Airpang

Direktlänk till inlägg 2 november 2019

Vaksamhet krävs!

Av Johnny Ottosson - 2 november 2019 18:00


Förändringar av vapenlagstiftningen är föreslaget!


 

Även luftvapen kan påverkas av den nya lagstiftningen - i vissa fall.


Nu i dagarna så har det ramlat ut ett nytt lagförslag som berör magasin till skjutvapen här i Sverige. Detta förslag kan även påverka luftvapen och förslaget är som följer:


”Förslaget innebär att tillstånd kommer att krävas för innehav av ett löstagbart vapenmagasin, oavsett kapacitet eller storlek, om inte magasinet är avsett för samma ändamål som vapentillståndet.”

 

Notera speciellt den sista raden "samma ändamål som vapentillståndet". Den är mycket viktig att notera. 

 

Vem berör då detta?

 

Det berör de som har ett halvautomatiskt luftgevär på licens med ändamål jakt. 

 

Om licensen har en magasinbegränsning på 5 skott så uppstår det problem ifall man innehar magasin med större kapacitet än 5 skott, även om dessa magasin förväntas användas till målskytte.

 

Nu tror jag inte att det är så många som berörs av det här i praktiken, däremot så kommer många ägare/skyttar med halvautomatiska gevär med kaliber 22LR att drabbas, typ de som skjuter Ruger 10/22 eller Remington 597. Där är det inte ovanligt att man har ett 2- eller 5-skottsmagasin för jaktbruk och ett magasin på 10- eller 25-skott för övningsskytte eller plinking.

 

Där blir det stopp - går förslaget igenom så blir det enbart max 5-skottsmagasin även för detta och magasin med större kapacitet blir automatiskt illegala att inneha, om man inte får ut en separat licens för dem (vilket förmodligen är både bökigt och svårt).

 

Återstår att göra är att se om detta går igenom och blir lag framöver.

 
 
Ingen bild

Tomas

4 november 2019 19:35

Frågan är hur man ska tolka detta i samband med licensfria vapen med magasin. Ska man då ha en licens för att inneha magasinet eller skaffa vapentillstånd till det "licensfria" vapnet?

För det finns ju då inget som heter licensfria magasin...

Johnny Ottosson

4 november 2019 20:50

Som jag förstår saken så får man utan licens inneha valfri mängd magasin som hör till ett vapen som man har tillstånd till att inneha.

Den som har ett licensfritt luftvapen får därför ha magasin till detta utan separat licens eftersom vapnet är licensfritt.

Däremot så får man inte köpa ett löst magasin om man inte har ett vapen till det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards