Airpang

Direktlänk till inlägg 15 december 2019

Värde för pengarna?

Av Johnny Ottosson - 15 december 2019 18:00


Prisvärt eller inte?


 

I prisklassen under 2500 kr så är en Wehrauch HW30S en svårslagen aktör i värde för pengarna!


Efter att ha ägt min SPA-900 under ett par veckor så inställer sig naturligtvis frågan om modellen känns prisvärd, om det var ett bra köp eller inte - samt, om det är något som man kan rekommendera jämfört med vad man i övrigt kan få för sina pengar på nivån 2500 kr.


Vad får man för 2500 kr överhuvudtaget, förresten?


Tja, en given kandidat är naturligtvis Weihrauch HW30S, en formidabel konkurrent för den här prisnivån. Att hitta PCP för dessa pengar är betydligt svårare, i alla fall på svensk mark. Utomlands så finns ju exempelvis PCP-versioner av QB-serien etc.


Jämför man med HW30S så handlar det i praktiken om samma pengar. Den praktiska precisionen är svår att jämföra, ett PCP har ju alltid fördelen av att vara rekylfri och därmed enklare att skjuta bra med, speciellt för en ovan skytt. Emellertid så är HW30S synnerligen lättskjuten och jag skulle inte vara förvånad ifall både en 900 och en 30 skulle leverera samma resultat på exempelvis 30 meter, med en inspirerad skytt. Nu har jag inte prövat 900 på längre avstånd än 15 meter men skjuter den proportionellt sett lika bra på 30 meter så skulle jag vara utomordentligt nöjd.


När det handlar om avtryckarsystemet så har HW30S ett genuint gott rykte för Rekord-systemet och detta med all rätt. Få fjädervapen har lika bra avtryckarsystem och i synnerhet inte i prisnivån under 2500 kr. Än mer remakabelt är det då fjädervapen i allmänhet har svårare att få till bra avtryckarsystem eftersom fjäderluftgevär har betydligt större massakrafter för avtryckarsystemet att kontrollera jämfört med vad som är fallet hos PCP. Avtryckarsystemet hos 900 är helt okej, men det saknar helt alla de justeringsmöjligheter som finns hos 30.


 

Marknadens billigaste PCP är ett bra val för under 2500 kr om man vill ha just ett PCP


Tittar man på vad 900 kan erbjuda i gengäld så finns det exempelvis ett magasinsystem i vågskålen. Att ha magasin på ett PCP är ju något som tilltalar många. Här grumlas dock fördelen av detta lite eftersom åtminstonde min 900 skjuter betydligt sämre med magasin (o laddbricka) jämfört med om man laddar in en diabol i pipan manuellt. 


De största nackdlen för 900 jämfört med 30 är emellertid behovet av en extern fyllkälla, endera en kompressor eller en dykflaska. En kompressor kan köpas ny för ca 2500 kr (eBay) och en dykflaska med fyllkit från 2900 kr (Hurricane). Ytterligare ett alternativ kan vara en handpump för 1700 kr (Hurricane).


Har man redan ett PCP så är förmodligen frågan om fyllkälla redan löst. Är det frågan om ens första vapen så kan fyllkällan vara bra att ha för att kunna bygga vidare med fler vapen inför framtiden. 


Sammanfattningsvis, vill man testa PCP så är 900 ett bra val för väldigt lite pengar - billigare än såhär blir det helt enkelt inte. Vill man bara ha ett bra luftvapen för max 2500 kr så är HW30S svårt att slå, definitivt så om man inte vill trixa med tryckluft. 


Vill man sedan gå utöver 10J så blir 900 naturligtvis ett ännu bättre alternativ i sin prisnivå jämfört med ett fjädervapen...



 
 
Ingen bild

Air

16 december 2019 15:36

Bra inlägg har två hw30 i 4.5mm en med diopter.En i kal5.5mm med
liten 2-7x32 kikare.Riktigt fint litet fjädergevär för lite
pengar.Artemisen är ok den med men räcker med en i samlingen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards