 feb 23:49

vart har Argun.se tagit vägen ?

 
Ingen bild

Okänd

Onsdag 19 feb 05:57

Airgun.se är nedlagt.

 
Ingen bild

En annan okänd

Söndag 12 april 13:29

Har tröttnat på forumet, orkar inte med Björnes översittaratityd och dryga kommentarer. Eller silwers oändliga och fullkomligt oläsliga inlägg. Varför gör ingen av moderatorerna något åt det? Nä dom har väl fullt upp med att banna folk såklart.

 
Ingen bild

Simon

Onsdag 15 april 13:07

Håller med. Vi är över 10 st som lämnat forumet. Dom bevakar och bevarar bara dom gamla rävarna. Att Silwer får bete sig så som han gör? Vi kallar dom strutsarna. Sticker huvudet i sanden.

 
Ingen bild

Uffe

Torsdag 23 april 07:43

Det är vad det är. Förhoppningsvis lär dom sig något. Annars får dom väl hållas.

 
Ingen bild

:-)

Fredag 24 april 14:04

Jag minns när det inte gick att skriva "Airgun.se" på forumet! Man var tvungen att ha mellanslag efter varje bokstav, då fungerade det.

 
Ingen bild

Lars

Onsdag 3 juni 07:44

Blir beklämd när jag ser vad luftvapeninfos forum blivit. Läste en tråd där börne och silwer beklagar sig över luftvapen i USA. En är hemma och klagar över att inte kunna skjuta någonstans och att det var bättre förr. Den andra är världsmästare i Mörrums skyttegille. HM, dom vet mer än alla andra på Youtube och i världen. Skrattretande och patetiska är vad jag tänker på. Kanske dags att vidga sina vyer lite. Men dessa herrar har en särställning på forumet, så då kan man låta hur man vill.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se