Airpang

Direktlänk till inlägg 31 december 2018

Den första!

Av Johnny Ottosson - 31 december 2018 16:00


En sann klassiker!


 

En riktig dyrgrip som numera är mycket svår att komma över.


Webley & Scotts allra första luftgevär kallas passande nog för Mk I och tillverkades mellan 1926 till 1932 med både kaliber 177 och kaliber 22. I praktiken så handlar det om en förstorad variant av deras klassiska luftpistol där man istället för läderpackningar för pistongen använde kolvringar (precis som i en bilmotor) av brons.


Rent fysiskt så är det ett väldigt litet vapen med en längd på 86 cm och en vikt om 2300 gram, vilket man tydligt kan se när man jämför den med sina efterträdare, främst då Mk III.


 

Webley & Scott Mk I ovan, Mk II i mitten och Mk III längst ner.


Till skillnad från många av dagens luftgevär så var Mk I tillverkad av smidda och handfilade komponter av högsta kvalité och därtill utrustad med riktigt fina valnötsstockar. Däremot så var konstruktionen inte helt genomarbetad och en hel man insåg att en hel rad detaljer borde vidareutveckas, inte minst i frågan om piplåsningen. Allt detta kom att modifieras till Mk II och den här generationen av Webleys gevär kom att bli en långkörare i sortimentet och vari produktion mellan 1932 till 1946.


     
Här kan man tydligt se skillnaden i piplåsning mellan Mk I och den förbättrade Mk II


Den nya Mk II blev dessutom ett betydligt större och tyngre vapnen med 109 cm och 3200 gram. Idag har Mk II en hög samlarstatus och den är ganska enkel (om än dyr) att hitta då den såldes i betydligt större antal i sin längre produktionstid. Den mer ovanliga och mer näpna Mk I är betydligt svårare att hitta och det senaste exemplaret som jag såg till salu hade ett utgångspris på £895, trots ett halvdant fungerande skick men i behov av renovering.

 
En klassisk mekanism men visst har Mk II en snyggare låsning för pipan?

 
ANNONS
 
Ingen bild

kj

Tisdag 1 jan 21:43

en Mk11 service i läderschatull med pipor i kal 177-22-25,och med diverse rengöringsattiraljer vet jag att Tobbe sålde tillbaks till England för en del år sedan,var väl någon godsägare i skåne som ägt den,tror den gick för 300,000kr,är ju en handgjord bössa iklass med deras hagelbössor.

 
Ingen bild

150 pellgun

Tisdag 8 jan 00:38

Nå näe, det kan häl ändå inte vara möjligt.
Bjuder på en sjuttiotalare som bäst nu.Pump Crossman 1322 pistol med genuina ståldetaljer bak o fram på den 22 kaibriga pipan. Dessvärre med plastgrepp men dom kan man ju lätt ersättas av lite flitigt täljt slöjdmaterial i säg, ek.

 
Ingen bild

Pellgun 150

Söndag 13 jan 10:42

Mina försök att ropa in den gamla ärrade 1322 gick under de sista skälvande sekunderna om intet. Nåväl, kanske lika bra det även om jag såg den som en lockande pendang till min betydligt äldre Pellgun 150. Och sen var det ju då kaliber 22. Där jag själv gjuter mina tennkulor, låt vara med varierande framgång. På youtube såg jag flera exempel på riktiga fina träarbeten och stolta ägare som ersatt den glåmiga plasten. Crosman vintage verkar minsann smälla ligga högt i usa som någonsin good old Webley i brittania.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se