Airpang

Direktlänk till inlägg 15 juli 2019

Tidens trend

Av Johnny Ottosson - 15 juli 2019 23:00



En aldrig sinande utveckling..


 

I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB


För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar över en specifik tillverkare så lyser aldrig kritiken mot detta med sin frånvaro. Ett genomgående tema hos de som inte delar min beundran av utvecklingen hos FX Airguns är tyvärr påfallande tydligt - det är inte helt acceptabelt att hylla just FX Airguns numera..


Varför då?


Dels så är det nog lite av det etablerade tankemönstret i dessa lägen - "alla" gillar en underdog och har en latent skepis mot ett "etablissemang", vilket man numera får erkänna att FX AIrguns i dessa dagar tillhör. Företaget är numera inte en liten källarverksamhet utan ett stort väletablerat företag med globala ambitioner. 


 

Serienummer 1 - en äldre serietillverkad FX2000 existerar inte.


Nästa perspektiv är att företaget i sin signifikanta drivkraft att driva sin verksamhet - och hela sin branch - framåt är att man hamnar på ett annat stickspår mot framtiden än den väg som många tongivande luftvapenfantaster själva har valt, vilka då vurmar för den formella tävlingsgrenen Field Target med strypta 16J-vapen i kaliber 177 - en kategori vapen som FX Airguns AB närmast har skött med vänster hand och tillskrivit samma engagemang som sin satsning på skidskyttegevär, typ.


Att bli förbisedd och få den tävlingsformen man älskar ignorerad, känns naturligtvis aldrig skönt..


Så, vart går då FX Airguns i framtiden?


 

Airgun Slugs !


Fysikens lagar kan vi inte förändra, bara anpassa oss mot. En begränsning hos diaboler är ju det styrda luftmotstånd som balanserar diabolen under dess flykt mot målet. Den här klassiska midjeformen garanterar god precision i måttliga utgångshastigheter och på relativt korta avstånd. I takt med att tillverkarna började producera luftvapen med allt högre utgångshastighet så stod det tydligt att precisionen försämrades, man nådde ett glastak strax under ljudvallen och därefter gick utvecklingen mot allt grövre kalibrar för att vinna ytterligare anslagsenergi och inte minst bättre BC.


Nästa steg står vi vid nu, att byta projektilform.


Riktigt bra diaboler med konventionell formgivning, exempelvis JSB Heavy Mk2, ligger vanligtvis runt 0.037 Räknar man på diabolformen så kan man i bästa fall komma upp till 0.040 inom de hastigheter där diaboler fungerar precisionsmässigt. Man har alltså i princip slagit i taket även här. 


Om man däremot skiftar till airgun slugs, alltså boattail-formade ovalkulor så kan man nå upp till 0.095


Det är alltså frågan om en dramatisk förbättring av BC vilket öppnar för helt andra möjligheter att få bra praktisk precision på avstånd som tidigare har varit närmast orealistiska för hyfsat normala luftvapen. Föresatsen är dock att man har en tillräckligt hög utgångshastighet med dessa tunga och kompakta projektiler liksom att man har en pipa med en räffelstigning som kan ge projektilen rätt rotation för att gå stabilt på sin färd ner mot målet.


Det är här, på ny obruten mark med stor utvecklingspotential, som vi hittar de ytor där FX Airguns vill verka i framtiden. 


Anledningen är enkel - alla kan idag tillverka konventionella bra PCP. Man kan köpa dem från Kina eller varsomhelst för alla möjliga prisnivåer och de fungerar dessutom förbluffande bra även i den rena budgetnivån. Vill man tjäna bra pengar och ha rejäla marginaler så måste man helt enkelt leda utvecklingen och kunna erbjuda vapen som klarar av saker som inga andra aktörer kan erbjuda. Klarar man det så kan man också motivera en prislapp som anstår ett premiumvapen - och det finns förbluffande många entusiaster som är beredda att betala enorma summor pengar för ett vapen som motsvarar deras våtaste drömmar. 


 

Dagens PCP är fantastiska skapelser - den här levererar fem skott inom ett kreditkort på 250 meter!


Med en såpass hög BC samt utgångshastigheter strax över 1000 fps med projektiler som väger närmare 50 grains så öppnas dörren till helt andra räckvidder och - desto viktigare - även under tuffa förhållanden, såsom sidvind etc. Vill man inte skjuta bigbore men ändå nå ut till långa räckvidder med sina luftvapen så är small bore slugs rätt väg att vandra. Som en extra bonus så kan man också med modellerna från FX AIrguns dessutom lätt skifta pipa/kaliber och justera om effekten så att man enkelt kan få ett vapen som hanterar flera roller, från ett snällt och tyst källar-skjutar-vapen till en long range supersniper. Kan ett vapen klara flera roller och dessutom hantera något som få andra tillverkares modeller klarar av så ökar ju sannolikheten att kunden anser att ett högt pris i detta perspektiv ändå är högst rimligt.



 

Ett lämpligt inskjutningsavstånd på 100 meter är inte så vanligt för luftgevär..

I praktiken så ger den nya tekniken inte bara dubbel BC hos projektilen utan även en ungefär dubblad räckvidd. Skjuter man in sitt PCP på 50 meter så klarar en motsvarande bössa för airgun slugs ett inskjutningsavstånd på 100 meter. Om man tidigare kunde drista sig till att skjuta på 125 meter så verkar det som att gränsen med den här typen av nya vapen landar på en kvarts kilometer! I USA så talar dessutom en del entusiaster om förbluffande goda träffbilder även på 300 yards, vilket blir ytterligare lite längre än 250 meter.


Utvecklingen går ständigt vidare och nu börjar listan bli lång på de innovationer som FX Airguns har presenterad under sin 20 år långa existens och raden av nya banbrytande konstruktioner verkar aldrig ta slut... 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards