Airpang

Direktlänk till inlägg 5 november 2018

Lite effekt men mycket kraft...

Av Johnny Ottosson - 5 november 2018 07:30


Hur lite är 5 joule?


 

Knappt 5 joule är inte mycket effekt - eller?


Hur lite är egentligen 5 joule och är detta verkligen en meningsfull effekt att använda i skenet av att lagstiftningen i nuläget tillåter mer än dubbelt så hög effet för ett licensfritt vapen? Sådan är egentligen ganska svårt att svara på men om man håller sig på en vanlig radhustomt eller skjuter inomhus så handlar det i regel om kanske max 10 meter. Ser man på projektilbanan så är 5 joule mer än tillräckligt där men hur är det med anslagsenergin?


Vanligtvis så spelar detta ingen roll så man i regel har vapen på runt 5 joule till att stansa hål i pappskivor och även den grövsta kartong får snabbt ett runt hål av blott 5 joule. Men om man ändå skulle skjuta på något hårdare, vad händer då?


Dags för ett tvåltest med andra ord!


Som många vet så gillar jag tvål, inte minst att skjuta på dem. Tvålen är hårdare än levande vävnad samt lätt att komma över varpå man enkelt kan jämföra sitt utfall med andra långt borta. Själv så kör jag ofta Barnängens tvål och så även denna gång så fick en sådan tjänstgöra som testobjekt.


 

Ser ni tvålen långt där borta?


Denna gång så sköt jag på lite drygt 10 meters avstånd och diabolen lämnade min mynning med 144 mps och 4.80 joule. Målet befann sig 10.90 meter bort och om jag har räknat rätt så betyder det att projektilen håller 135 mps och 4.20 joule vid träffen. Med ett kraftfullt knäppande läte så slungades tvålen bakåt, in i den bakomstående stenplattan en decimeter längre bak och sedan studsade den framåt, över kulfångsramen som den stod på, för att slutligen landa framför målområdet - en förbluffande effekt av den här måttliga kraften.


 

Lite drygt 10 meter blev det - en laseravståndsmätare är alltid bra att ha..


Som så många gånger tidigare så blir man överraskad av effekten när tvålen träffas. En tvål är ju till sin struktur väldigt hård, vilket man tydligt kan känna när man exempelvis försöker pressa en tumnagel in i den. Ändå så brukar jag få riktigt djupa hål även med vapen vars projektil har måttlig kraft kvar.


 

En tabell över den energi och hastighet som kvarstår på olika avstånd vid 144 mps.


Så, hur blev då resultatet? Jo, diabolen träffade nästan rakt på tvålen och skar snabbt igenom det våtstarka pappret som tvålen levereras insvept i från fabrik. Den skapade inget direkt märkbart motstånd, sin seghet till trots. Träffens vinkelräta anslag gjorde att diabolen sjönk djupt in i tvålen.


 

En rak och fin träff som tog något åt vänster när tvålen stod upp, kanske lite vindavdrift där?


När jag sedan öppnade pappret så kunde jag se att diabolen knappt skymtades i ingångshålet och att tvålens baksida var konvex, det var banne mig inte långt ifrån att diabolen hade dragit rakt igenom den 24 mm tjocka tvålen!


 

Djupt där inne stannade diabolen - i detta fall en JSB RS på 7.33 grains


Efter att ha delat tvålen så kunde jag tyvärr konstatera att den mjölade precis lika mycket som vanligt, en nackdel med just dessa tvålar som målmedium. Med skjutmåttet så kunde jag mäta upp en 16 mm (!) djup kanal, från tvålytan till spetsen av diabolens huvud. Detta motsvarar ungefär tre gånger diabolens egen längd!


 

Det är svårt att skära tvålen snyggt utan att den smular sig..


Det hela stämmer naturligtvis till eftertanke. De flesta (inklusive jag själv) hade nog inte på förhand räknat med en så rejäl skottverkan från bara drygt 4 joule vid träffen. Det hade verkligen inte varit roligt att bli träffad istället för tvålen med tanke på att våra kroppar är betydligt mjukare än en tvål, våra skelettdelar oräknade. 


Ett vådaskott här kan utan tvekan vara synnerligen olustigt och vi talar bara om lång mindre än halva den licensfria gränsen. Det är alltså ingen slump att man använder den här typen av klena vapen till olika skyddsjaktsuppdrag inomhus i länder utomlands där man är rädd om insidan av de byggnader som ska rensas. En mindre fågel i stoleken sparv eller trast skulle förmodligen drabbats av ett totalt genomslag.


Försiktighet tillrådes - visserligen så är inte 4-5 joule mycket på pappret men effekten räcker till om den träffar illa..

 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel_

5 november 2018 19:48

Man kan skära tvål med värmekniv. Jag har skurit en Palmolive med tråd. Det är lite svårare än att skära skumplast odyl, men går om man sågar lite med tråden.

 
Ingen bild

Jörgen

6 november 2018 18:34

Har precis införskaffat en Daisy 747 luftpistol,den lämnar bara 3 joule men den "kraften" räcker gott för att skjuta rakt igenom en oöppnad ölburk på 10 m, med en Geco plattnos

 
Ingen bild

Guldmedlem

9 november 2018 09:40

Du menar väl inte att du är så dum så du skjuter med luftvapen på en radhustomt i tätbebyggt område ?

Johnny Ottosson

10 november 2018 11:23


Det finns inga juridiska eller säkerhetsmässiga problem med detta i sak.

Så länge projektilen stannar inom min mark och "fara eller olägenhet för annan" inte kan anses föreligga så är skytte med icke-eldvapen märkligare än att spela krocket eller kasta pil.

 
Ingen bild

Archon

9 november 2018 21:04

Det är väl inget dumt med det, förutsatt att man använder en bra kulfångare som stoppar projektilerna? Det är ju tjusningen med luftvapen, att man kan skjuta med dem lite var som helst, utan att behöva uppsöka en skjutbana varje gång man ska skjuta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se