Airpang

Direktlänk till inlägg 19 november 2019

Bättre än vad många tror...

Av Johnny Ottosson - 19 november 2019 17:30


Plinking & Prestanda!


   

Om man laddar enskotts rakt in i pipan så förbättras den praktiska precisionen radikalt!


 

Under de gångna dagarna så har jag prövat alla möjliga sorters ammunition till mitt nyförvärv utan att hitta något som gav tillfredställande bra resultat. De som trots allt presterade minst dåligt var JSH Heavy och - udda nog - Crosman Premiers Lite. Men så plötsligt så fick jag ett infall och tog bort enkelskottsadaptern för att istället pröva att ladda en projektil i taget, direkt in i pipan.

 

Skillnaden kom då direkt, som natt och dag!

 

Mitt exemplar, o de flesta andras (om man får döma av utsagor på nätet), verkar bli tungladdade och kräva en hel del knuff för att ladda in en projektil i pipan, oavsett om man laddar genom magasinet eller direkt med hjälp av enkelskottsadaptern. Om jag däremot stoppar projektilen direkt in i pipan helt manuellt så blir det hur mjukt och enkelt som helst att sluta mekanismen och den praktiska precisionen förbättrades direkt - nu var det inga större problem att hålla sex grupper om 5 skott vardera under 6 mm på mina 11 meter (halva "lika-regeln"), utomhus dessutom.

 

Uppenbarligen så är det magasinsystemet och enkelskottsadaptern som skapar problem för projektilen på dess väg in i pipan och som föranleder den sämre praktiska precisionen relativt andra modeller i samma prisklass, som exempelvis Beeman Cheif och Umarex Gauntlet.  Nu fick jag ett spår att följa och utforska för att se var jag kan landa någonstans i frågan om praktisk precision och inte minst sådan på lite längre avstånd framöver.

 

Längre avstånd förresten, är det något som licensfria 10 joule duger för?

 

Våra inhemska 10 joule är ju något som många entusiaster dessvärre tenderar till att betrakta ganska så nedlåtande men om man ser vad en projektil med kaliber 177 kan prestera vid dessa blygsamma 10 joule så kan man inte undgå att bli en smula imponerad av dess praktiska förmågor.

 

När jag satt och räknade lite över mitt nyförvärv för att beräkna lämpligt inskjutningsavstånd och liknande så kunde jag konstatera att med JSB Heavy 10.33 som lämnar mynningen med 178 mps så får jag en riktigt fin projektilbana.

 

I den kalkylen så sätter jag målavståndet till 30 meter och får då en bana som börjar med -2 cm vid 5 meter, rakt på vid 10 meter och den toppar sedan med +2 centimeter vid 20 meter, rakt på vid 30 meter och -2 centimeter på 35 meter.

 

Hela vägen mellan 5-35 meter så ligger man alltså inom 40 mm (en tändstickas höjd) och kan i de flesta fall hålla rakt på målet. Det är en riktigt flack bana givet blott 10 joule.

 

Bortom 35 meter så blir emellertid fallet brant och jag kan notera -6 centimeter vid 40 meter och hela -16 centimeter på fulla 50 meter.

 

Ser man på anslagsenergin så blir resultaten inte heller så tokiga; vid 10 meter så återstår 9.78 joule, vid 20 meter 9.02 joule och på inskjutningsavståndet, 30 meter, så handlar det om 8.31 joule – alltså över 80% kvarvarande anslagsenergi! Tittar vi ännu längre bort så finns det 7.97 joule på 35 meter, 7.65 joule på 40 meter för att sluta med 7.04 joule – alltså över 7.00 joule – ända borta vid 50 meter!

 
 
Ingen bild

Air

19 november 2019 18:42

Det där ska man vara nöjd med.Slutade tidigt med magasin på min har
inget större intresse av det på något luftvapen.Ska prova utan enskott
adapter med får vi se.Tog fram den ur samlingen var ett tag sedan jäklar
vad lätt o smidig den är håller luften bra.

 
Ingen bild

Pellgun 150

20 november 2019 18:09

Det är mycket bättre att stansa jämna hål för projektilerna i ett lämpligt material, mjukt men fast i två jämna rader med tre kulor i övre o nedre raden. Ett antal sådana med ammo går raskt att byta ut och ersätta med fyllda "magasin". Det där magasinet krångar bara till det.

 
Ingen bild

Pellgun 150

20 november 2019 18:19

Ett annat bekymmer är den smala "proben" med åtföljd att en klassisk "byrålådeseffekt uppstår när en ammo ska matas med där iskruvade pyttiga sido pinnen som är tänkt att spänna fjäder hammaren - bättre att trycka in med tummen och än bättre dra den bakåt med hjälp an en genomträdd lädersnodd eller liknande.

 
Ingen bild

Pellgun 150

20 november 2019 18:34

Tacka vet jag matarpinnen på min Pellgun med sin rörliknande konstruktion med ett genomgående hål för kolsyran - den ger stöd att mata in vilken ammo som helst. Därtill finns en separerad dragbult att spänna hammarfjädern med - tänk ibland går produktutvecklingen om inte bakåt så i alla fall skevt som en trilskande byrålåda!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards