Airpang

Direktlänk till inlägg 7 mars 2019

Lite udda..

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 mars 22:00


Crosman 380


 

Crosman har tillverkat många udda vapenmodeller igenom åren..


En av de mer udda och ovanliga produkterna från Crosman är "Rocket Spear-Sea Gun" eller lite kortare, modell 380. Detta är ett harpungevär avsett för undervattensbruk och den har vissa gemensamma konstruktionsdetaljer med sina samtida Co2-pistoler.


 

En originalannons från tiden då det begav sig.


Upprinnelsen till just den här modellen påstås finnas hos en av Crosmans dåvarande chefer som under en solsemester i Florida begav sig till havs för undervattensharpunering av fisk, varpå han använde ett lånat vapen drivet med gummiband. Problemet med detta vapen var att de accelererade projektilen så långsamt att de tilltänkta fiskarna hann reagera och dra sig undan varvid pilen missade sitt mål.


 

Visst finns det en hel del delar snarlika med Co2-pistolerna, se bara på greppet.


Väl hemma från semestern så beordrade han genast sina konstruktörer att framställa några prototyper för att visa ledningsgruppen. Entusiasmen var kanske måttlig bland övriga chefer men vid denna tid så tjänade Crosman bra med pengar och hade en lång rad nyskapande modeller i sin lineup. Av den anledningen så fick modellen tummen upp.


 

En liten close-up


Så lagom till 1959 gick modell 380 i produktion men försäljningen blev dessvärre blygsam, detta var ju en mycket nichad modell med ett relativt smalt användningsområde och därtill ett (för luftvapen) relativt högt pris. Rent konstruktivt så fanns det dock inga större invändningar, de som köpte och använde modellen på avsett sätt var väldigt nöjda - och är så än idag!


 

Vapnet fick enligt instruktionsboken bara avfyras under vatten!


Trots att det handlar om ett 60-årigt veteranvapen så är modellen ännu i denna dag uppskattad och många exemplar finns fortfarande till dagligt (nåja) bruk som just bruksvapen, snarare än samlingföremål. Detta om något är ju ett väldigt gott betyg på en sund grundkonstruktion.


 

Den vassa delen!


Så, fanns det någon fjutt i modellen? Enligt samstämmiga uppgifter så gör en frisk 380 på första skottet rätt så exakt 100 meter per sekund. Det låter kanske inte mycket men med den förhållandevis tunga projektilen så handlar det om en ansenlig kraft - betydligt högre än vår inhemska licensfria gräns.


 

Harpundelen och pipan med sina tätningsringar.


Räckvidden angavs till ca 5 meters avstånd under vatten, ett avstånd där Crosman utlovade att projektilen skulle vara garanterad dödlig på en fisk upp till en örings storlek. Med en fyll Powerlet så räckte Co2 mängden till 3 bra skott.


 

Laddningen av en Co2-patron


Några hundra exemplar hann det bli innan modellen lades ner redan 1961. Kvarvarande och trögsålda exemplar fortsatte dock att säljas en efter en ända fram mot slutet av 1960-talet, då eftersökta av undervattensfantaster. Idag så är 380 både ett kuriöst samlarobjekt samtidigt som den är ett uppskattat brukföremål, kanske inte vråldyr att köpa, ett par hundra dollar på sin höjd, men oftast svår att hitta.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Pellgun 150

Söndag 10 mars 23:55

Tre bra skott, skriver du.
Vad slags ventil sitter då i en sån där pjäs?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 24 mars 18:00


  Brocock Bantam Sniper HR Lite     En Bantam i fickformat!   En av Brococks riktigt stora framgångar de senaste åren är Bantam, tubflaske-versionen av Compatton. Här erbjuder man ett traditionellt - nästan enkelt - vapen som tar tillvar...

Av Johnny Ottosson - Lördag 23 mars 23:00


  Värde för pengarna!     FX Airguns Dreamline Classic   "PCP är ju svindyra" - detta påstående har man fått höra i nästan alla tider, ja i alla fall de senaste två decennierna. Men är sanningen verkligen sådan? Idag har jag kollat lite ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 mars 23:20


  Mera modulärt     Ett chassie kallat Jet Air från Scandinavian Airguns, avpassat för FX Airguns Deamline   Det modulära tänkandet i den moderna världen av PCP börjar få ett allt större genomslag. På IWA 2019 så var det premiär för Scan...

Av Johnny Ottosson - Fredag 8 mars 18:00

    Två decennier!     Den här varianten av nya Dreamline tilltalade mig personligen allra mest.   Då har IWA börjat i Tyskland och FX Airguns är naturligtvis närvarande med ett enormt sortiment av vapen och tillbehör. Till detta år så...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 mars 17:30

    FX Impact goes Mad Max!     Ett vapen som ägaren förmodligen är tämligen ensam om att äga..     Lite Star Wars typ, ungefär som Boba Fetts karbingevär ungefär..     Älska eller hata - kreativt är det ju i alla fall.. ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se