Airpang

Direktlänk till inlägg 7 november 2019

Då är det dags...

Av Johnny Ottosson - 7 november 2019 16:30


De första intrycken.

 

 

Leupold EFR är kanske overkill på en bössa för 2500 kr men då är det inte siktets fel om man missar.


 

Så, då har en splitt ny Snowpeak 900 till det facila priset av 2605 kr (ink frakt) landat efter en föredömlig leverans på bara två dagar. Intressant nog så var inte vapnet levererat i dubbla kartonger utan bara i en illustrerad försäljningskartong, svept i Hurricanes traditionella svarta krympplast.

 

Allt hade dock gått bra och själva bössan var väl fastsatt med frigolitblock inuti kartongen. Precis innanför locket så fanns en informationslapp från Hurricane som i mycket korta ordalag berättade vad man inte ska göra med ett fjädervapen (ena sidan) eller ett PCP (andra sidan), ingen dum idé alls.

 

Vidare så ingick det en kortfattad engelsk manual, ett magasin, en listig fyllprobe (samma typ som BSAs nya) med fosterhane till fyllnippel (liknande gamla FX2000). Extra glädjande var att även hitta en liten påse med en ansenlig mängd O-ringar för framtida bruk. Själva bössan hade bra finish och passning för sin prislapp.

 

Visst, man kunde ana spår av bearbetning på vissa mindre ställen, bakkappan satt i träskruv typ lastpall osv men det övergripande intrycket är ändå mer än acceptabelt givet prisbilden. En positiv överraskning var blåneringen på pipan som faktiskt var mer krämig än vad jag hade väntat och inte alls så transparant skör som man ibland hittar hos exempelvis Crosman. Passningen var oklanderlig, allt var symmetriskt, rakt och alla delar var väl tillpassade mot varann.

 

Efter att ha fyllt till 150 Bar, konstaterat funktionen hos vapnet (skjutit några skott), låtit den stå över natten (ingen märkbar förändring av trycket) så fyllde jag till 190 Bar och började montera kikarsikte. Kornsiktet sitter med en mycket liten insexskruv så det var raskt löst, det bakre siktet däremot satt som gjutet trots att skruven som håller fast den var lossad.

 

 

Det bakre siktet behövde lite övertalning för att lossna.


 

Det visade sig vid ett närmare studium att siktesbasen sitter på en kilbas och därför måste knackas lite försiktigt framåt för att lossa. Inte helt självklart men ändå lätt löst när man förstod lösningen. Nu kom den första förvånande överraskningen – kilbassammansättningen! Jag har tidigare haft vapen med flera kilbaser, exempelvis Air Arms S200, och dessa vapen har haft det gemensamt att alla kilbaser är på samma höjd – vilket ju är en absolut nödvändighet för att kunna montera på ett kikarsikte.

 

Överlag så betraktar jag flera kilbaser som en tillgång, det gör det ju möjligt, för den som så önskar, att exempelvis montera ett extremt lång kikarsikte, en bra valfrihet. Nu har dock Snowpeak dedikerat den främre kilbasen till just det bakre siktet så den sitter högre än blockets båda kilbaser (de framför- och bakom magasinsöppningen). Tanken är förmodligen att de öppna riktmedlen ska bli bättre att använda, vilket de blir, men ändå?

 

Nästa bekymmer är att det bakre siktets kilbas sitter så långt bak att den hamnar i vägen för kikarsiktet objektiv, om man använder låga fästen. Många kör säkert Snowpeak 900 med magasin och då är ju medelhöga fästen ändå en nödvändighet men man beskär ju även här valfriheten när låga fästen bara kan användas i kombination med ultrakorta kikarsikten (typ Bug Buster).

 

Nu fick jag istället gräva fram ett par nya BLK-fästen som jag ursprungligen köpte till min Crosman Challenger för 4 år sedan men som då inte passade utan har blivit liggandes. Dessa passade emellertid helt perfekt.

 

Nu är allt till slut färdigt så i helgen så hoppas jag kunna bekanta mig lite mer praktiskt med nyförvärvet och se vad den kan prestera i verkliga livet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards