Airpang

Direktlänk till inlägg 2 november 2019

Att bida sin tid...

Av Johnny Ottosson - 2 november 2019 19:00


Dags för en Snowpeak 900..?


Marknadens billigaste PCP kostar 2500 kr - kan det vara något att ha?


En modell som jag har varit svårt svag för under flera år är Snowpeak 900 en modell som även är känd under benämningarna Diana Stormrider eller Artemis PR900W alternativt SMK Stormrider - kärt barn har många namn. Detta är ju en av marknadens absolut billigaste PCP och det skapar naturligtvis frågor, inte minst hur mycket PCP man får för såpass lite pengar. Är den helt enkelt prisvärd eller handlar det bara om rent skräp?


Själv så har jag en mycket begränsad erfarenhet av kinesiska luftvapen men jag var på vippen att köpa ett fabriksnytt kinesiskt automatgevär för något tiotal år sedan, för den blygsamma summan av 1495 kr. Då handlade det om en Norinco JW-20 men i sista stund ångrade jag mig och valde istället en Taurus 62 från Brasilien. Dock så har jag köpt lite kinesiska armbandsur, exempelvis en Wuxing från Tianjin liksom en Shanghai Spider, båda till stor belåtenhet.


Nu har 900 funnits på marknaden några år och modellen förefaller inte ha plågats av några större bekymmer i form av barnsjukdomar eller andra konstigheter. Det har visserligen ramlat ut en Gen2-version men den förefaller inte ha bidragit till några revolutionerande förbättringar. 


NU är med andra ord rätt tid för ett inköp.


Jag sköt ju lite med modellen som hastigast vid ett besök på Hurricane för ett par år sedan, här finns en länk till det inlägget:


http://airpang.bloggplatsen.se/2016/05/01/11305299-luftgevar-100/


Förutom funderingen om värde för pengarna så tilltalas jag av vapnets tillgänglighet - har man bara fyllkälla så är detta ett PCP som alla entusiaster torde ha råd att äga, inte bara när det handlar om den initiala investeringen vid inköpet. Någon gång i framtiden så säljs ju alla luftvapen och då är alltid restvärdet intressant.


Om man exempelvis köper ett vapen från FX Airguns eller Air Arms för 10.000 kr och sedan önskar sälja den några år senare, man kanske hittar något nytt man vill ha, då har man ett delikat problem. För att vara attraktiv med det begagnade vapnet hos köparen i relation till att denne väljer ett annat och fabriksnytt exemplar så måste det begagnade vapnet vara betydligt billigare och i synnerhet så om det sedan visar sig ha kommit ut en förbättrad version av modellen ifråga. 


Har vapnet kostat dessa 10.000 kr så får man kanske räkna med att i bästa fall få 7.000 kr. Har det däremot kommit ut en förbättrad efterträdare så sjunker det lätt till 5-6000 kr. Har man i den värsta av världar lagt vapnet på licens så får man var glad om man får 2-3000 kr, om man överhuvudtaget hittar en kund till det.


Här ser vi snabbt fördelen med ett vapen för 2500 kr, man kan helt enkelt aldrig förlora mer än just 2500 kr på det. Man kan lite raljant säga att den här typen av vapen är den perfekta modellen att lägga på licens, skulle man ångra sig så är det smidigt och inte speciellt svidande att bara lämna in bössan till Polisen för destruktion, snarare än att behöva böka med att sälja den. 


Vad är då mina förväntningar?


Importören talar om ca 80 skott och till detta så är jag mycket skeptisk, i alla fall om man talar om en anständig spridning från skott-till-skott. Tester i England talar om 25 skott på 11 fpe och på ostrypta marknader om 13 skott vid 16 fpe. Räknar man lite på saken så betyder det en effektpotential på 275 fpe respektive 208 fpe. Eftersom det handlar om en väldigt liten vapentub med bara 100 cc så gissar jag att det högre värdet är rimligt att utgå ifrån vid svensk effekt. När man då räknar bakåt och utgår från 280 fpe så hamnar man vid (280/8) 35 skott. 


Förutom förväntan om 35 skott inom 20 fps spridning så anser jag att ett modernt PCP på 10J ska klara "halva lika-regeln" ut på det avstånd som dessa vapen är lämpade till. Ett licensfritt luftgevär används i regel på en vanlig hustomt hemmavid och en genomsnittlig svensk villatomt är 650 kvm, säg 25x25 meter någonstans. De allra flesta använder sannolikt dessa vapen på maximalt 30 meter så min förväntan blir därför att den med de bästa diabolerna för vapenindividen ska klara att leverera 5 serier i rad med 5 träffar inom 15 mm c-t-c.


Klarar mitt vapen, som blir ett slumpmässigt vapen fabriksnytt rakt ur kartong, att leverera följande så skulle jag anse det som prisvärt ur ett prestandahänseende:


Den ska klara 35 skott över 9.00 joule men under 10.50 joule med diaboler mellan 7-9 grains som inte har en spridning på mer än 20 fps. När jag skjuter med de bästa diabolerna för vapenindividen inomhus och med bästa möjliga stöd så ska jag nonstop kunna skjuta 5 serier om 5 skott där ingen serie får vara sämre än 15 mm c-t-c.


Kraven ovan är det jag skulle definiera som ett minimum för ett modernt PCP nu år 2019 med 100 cc tub. Det är rimliga krav i relation till vad lagstiftningen och vapnets fysiska dimensioner dikterar (licensfritt & 100 cc). 


Nu är en helt fabriksny bössa beställd (till fullpris naturligtvis) av min hovleverantör, Sveriges ledande luftvapenhandlare Hurricane. Nu är det bara väntan kvar, sedan ska det exemplaret hårdtestas så får vi se vad som faller ut av det hela.


Detta ska bli mycket spännande!

 
 
Ingen bild

Johan5johansson@hotmail.com

21 november 2022 23:11

Hej hej hur var detta vapen hittar inget utlåtande. Funderar på att skaffa ett

Johnny Ottosson

23 november 2022 20:32

Hej!

Jag har skrivit rätt mycket om modellen, kolla exempelvis här under sommaren 2022.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards