Airpang

Direktlänk till inlägg 24 januari 2019

Stor och liten...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 24 jan 18:00Nytt från Kral!


 

Kral Puncher PRO-500 - den verkar landa runt 6-6500 kr


Som de flesta vet så har jag aldrig varit speciellt imponerad av turkiska luftvapen och i synnerhet inte landets dörröpnare i segmentet, Hatsan. Ett varumärke som dock har gått från klarhet till klarhet och med mycket konkurrenskraftiga priser är Kral Arms och i deras lineup för 2019 så kan man se två modeller som direkt fångade min egen uppmärksamhet - en stor och en liten.


Den större är en estetisk arvtagare till saligen avsomnade Theobens Rapid-serie med stor tubflaska framtill, shroudad pipa och traditionell stock av vacker valnöt. Med 21 tum pipa och 500 cc luftbehållare så finns det bra förutsättningar för rejäl effekt och det naturliga valet är förmodligen kaliber 25 före de två mindre 177 och 22.


Ett vapen för långa avstånd och stationärt skytte på bana eller över åker och ängsmark.


 

Kral Puncher NP-03 finns redan ute på marknaden i Europa för ca 3000 kr


Den lilla NP-03 är verkligen liten med 2500 gram och en totalländ om blott 63 cm. En mycket kort pipa på 11 tum gör att effekten blir "måttlig" med runt 25 joule för kaliber 22 och runt 30 joule med kaliber 25. Mitt val hade dock varit kaliber 177 och licensfri status för transportabelt allroundbruk. Ett måttligt effektuttag är dessutom gynnsamt för luftförbrukningen, något som kan vara extra värdefullt när man bara har 105 cc luftvolym att nyttja.


Det ska bli spännande att se om dessa två nya modeller kommer att lufta Kral även här i Sverige.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

Fredag 25 jan 15:45

Jag har en luftpistol som är tillverkad i Turkiet, en Zoraki HP-01. Den skjuter med god precision. Så visst kan de, om de bara vill.

 
Ingen bild

Leif

Söndag 27 jan 20:08

"Mitt val hade dock varit kaliber 177 och licensfri status".

Vad annars? Målskytte- eller skyddsjaktslicens är uteslutet. Varför? Målskytte duger den inte till och för skyddsjakt finns det en uppsjö av luftvapen som lämpar sig bättre.

Men varför ha ett luftvapen till skyddsjakt om man inte är hängiven entusiast? .22 LR det givna alternativet för skyddsjakt med klass 4-studsare. Helst med subsonic-ammunition om man är i "känslig" miljö.

 
Ingen bild

Archon

Söndag 27 jan 21:07

Ett PCP luftgevär är väldigt väl lämpat för skyddsjakt i framför allt urbana miljöer och inomhus i stallar, ladugårdar och dylikt. En luftgevärskula tappar fart väldigt fort, medan en .22LR kan vara dödlig för människor i flera hundra meter. En PCP kan man dessutom ställa ner farten på vid behov, väldigt praktiskt när man skjuter inomhus och vill undvika att skjuta hål i väggar och dylikt.

 
Ingen bild

Archon

Söndag 27 jan 21:33

Luftgevärsammunition är dessutom billigare.

 
Ingen bild

Superbee

Lördag 2 feb 14:43

Mycket kortare säkerhetsavstånd med luftvapenprojektil (diabol, tänk samma egenskaper som en badmintonboll) jämfört med en strömlinjeformade minieaktig kula från en 22lr. Lägre rörelsemängd dessutom för luftvapen, givet samma energi, detta pga den låga kulvikten.

 
Ingen bild

Archon

Lördag 2 feb 22:49

Exakt. Ska man skjuta exempelvis fåglar i trädtoppar där det inte alltid finns någon 'back stop' som kan stoppa kulan så är ju ett luftvapen ett betydligt säkrare alternativ än ett krutvapen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 24 mars 18:00


  Brocock Bantam Sniper HR Lite     En Bantam i fickformat!   En av Brococks riktigt stora framgångar de senaste åren är Bantam, tubflaske-versionen av Compatton. Här erbjuder man ett traditionellt - nästan enkelt - vapen som tar tillvar...

Av Johnny Ottosson - Lördag 23 mars 23:00


  Värde för pengarna!     FX Airguns Dreamline Classic   "PCP är ju svindyra" - detta påstående har man fått höra i nästan alla tider, ja i alla fall de senaste två decennierna. Men är sanningen verkligen sådan? Idag har jag kollat lite ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 mars 23:20


  Mera modulärt     Ett chassie kallat Jet Air från Scandinavian Airguns, avpassat för FX Airguns Deamline   Det modulära tänkandet i den moderna världen av PCP börjar få ett allt större genomslag. På IWA 2019 så var det premiär för Scan...

Av Johnny Ottosson - Fredag 8 mars 18:00

    Två decennier!     Den här varianten av nya Dreamline tilltalade mig personligen allra mest.   Då har IWA börjat i Tyskland och FX Airguns är naturligtvis närvarande med ett enormt sortiment av vapen och tillbehör. Till detta år så...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 7 mars 22:00

  Crosman 380     Crosman har tillverkat många udda vapenmodeller igenom åren.. En av de mer udda och ovanliga produkterna från Crosman är "Rocket Spear-Sea Gun" eller lite kortare, modell 380. Detta är ett harpungevär avsett för undervatt...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se