Airpang

Direktlänk till inlägg 16 november 2019

Triggerhappy?

Av Johnny Ottosson - 16 november 2019 10:00


Avtryckarsystemet!


 

Ett enkelt konstruerat enstegs avtryckarsystem är inte så vanligt hos moderna PCP


Avtryckarsystemet till Snowpeaks 900 är en synnerligen simpel konstruktion vars funktion enkelt kan åskådliggöras på bilden högst upp i dagens inlägg. Som synes så är det ett enkelt enstegsavtryck vars tyngd avgörs av de krafter som upphaket måste säkra från hammarfjädern. I jämförelse med ett fjäderluftgevär så är det ju mycket måttliga krafter och det innebär att konstruktören trots allt kan skapa ett vettigt avtryck trots den här primitiva konstruktionen.


Då inställningsmöjligheterna och antalet justeringsfjädrar är högst begränsade så får man fokusera på att polera kontaktytor och liknande för att ge en bättre känsla hos avtrycket, alternativt köpa ett upphak (sear) från eftermarknaden.


 

Avstryckarsystemet till Serie 1


Mitt eget exemplar av modellen tillhör Serie 1 och har således ingen yttre justering av systemet överhuvudtaget. En Serie 1 kan sålunda enkelt identifieras eftersom det saknas ett hål för justeringsverktyg i varbygeln. En av de uppdateringarna som genomfördes till Serie 2 var därför tillägget av ett justerbart avtryckarsystem. Detta var också ett önskemål från USA-marknaden där deras interna regler för säkra avtryckarsystem stipulerade en annan konstruktion.


 

Avtryckarsystemet till Serie 2


Tittar vi på Serie 2 så finns det en justerskruv på själva avtryckarbladet liksom ett avlångt hål i varbygeln så att justerskruven ska kunna justeras på ett enkelt sätt. Hos båda serierna så sitter säkringen inbyggd i varbygeln och hela säkringssystemet följer därför med varbygeln när man tar ut mekanismen ur stocken. En praktisk lösning som inte är jättevanlig precis. 


 

En custom Super Sear


Vill man sedan göra avtryckarmekanismen ännu behagligare så finns alltid möjligheten att vända sig till eftermarknaden där olika aktörer erbjuder diverse lösningar, exempelvis kanske en custom Super Sear? Många drar ju sig för att själva meka med sitt avtryckarsystem, vilket ibland kan vara väldigt klokt - varpå en färdigtillverkad lösning kan vara en bra väg att gå.


Personligen så är jag hyfsat nöjd med original avtryckarsystem men jag är kanske inte mest kräsen på just detta. Avtrycket är väldigt förutsägbart, vilket jag värderar högt och dessutom distinkt, men tyngre än vad jag är van vid och utan den finmekaniska känslan som man hittar hos exempelvis FX Airguns. Liksom alltid så får man vad man betalar för och i skenet av den måttligar prislappen hos vapnet så får jag nog betrakta avtryckarsystemet som klart bättre än vad man rimligtvis har rätt att förvänta sig för såpass måttliga slantar.

 
 
Ingen bild

Air

16 november 2019 14:34

Helt ok avtryck för pengarna man vänjer sig vid det efter
ett tag.Tänker inte lägga några eftermarknadsdelar på min
är inte värt.Ta isär kolla pipan från grader osv kan vara
ide kostar inget bara tid.Den är ändå likvärdig el.något
bättre som plinker än Crosmans motsvararande.

 
Ingen bild

Pellgunb150

16 november 2019 16:48

Ja just konstruktions enkelhet, just detta och möjligheten att modulera om den till pistol med egen snidade trädtycken. Roligare än en trött pump Crosman pistol, billigare än Crosman Maradour. Lite längre javisst men lika lätt viktig. För det var ju en tryckluftsdriven pistol som skulle komplettera min gamle Crosman Pellgun 150.

 
Ingen bild

Pellgun 150

16 november 2019 16:53

Du har förresten här formulerat en fin genomgång.
Det här ju sannerligen en bössa så lätt att skruva med att jag känner medlidande med de arma britternas öde - att ändå inte komma åt nånting!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards