Airpang

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2018

Slowshooting!

Av Johnny Ottosson - 7 oktober 2018 18:00


Tillbaka till början!


Crosman 1701p är ett fantastiskt vapen - här golfbollskytte på 90 meter med 5 joule ME


Under våren 2015 så sålde jag min dåvarande Crosman Challenger då det stod klart att Field Target i Sverige skulle införa krav på skyttekort, tävlingslicens och klubbmedlemskap för att få tävla. Detta ansåg (och anser) jag var onödiga hinder som skulle påverka fallmålsskyttet negativt i Sverige då man därmed skapade trösklar som minskade möjligheten att rekrytera in nya skyttar till verksamheten. 


I sak var jag däremot nöjd med Challengern då den visade sig vara ett ytterst kompetent tävlingsvapen, vilket inte minst visas av att vi har haft en svensk som framgångsrikt har deltagit i VM för FIeld Target med just en sådan bössa. Nackdelen är numera tyvärr priset på rätt så exakt 10.000 kr.


Det kändes nu lite overkill att ha en så stor bössa bara för att skjuta hemmavid på 10-20 meter och dessutom så var den en smula svårtransporterad då den, liksom alla andra fullstora och odelade gevär, lätt avslöjar sig igenom sitt format och blev synnerligen otymplig vid förflyttning på exempelvis cykel.


Därför så sneglade jag på pistolmotsvarigheten, Crosman 1701p som jag istället köpte när Challengern såldes. Den kunde enkelt konverteras till en take-down minikarbin och därmed lätt transporteras i en vanlig attachéväska, vilket fungerade bättre på cykel eller vid förflyttning med kollektiva och publika färdmedel som spårvagn, buss och liknande.


Sagt och gjort, pistolen anlände och tillpassades för sin tänkta roll varvid min son, då precis fyllda 10 år, fick möjlighet att pröva den varvid han utbrast - "Den här kan ju JAG tävla med!".


Tja, varför inte?


För ungdomar så var ju sporten fortfarande fri utan krav på skyttekort, tävlingslicenser, klubbmedlemskap etc så vi kom överens om att testa idén. Tyvärr så kunde jag dock konstatera att utgångshastigheten på 140 mps och den därtill hörande längre bantiden inte direkt var en fördel för skytte på bortåt 30-40 meters avstånd. För att lösa detta så köpte jag då en lös transferport som jag borrade upp lite och efter en del kalibrering i kronografen så fick jag till 30 fina skott inom 28 fps spridning med lite drygt 180 mps, mätt med samma diabol (JSB RS 7.33 gn).


Den här förändringen inträffade dock inte utan nackdelar. 


Till att börja med så fick man ett märkbart högre skottljud, vilket ju är rimligt då effekten steg över den nivån som pipans längd var matchad emot. I den bästa av världar så ska ju drivkällans luftpuls sluta skjuta på diabolen precis innan den lämnar mynningen. På många vapen däremot så skjuts diabolen på ända ut genom mynningen varvid vi får en mynningsknall samtidigt som vi "eldar för kråkorna" igenom att förlora luft som ändå inte gör någon nytta.


Än värre är att luftkvasten bakom diabolen även kan störa dess flykt genom luften precis när den lämnar pipan och även detta fenomen kunde jag också notera. Nu är ju den tekniska (o även praktiska) precisionen hos 1701p helt exceptionell för sin prisklass (under 5000 kr) så en viss förlust i absolut precision (liksom det högre skottljudet) var en acceptabel trade-off för den flackare projektilbanan och kortare bantiden.


Sagt och gjort - bössan justerades om och grabben tävlade under ett par säsonger till belåtenhet, i alla fall så var han aldrig missnöjd med den praktiska precision och vad vapnet som sådant kunde leverera. 


Tre år passerade och intresset för att hänga med farsan ut i skog för att fälla plåtfigurer minskade successivt.


När så slutligen sanningens ögonblick närmade sig i valpunkten om man skulle gå vidare i hobbyn (skaffa skyttekort, tävlingslicens, klubbmedlemskap osv) då han står på tröskeln att närma sig den åldern då detta blir ett obligatorium så fanns helt enkelt inte intresset i tillräckligt stor utsträckning. Detta trots att undertecknad lovade att ställa upp med transporter, kostnader och aktivt stöd - att ta skyttekort var ju (i alla fall när jag själv tog det) närmast skrämmande enkelt. Förhoppningsvis så har det dock blivit bättre (o mera relevant för just Field Target) numera.


Men....nä - visst hänga med någon gång var väl okej om inget annat lockade men därifrån till att anstränga sig för att göra samma sak, då var det inte längre intressant. 


Så är det ju med barn, de hittar ett intresse och släpper det efter tag för att pröva något annat. Dessutom så är vi ju alla olika, när jag var i hans ålder så hade jag redan avverkat ett flertal mopeder, köpt, sålt och renovererat (i alla fall gjort körbara) - pojken däremot skulle förmodligen inte kunna starta en vanlig Puch Dakota och köra den femtio meter framåt utan hjälp och instruktioner. Intresse finns helt enkelt inte. Numera är det enda som lockar riktigt ordentligt den gripande världen av dataspel såsom Fortnite, Call of Duty, GTA V osv.


När nu behovet av vapnet som tävlingsredskap så att säga är borta så tog jag tag i att bygga och justera tillbaka den i fabriksutförande vad drivkällan beträffar. Efter att ha skiftat tillbaka till original transferport och ställt tillbaka slaglängden på hammaren och förspänningen på hammarfjädern, det finns ju en del variabler att justera på Crosmans tävlingsvapen, så fick jag till sist fram en utmärkt effektkurva som motsvarar vad man får direkt ur kartongen.


Totalt så sköt jag 70 skott genom kronografen och kurvans sweetspot omfattade 55 skott med en maximal spridning av blott 18 fps mellan 455 till 473 mps, alltså 139 till 144 mps. Räknar jag alla 70 skotten som blev resultatet en spridning på 26 fps. Med dessa JSB RS 7.33 så blev genomsnittet av mätningen 468 mps (143 mps) och 3.58 fpe (4.80 joule).


Crosman själva uppger i instruktionsboken 50 skott på 450 fps med en ospecificerad diabol och en odefinerad spridning.


Mot bakgrund av dessa uppgifter så kan jag konstatera att mitt ex mycket väl uppfyller fabrikens utfästelser. 


Kontrasten blev alltså stor i fråga om skottljud och antal skott på fyllningen samt den maximala spridningen från skott-till-skott över hela effektkurvan och om man avser att bara skjuta på avstånd mellan 10-20 meter så finns det ju i sak igen vettigt skäl för en högre effekt. Många entusiaster sitter tyvärr och skjuter på typ 20 meter med vapen som har 10-16 joule eller ännu hägre effekt trots att detta är overkill på distansen - alla de fördelar av högre effekt når man ju inte på såpass korta avstånd men istället så drabbas man ju av alla nackdelar; högt skott- och anslagsläte, hög luftförbrukning och liknande. 


Less is more, alltså.


Tyvärr är det just så för många entusiaster i moderna urbana miljöer, man har svår att hitta långa distanser att skjuta över och när man väl hittar ett sådant så kan det vara praktiskt med ett tyst vapen som har en måttliga anslagskraft.


I skenet av sådana situationer så är slowshooters superba.









 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards