Airpang

Direktlänk till inlägg 28 december 2019

Den magiska projektilen...

Av Johnny Ottosson - 28 december 2019 18:30


Superprojektilen som fäller allt - överallt!

   

JSB Hades är den senaste superprojektilen för jaktbruk till luftgevär!


Ända sedan jag började med luftvapen i skarven mellan 1970/80-talet så har diverse projektiltillverkare ständigt lanserat superprojektiler som med en nästan magisk förmåga alltid träffar helt rätt och som likt ett trollslag därefter expanderar upp till storleken av en pingisboll så fort den kommer i närheten av allt större än en gråsparv.


Ni har säkert själva noterat snarlik försäljningsprosa, numera inte sällan understödd av överentusiastiska produktprovare - välavlönade från tillverkaren - som via sociala medier basunerar ut sin totala fascination för dessa super-fantastiska skapelser. 


När jag köpte mina första luftgevär så var spetsidaboler i ropet - "de penetrerade djupt", sedan så talade sig marknadsaktörerna varma över bimetallprojektiler, antingen sabots med en hårdare metall i ett plasthölje eller en stålkula inbäddad i en projektilkropp av bly - "tunga och hårdslående". I takt med ett större medvetande om luftvapenprojektilernas dynamik så skiftade fokuset under 1990-talet mot plattnosade eller till och med konkava diaboler som skulle "expandera till oanad storlek".


Den trenden följde med in efter millennieskiftet då vi fick se projektiler av bly med lösa spetsar av plast vilka utlovades "skjuta lika bra som konventionella diaboler" samtidigt som de skulle expandera ännu bättre än föregångarna. De senaste steget i processen verkar vara diaboler som tack vare modern precisionstillverkning numera kan förses med diverse linjära fördjupningar vilka ska "säkerställa god expansion samtidigt som projektilens diabolform bibehålls".


Uppenbarligen så finns det ständigt en marknad för nya projektiler på temat luftvapenjakt...


Behövs det speciella projektiler för just jakt med luftvapen?


Nej - det gör det inte!


En projektil som ska användas till jakt måste ha en bra teknisk egenprecision och kunna leverera en bra praktisk precision från det vapen och under de omständigheter då jakten bedrivs. TIll detta ändamål så duger de flesta sedvanliga diaboler och minié-liknande projektiler avsedda för reguljärt luftvapenbruk.


Glöm alltså tanken på expansion och penetration.


Säg nu att du ska påskjuta en duva.


Den effektiva träffytan är ungefär som en tennisboll, alltså knappt 30 cm2 (radie 3 cm x 3 cm x 3.14 = 28.26 cm2). Om du använder en projektil som är 4.50 mm så har projektilen en area av 15.9 mm2 eller 1.59 cm2. Proportionen mellan träffyta och projektilyta är alltså 17.77 procent.


En träff av en 4.50 mm diabol slår alltså upp ett hål som är 17.77 procent av träffytan!


Om vi kollar på en älg så anses träffytan vara 22 tum, alltså 55 cm. Räknar vi om till en cirkel så handlar det om minst 25 x 25 x 3.14 = 1962 cm2 - en viss skillnad mot duvans blott 30 cm2.


Skulle vi nu använda exempelvis ett svartkrutsvapen för att skjuta älg så motsvarar 17.77 procent av träffytan att vi mot älgen skulle skjuta en projektil med en projektilyta på 348 cm2. Det hade motsvarat en projektil med en kaliber på ungefär 55 mm - en smärre kanonkula, något mindre än en tennisboll!


Nu är det inte praktiskt att jaga älg med den typen av projektiler så istället så använder man naturligtvis mindre och snabbare projektiler som konstrueras för att expandera inuti älgen, för att kompensera sin brist på diameter. 


Om vi nu lämnar älgar därhän så kan vi konstatera att även med en så liten diabol som 4.50 mm så är projektilytan tillräcklig för alla de former av vilt där ett luftvapen kan vara aktuellt att använda. Återstår gör då frågan om penetration. En projektil måste ju inte bara ha en vettig projektilyta utan dessutom en tillräcklig djupverkan, den måste alltså slå så djupt in i målet så att vitala organ förstörs.


Så, hur långt orkar en projektil från ett vanligt luftgevär (10J/.177) nå in i sitt mål?


 

Tvål är alltid trevligt att skjuta på!


Liksom det mesta så kan även den här frågeställningen lösas med en tvåltest! Skämt Åsido så är tvål ett utmärkt målmedium för projektiltester för luftvapen, att jag använder tvålar beror alltså inte på någon form av förakt för en rimlig hygienisk standard, tvärtom. De flesta människor är bekanta med tvål i allmänhet och kanske även min favorittvål Barnängens i synnerhet. Tvålen är alltså något som de flesta läsare kan relatera till och som man i allmänhet har i sitt eget hem, inom rimligt räckhåll för att man själv ska kunna gå ut i badrummet och konstatera dess konsistens. 


Dagen till ära så ställde jag ut en tvål, helt fristående på 10 meters avstånd, och besköt den med min SPa-900, vilken ligger så exakt på maximal licensfri gräns som överhuvudtaget är möjligt. Projektilen var en helt normal 10.33 JSB Heavy och föga förvånande så drog projektilen rakt igenom tvålen så att det small ljudligt i kulfånget. 


Att jag sedan träffade förbluffande illa off-set är naurligtvis retfullt men det är inget som påverkar resultatet i övrigt. 


Om man nu känner på en sådan vanlig Barnängen-tvål eller - rent av tappar den så att tvålen landar på tårna - så kan man utan tvekan konstatera att den är rejält HÅRD!


Jämfört med en mindre fågel så är det många gånger hårdare att penetrera så en likvärdig projektil skjuten på en levande fågel hade utan tvekan haft penetrationsförmåga nog att dra rakt igenom kroppen flera gånger om!


Ska man så att säga knyta ihop säcken nu så kan vi konstatera att tvärsnittsytan på en vanlig projektil är stor nog för alla typer av jakt där luftvapen är rimliga att använda, sedan gäller naturligtvis principen att en större diabol (grövre kaliber) alltid är bättre att använda osv.


Vidare så är penetrationsförmågan tillräcklig så att det räcker och blir över, speciella projektiler med hård struktur eller spetsform är överhuvudtaget aldrig nödvändiga - är det rätt vapen för rätt mål så kommer projektilen att flyga rakt igenom målet oavsett dess formgivning. 


Min erfarenhet är därför att "superprojektiler" för jaktbruk tenderar att inte tillföra något som vanliga projektiler ändå inte klarar samtidigt som de inte sällan har en sämre praktisk precision och en därtill en högre prislapp.


En bra jaktprojektil till luftvapen är helt enkelt en som är så lätt som möjligt att träffa rätt med och som bibehåller sin anslagsenergi så långt ner mot målet som möjligt, till ett rimligt pris.


Något annat behövs inte...

 
ANNONS
 
Ingen bild

Fonky

30 december 2019 07:51

Hade ändå varit kul med en recension/test av Hadeskulan.....man blev liksom lite blåst på konfekten ;)

 
Ingen bild

Archon

Onsdag 1 jan 23:40

Håller med om att luftvapenprojektiler som marknadsförts som specifikt avsedda för jakt oftast varit både dyra och bedrövligt dåliga. Särskilt Gamos sortiment. Men tiderna förändras och utvecklingen går framåt. Idag kan man exempelvis hitta PCP luftvapen i handeln för under 5000 kronor. Vem hade trott detta för bara några år sedan? Det som var sant igår behöver inte vara det idag. Jag köpte själv en ask med JSB Metalmags för några år sedan i ett svagt ögonblick. Det är luftvapendiaboler med en metalspets fram. Den praktiska precisionen är inte sämre än mina andra JSB diaboler. Men är de verkligen nödvändiga och så oändligt mycket bättre än vanliga diaboler? Förmodligen inte. Håller också med om att penetrationsförmågan inte är något problem med luftvapen. Snarare är risken hög för överpenetration exempelvis vid jakt på mindre bytesdjur. Men lagen kräver ju minst 5,5 mm (kaliber .22) och en projektil som är avsedd att expandera vid skyddsjakt, så där det finns det ju onekligen en marknad för JSB Hades och liknande produkter.

 
Ingen bild

Air

Torsdag 2 jan 10:31

Problemet är att det behövs hög utgångshastighet för stor
expansion något att tänka på.

 
Ingen bild

Mikael

Torsdag 6 feb 21:15

En diabol med 0.45cm i dia kan omöjligt vara 1.59cm2 i area. 0.159cm2 är rätta siffran.

 
Ingen bild

Mikael

Fredag 7 feb 03:39

Hydrostatisk chock!!! Att avsätta så mycket energi som möjligt att få systemet i bytet att kollapsa.

En 5.5mm diabol i 280m/s i den perfekta träffen zappar igenom o skatan kan flaxa iväg 200m precis som med en 22lr.

En 5.5mm i 180m/s ”fastnar” på vägen för att den går långsammare och avsätter energi i kroppens yttre segare lager som typ skinn även om kulan tveklöst slår igenom. Den energin skapar en smäll precis som om man klippte till skatan allt man orkade med ett tennisracket, den stendör utan att ens blinka.

Svårt att förklara men en liknelse. Tänk en spikpistol i en regelstomme. Zipp, och spiken har slagit igenom utan att avsätta energi. Stommen reagerar inte ens. Slå i spiken med hammare. Varje slag ruskar om stommen och det går 10-20 slag. Energin avsatt i stommen är 100ggr mer.

Tänk själv, ett slag med hammaren dödar skatan effektivare än spikpistolen.

 
Ingen bild

Harald

Söndag 10 maj 13:31

Ursäkta, men det här var ju tyvärr en riktigt dålig artikel!

FÖR DET FÖRSTA, så räknar du som en halt, lytt och knallfull kratta! Arean för en 4,5 mm diabol är endast 0,159 cm2, vilket endast är 0,56% av den stipulerade träffytans area av en cirkel om 6 cm diameter! Ett nålstick!! (Kan även räknas ut som (4,5/60)^2*100.) För älgens stipulerade träffyta om 55 cm i diameter så är 0,56% av den ytan 13,3 cm2, vilket innebär en diameter om 41,1 mm. Tryckvågen från en 9 mm kula i överljudsfart kan utan vidare skapa en så stor förstörelsekanal, och betydligt större än så.

FÖR DET ANDRA, så är en förstörelsekanal om futtiga 4,5 mm diameter i en duva på tok för litet för att den säkert skall avlivas, såvida du inte råkar träffa just hjärtat, eller ryggmärgen, eller hjärnan. Projektilen måste således fås att expandera på något sätt om det skall vara ett etiskt godtagbart sätt att skjuta duvor (dvs vi accepterar inte skadeskjutning eller att den dör efter en lång tids plågor).

Det finns ett skäl varför man vid skyddsjakt kräver minst 5,5 mm, och att den skall expandera, och det krävs en betydande hastighet för att kulan verkligen skall kunna expandera. (Vid extremt höga hastigheter däremot, dvs rejäl överljudsfart, så kan chockvågen i sig skapa en kraftigt expanderande kanal även om projektilen i sig inte nödvändigtvis expanderar nämnvärt.)

FÖR DET TREDJE, så visar ditt experiment, då en kula bara går rakt igenom tvålen, att den bara har levererat en bråkdel av sin energi i tvålen, och därmed orsakat bara en liten skada. Om det var ett djur så vore det mkt DÅLIGT! En grövre kaliber hade levererat mer av sin energi till målet och därmed gjort större skada, även vid samma energi hos kulan som en mindre kula. Samma sak om kulan var gjord för att expandera och därmed leverera mer av sin energi till målet.

Jag försvarar definitivt inte "exotiska" former med allehanda spetsar och dylikt (eftersom de försämrar precisionen), men jag hävdar å det bestämdaste att nålstick som går rakt igenom fågeln är extremt DÅLIGT! Visst GÅR det att skjuta ihjäl exvis en duva med 4,5 mm, men risken för skadeskjutning är mkt stor såvida du inte siktar på, och träffar, hjärnan. Att det sen i Sverige är helt olagligt, det är en helt annan historia. Om jag bodde i ett land där jakt var tillåten (eller på outgrundligt sätt fått licens för skyddsjakt), så hade jag definitivt använt minst kaliber .25 och fullfart och helst med någon sort som har visat sig ha en god kombination av precision och expansion.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se