Airpang

Direktlänk till inlägg 7 juli 2019

Kaliber 25 har utvecklats enormt!

Av Johnny Ottosson - 7 juli 2019 16:30



Gammalt gevär - nya diaboler...


 

JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!



Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag köpte i våras, detta då för att jämföra dem mot de JSB King 25.40 som jag brukar skjuta med i form av JSB. Det var ett tag sedan jag sköt med min FX Airguns Elite och nu kunde jag konstatera att vårens byte av regulator hade gjort gott - bössan sköt jämnt och fint, som den ska. 


 

Fem skott på uppmätta 30 meter med nya Mk2 King är....ja, vad ska man säga...?


Det är alltid intressant att skjuta med Elite när man inte har gjort det på ett tag, just känslan av kraft gör vapnet underhållande och karismatiskt att använda. Den långa totallängden på 120 cm och det faktum att jag använde en liten tom kartong att vila vapnet på gjorde att rekylen blev väldigt påtaglig. Själva avfyrningen låter som en kvävd nysning ungefär, man hör att det är stora luftmängder som den gigantiska ljuddämparen stryper, ett mycket karaktäristiskt ljud. Likaså känner man att mynningen rör sig när skottet går och detta märks extra tydligt på de tunga diabolerna med vikter på drygt 30 grains.


 

Dagens diaboler är kusligt bra i de grövre kalibrarna - o de slår ohyggligt hårt downrange..


Jag har skjutit en del med dagens moderna bullpups och förutom deras tekniska fördelar av kortare totallängd med likadan piplängd som ett konventionellt vapen så har de inte alls samma rörelse i skottögonblicket. Varför vet jag inte. De kanske är tekniskt förbättrade eftersom de är 8-9 år nyare eller så beror det på att vapnets layout tyglar rekylrörelsen bättre. Rent mekaniskt sett så borde ju en kortare totallängd ge en mer uttalade rekylrörelse men så har jag aldrig uppfattat det med varken FX Airguns Impact eller dito Wildcat.


 

Med dagens mått mätt så är detta en "dålig" träffbild, för 10 år sedan så hade den varit riktig bra!


När man sedan har hängt med i hobbyn under några år så kan man inte låta bli att förbluffas över hur de grövre kalibrarna har utvecklats de senaste åren. Fram till augusti 2009 så tillverkade JSB överhuvudtaget inga diaboler med kaliber 25. Ville man skjuta kvarttummaren så fick man välja HN Baracuda eller rent usla diaboler som Rhino från gamla Milbro. Det fanns helt enkelt inget vettigt utbud på diaboler med kaliber 25 och följaktligen inte heller någon efterfrågan då antalet PCP med kaliber 25 var mycket måttligt.  


 

Gamla King på 25.40 öppnade Pandoras Ask för kaliber 25, notera att de träffar lite högre


Succén med King byggde upp en efterfrågan från kunderna på en tyngre diabol med alla de goda egenskaperna från King. Resultatet kom i september 2015 med den då supertunga 33.95 gn tunga King Heavy. Nu skapade man en mer avlång diabol med grövre midja och den högre vikten gjorde sig direkt påmind i utgångshastigheten. Kunde man tidigare få 920 fps med King så gav King Heavy bara 820 fps - 100 fps långsammare!


 

Man kan se att de lättare King sprider lite mer och går en hel del högre även på 30 meter.


Den lägre hastigheten gjorde naturligtvis en del entusiaster tveksamma men det visade sig sedan att trots detta så sköt de tyngre diabolerna minst lika bra även på riktigt långa avstånd och dessutom så bara de med sig betydligt mera anslagsenergi. Själv så sköt jag aldrig med de första King Heavy utan det var först med vårens inköp av Heavy Mk2 som jag för första gången bekantade mig med JSB i den här viktklassen.


 

Sista tavlan blev även den med de lätta King och de skjuter både snabbt och högt.


Min första känsla av de tunga King var att de känns väldigt förtroendegivande att använda. De går stabilt även i vind, som ni kan se på bilderna ovan så är alla sex tavlorna skjuta med vind som drar åt höger, och de träffar som förväntat en smula lägre även på det korta avståndet som 30 meter utgör för den här kalibern och effekten. På längre avstånd så kommer naturligtvis det här droppet att bli ännu mer uttalat.


 

Kaliber 25 - den bästa kompromissen för vapen på licens!


Avslutningsvis så var det riktigt kul att komma ut och skjuta igen och kaliber 25 är sannerligen en favoritkaliber. Skottlätet, rekylupplevelsen, swoosh-lätet igenom luften och det mustiga ljudet när de tunga diabolerna trasade sönder det gamla trästaketet som utgjorde fäste för måltavlorna skapar tillsammans en mycket behaglig upplevelse. 


Visst, det kan vara skoj med slowshooting och luftvapen med 177 och låg effekt också, det är jag den förste att medge, men detta sagt så är kaliber 25 på full effekt en mäktig känsla. Ska man ju låsa ett luftvapen på licens - ja, då finns det i mina ögon inget vettigt skäl för något annan än kaliber 25. 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards