Airpang

Direktlänk till inlägg 3 januari 2019

Låg effekt räcker långt..

Av Johnny Ottosson - Torsdag 3 jan 18:00


Lite längre distanser...


 

Jag kan inte säga att jag saknar mer effekt för 25 meter inomhus, här 20 skott i ett svep.


Idag tog jag mig möjligheten att rasta 1701 över uppmätta 25 meter inomhus och naturligtvis så är vindstilla förhållanden en enorm tillgång. Men bortsett detta så är en anslagsenergi vid mynningen på minde än 5 joule väldigt lite så därför blev dagens resultat minst sagt glädjande. Efter dessa praktiska tester så har jag ingen som helst tvekan om att 5 joule duger gott ut till åtminstone 25 meter under perfekta förhållanden, och – handen på hjärtat – hur ofta har man möjlighet att skjuta över längre avstånd en detta just under sådana perfekta förhållanden som inomhus?

 

De flesta lokaler som man har tillgång till erbjuder ju vanligtvis sällan skjutbara avstånd på längre än 25-30 meter.

 

Nu är det januari och även om vi kanske inte har en vargavinter så är det i alla fall obehagligt kallt att skjuta utomhus och vill man dessutom skjuta efter jobbet så är det trots allt mörkt för de flesta människor, liksom ibland även blåsigt och regnigt. Jag vet inte om det är tilltagande ålder som gör det men för varje år så känner jag mig mer och mer lockad av att skjuta inomhus, vindfritt, varmt och behagligt.

 

Visserligen så finns det få upplevelser som slår den sista timman av dagsljus en riktigt stilla och vacker sommarkväll men hur ofta upplever man dessa, o hur ofta har man tid att njuta av dem skjutandes?

 

En del har ju oroat sig över att den kommande och övergripande europeiska vapenlagstiftningen skulle kunna innebära en standardisering av den maximala licensfria anslagsenergi till 7.50 joule, vilket för Sverige hade inneburit en sänkning med ca 30%. För min egen del, efter att har skjutit mindre en 5 joule en längre tid, så känner jag ingen oro – även om den nya lagstiftningen hade landat på den här nivån.

 

Kan jag skjuta meningsfullt ut till 25-30 meter med ett licensfritt vapen så är jag helt nöjd, oavsett om jag då har 10, 7 eller bara 5 joule anslagsenergi till hands. För de som jagar eller tävling skjuter så är en sådan sänkning inte heller något problem då en vapenlicens med all dess byråkrati är ett krav oavsett – tävlingarna sker ju som bekant med 16 joule och den nivån krävs också i de flesta fall för att klara NNVs krav på 180 mps Vo.

 

Nu hoppas jag naturligtvis att man följer Frankrikes exempel och istället höjer den licensfria gränsen till 20 joule, eller något liknande, men skulle en sänkning vara ett faktum så ÄR detta i verkligheten inte alls ett så stort problem som de flesta entusiaster har fått för sig.

 

Den som dessutom väljer en lägre effekt får också fördelar av lägre rekylverkan för fjädervapen, lägre ljudnivå och luftförbrukning för tryckluftsvapen eller vapen med kolsyra samt mindre slitage och problem med målmaterial.

 

Ta därför möjligheten om ni kan och pröva lite slowshooting, det är faktiskt så att less can be more om det bara är skjutglädjen och inte siffervärden som man vill hålla i fokus.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pellgun 150

Tisdag 8 jan 17:51

Inomhus och i den blygsamma anslagsenergin skulle ju en ask av bättre kvalitet greenbullets fungera alldeles utmärkt, även i kaliber 4,5. På köpet skulle du slippa både blydammet som blyskammen, ( jmfr begreppet flygskam!)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se