Airpang

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2019

En gång i tiden..

Av Johnny Ottosson - 17 augusti 2019 17:00


I begynnelsen!


 

För 110 år sedan exploderade luftskyttet och blev en verklig folksport i England.



På nätet så hittade jag en spännande och komplett bok om luftvapen, författad 1910 och betalad av BSA. Som de flesta av er förmodligen vet så började BSA med luftgevär 1905 och redan 1907 så hade man tillverkat 10.000 exemplar. Ytterligare några år senare, alltså när boken trycktes, så var luftvapenskyttet en riktigt stor sport i England och har sedan dess så förblivit.


Vanligtvis så brukar jag inte länka till publikationer utan jag vill lägga allt material på egen server, för att garantera att bilder och liknande ligger intakta på bloggen, men den här gången så var detta tyvärr inte tekniskt möjligt. Jag hoppas därför att den här länken är aktiv så länge som möjligt. Skulle någon av läsarna i framtiden ha problem med länken så kommentera gärna så att jag kan se det och i värsta fall deaktivera det här inlägget.


 

Det brittiska imperiet dominerade en stor del av den kända världen vid den här tiden.


Förutom en inblick i sortimentet med vapen, ammunition och utrustning så innehåller boken även information om tävlingsformer för luftskytte liksom ett kapitel om jakt med dessa vapen. En del saker är ju oföränderliga genom tid och rum där andra saker idag känns grovt antika. Lite kul är det i alla fall att läsa om frakterna till de olika kollonierna, på den här tiden så var ju det brittiska imperiet i sin verkliga zenith och dominerade ännu hela världen, något som kom att bestå ända fram till efter det första världskriget då USA drog om.


Vid den här tiden - runt 1910 - så hade dock BSA 130.000 kvm fabriksyta och anställde 28.000 medarbetare som arbetade med cyklar och motorcyklar, till och med personbilar liksom enorma mängder skjutvapen av alla de slag. Under andra världskriget så stod BSA för 50% av alla handeldvapen som Storbritannien använde under hela kriget och under det första världskriget så var andelen ännu högre!  


Tack vare 60 års erfarenhet under skapandet av den industriella revolutionen samt kunskaper införskaffade av Boer-krigen i Afrika liksom Krimkriget så hade man även med hjälp av en skyddad hemmamarknad och en enorm efterfrågan också i fredstid en rent fruktansvärd produktionskapacitet redo inför kriget 1914 då man övergick till 4-skift och producerade dygnet runt 365 dagar om året i alla sina jättefabriker.


Dagens BSA däremot, är bara en spillra av de fornstora dagarna...


Länk till boken:


https://www.rifleman.org.uk/BSA_Book-of-the-Air-Rifle-Flip-PDF.htm

 
 
Ingen bild

_Axel_

19 augusti 2019 07:13

Fantastiskt dokument. Gillade speciellt biten om riktmedel. Fast bilden på en ”typical rifle club” där en gubbe står med inte mindre än två personer framför sig och skjuter, var obetalbar!

 
Ingen bild

Pellgun 150

2 september 2019 17:03

I begynnelsen brukade man lustiga små blykapslar men än i denna dag produceras mer merparten ammo till detta sportskytte bestående av rent bly, låt vara betydligt mer utvecklade projektiler som likt krutskyttarnas wadcutkulor ger vackra hål i tavlorna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards