Airpang

Direktlänk till inlägg 1 juli 2019

Vår egen lilla marknad..

Av Johnny Ottosson - 1 juli 2019 19:00


Globaliseringen!

 

 

I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.


På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "glömt bort" den svenska marknaden eller inte. Anledningen till funderingarna är tydligen att det mesta av den marknadsföring som FX Airguns bedriver är riktad mot just USA samtidigt som någon konstaterar att FX Airguns inte är intresserade av att sponsra svenska luftvapenarrangemang längre, i samma utsträckning som förrut.


Att FX Airguns riktar sig mot USA är ett rent företagsekonomiskt beslut och ett mycket klokt sådant.


Den marknaden har en stor mängd tänkbara kunder, man har en minst sagt etablerad vapenkultur och dessutom så finns det pengar i omlopp - samt - inga eller få juridiska restriktioner på vad man får äga och använda. Här finns alltså stora möjligheter att tjäna pengar och att växa som företag.


Vad gäller intresset för att sponsra så vill man naturligtvis stödja de tävlingsformer där ens egna produkter används och detta är naturligtvis helt rimligt - ett företag som tillverkar schackpjäser har ju exempelvis ett högst ringa intresse att sponsra en VM i att kasta varpa.


Fallmålstävlingarna som vi hade i Sverige har ju utvecklats till renodlad Field Target med effektbegränsade vapen på 16 eller 45 joule. FX Airguns däremot tillverkar ostrypta vapen för Benchrest, jakt och allmänt rekreativt skytte. Detta kan låta snarlikt men skillnaden är ju milsvid, även att många entusiaster förvisso rent historiskt sett har skjutit fallmålstävlingar med just produkter från FX Airguns.


Jag tror och hoppas att den här utvecklingen fortsätter. FX Airguns AB är idag ett mycket expansivt, lönsamt och välmående företag och det glädjer mig stort. Fredrik Axelsson är inte bara en gudabenådad luftvapeninnovatör utan dessutom en bevisat skicklig företagsledare, i en och samma person.


Jag kommer själv ihåg när jag hälsade på honom första gången för två decennier sedan på Förrådsgatan i Mariestad i det då nyöppnade PRE-Charge AB och när han bara hade en enda grundkonstruktion i sitt sortiment - men ändå med en glasklar vision om att bli världens största luftvapentillverkare.


På den tiden, innan ens verksamheten i Fagerlids gamla sågverk hade börjat, så var det många som fnissade men Fredrik har alltid följt sin egen personliga vision och aldrig någonsin brytt sig om varken kritiker eller andra tillverkares konstruktioner. Han vet vad han vill, hans självförtroende är enormt och hans kapacitet till att skapa internationellt storsäljande innovativa konstruktioner har satt både skräck och respekt i branschen. 


Nu tillhör de svenska entusiasterna inte längre hans huvudsakliga målgrupp och det kan naturligtvis skapa en besvikelse. En del av anledningarna till detta har vi skapat själva, igenom ett ensidigt tävlingsfokus på just Field Target, där andra faktorer ligger utanför vår möjlighet att påverka, exempelvis lagstiftning och demografi. Detta är inget att göra åt men istället för att vara missundsamma och bittra så kommer i alla fall jag alltid att lyfta på hatten för Fredrik och hans företag som, kanske inte skapade, men i alla fall populariserade PCP på den svenska marknaden.


Den betydelsen kan ingen ta ifrån honom, inte ens muttrande finsmakare med fåniga sittkuddar och fula jackor..





 
 
Ingen bild

Pongo

1 juli 2019 21:32

Håller helt med i resonemanget. Gruppen i nämnda forum är fast i det gamla. Det finns annat än field target. Men har man inställningen att allt från USA är skit får man skylla sig själv. Bra skrivet Johnny.

 
Ingen bild

_Axel_

2 juli 2019 14:53

Trist att mycket fokus ensidingt hamnat på FX, men det är ett stort företag som vi alla ser upp till. Det är tyvärr så att lagstiftingen vi har mycket effektivt missgynnar luftvapen. Vårt segment av skyttesporten är till sin natur ganska informellt. Detta är nått som branschen måste anpassa sig till. De flesta aktörer är nöjda med att sälja drivor med 10J vapen. Pengarna smakar likadant som de dom får av licenpliktig vara. Bara samarbete mellan kommersiella krafter och utövare kan skapa något annat än det vi har.

 
Ingen bild

zpiff

2 juli 2019 18:49

Jag har inget FX, men de jag skjuter med på klubben så är det väl vapnet som oftast används om det är pcp. Det är 10j, det är 16j eller mer jag har inte hört någon klaga över FX. Om jag inte hade ett nytt AA i siktlinjen så skulle inte FX bli no no att beställa!

 
Ingen bild

Pellgun 150

2 juli 2019 20:27

He he😁, det där sista med "fåniga sittkuddar o fula jackor" kom allt lite oförhappandes som slutkläm i ett annars stilistiskt återhållet resonemang.
Funderar över om dessa kanske ändå är något av de oumbärligheter som var skytt har att förr eller senare införskaffa.

 
Ingen bild

Fonkystuff

5 juli 2019 10:45

Tycker just kommentaren muttrande finsmakare med fåniga sittkuddar och fula jackor är klockren. Vet inte varför alla luftvapenentusiaster är så buttra - iaf online, irl är de flesta supertrevliga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards