Airpang

Direktlänk till inlägg 3 juli 2018

Det bästa valet?

Av Johnny Ottosson - 3 juli 2018 12:00Crosmans miniatyrkarbiner !


 

Crosman 1720T med M4-stock, ett idealiskt vapen för svenska förhållanden.


Under den gångna veckan så fick jag frågan av en spekulant om 1720T möjligtvis kunde vara ett bättre val än min egen 1701P, vilken denne hade läst om här på bloggen och blivit intresserad av. Frågeställaren hade korrekt noterat fördelar för 1720 i form av större tub, närvaron av en shroud och den längre pipan samt en praktisk förstock.


Detta är i sak helt korrekt.


På många sätt så är 1720 ett smartare val. De enda riktiga fördelarna som 1701P har över 1720T är möjligheten att användas som pistol liksom minsta möjliga format för transport.


  Crosman 1701 är ett betydligt kortare och smidigare vapen, bättre anpassad som pistol än 1720


Visst, det går kanske att skjuta 1720 med en hand också, som pistol - men det är sannerligen ingen höjdare. Redan 1701 är framtung och i största laget som luftpistol räknat, jämfört med exempelvis 2240, och 1720 blir både längre och ytterligare tyngre därtill. 


Nä, båda dessa modeller kommer bäst till sin rätt som karbingevär.


Tack vare tillsatsen av en axelkolv så växer dessa båda små vapen betydligt, både i form av praktisk precision såväl som i användbarhet. Som de flesta har konstaterarat så är det ju utomordentligt svårt att skjuta pistol på frihand och det stöd man får i form av en axelkolv gör underverk för just den praktiska precisionen.


  Crosmans stock till dessa modeller heter 1399 och passar även till 22XX/13XX-serien.


För - missta er inte om detta - båda dessa små vapen med sina matchpipor från Lothar-Walther har en sanslös teknisk egenprecision, vilket inte står efter mer exklusiva varumärkesvapen.


Tittar vi vidare på skillnaderna så har frågeställaren helt korekt ringat in de väsentliga skillnaderna:


1. Större lufttub - lilla 1701 har 45 cc där 1720 istället har 65 cc. En skillnad på 20 cc låter naturligtvis inte mycket men det är en skillnad på nästan 50% mellan just dessa småtubsvapen, vilket också märks i praktiken. När min egen 1701 är ställd på 8 joule så får jag ut 30 skott inom 30 fps och jag kan tänka mig att 50 skott på samma nivå är rimligt för en bra injusterad 1720.


2. Shrouden - till skillnad från 1701 så har 1720 en shroud, vilket ger ett lägre skottljud. Nu är ingen av dessa vapen speciellt högljudda men tar man upp dem i effekt till strax under 10 joule så finns det i alla fall en väsentlig skillnad hos 1701 och anledningen till detta är de korta piporna. En längre pipa hos 1720, liksom dess shorud, gör den tystare till priset av en fysiskt längre längd. Nu kan man naturligtvis sätta på en separat därmpare till 1701 men för ögonblicket så kräver dämpare formellt sett en separat vapenlicens, men fördelen är att denna kan lätt skruvas av varpå vapnet blir kortare för transport. Allt sammanvägt så är dock shoruden i nuläget en bättre lösning för svenskt vidkommande och ju högre effekt man tar ut - desto tyngre blir den här fördelen.


3. Förstocken - 1720 har en praktisk förstock, vilket saknas hos 1701. Tyvärr så finns det ingen bra fabrikslösning här så många eftermarknadsaktörer har sina egna lösningar till problemet. Till mitt vapen så valde jag en metallförstock från Easton Airguns, vilken hade fördelen att den var förberedd för en Harris bipod, men det finns ett antal olika, bättre och sämre, på marknaden. Väljer man en 1720 så får man dock en bra förstock direkt på vapnet, från fabrik, utan extra kostnad. Detta är naturligtvis en fördel om man ska använda vapnet som karbingevär.


  Den så kallade M4-stocken är mycket flexibel men kräver en RAI-adapter


När det gäller stockarna så finns det två populära val, antingen den klassiska 1399, som vi känner igen från 22XX/13XX-serien, och den modernare M4-stocken, som är betydligt mer flexibel. Gamla 1399 har ju ingen inställningsbarhet alls, den sitter där den sitter och skytten får anpassa sig efter detta. En M4-stock däremot är justerbar i längd, höjd och sidled, vilket gör att den kan justeras in för att passa ett stort antal skyttar.


Noterbart är att en M4-stock kräver en RAI-adapter för att passa mot Crosmans vapenmekanik. Dessa adapters är välgjorda och genomtänkta men kostar därefter, ca 75 USD + frakt (o ev moms). Själva M4-stocken däremot kan köpas synnerligen billig för ett par hundralappar eller till och med mindre - prismässigt sett så hamnar den ungefär jämnt mot Crosmans original 1399.


Tittar vi på prislapparna så betingar en 1720 idag 5995 kr (Hurricane), en 1701 kostar 7195 kr (Fond-produkter) och till detta så kommer alltså stockarna. Självklart är det mycket pengar och dessa vapen kommer därför aldrig att bli volymsäljare här i Sverige utan de är typiska entusiastvapen, modeller som är riktade till just de som vill ha precis dessa vapen. Prisvärda kan man definitivt inte beskylla dem för att vara på svensk mark.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jens

5 juli 2018 13:16

Nä, satsa på en riktig pistol som jag gjort. Crosman C11. Den har magasin som rymmer hela 17 kulor. Jag kan träffa en burk på 20 meter. Skulle tro den ger över 15 joule. Lite smartare än dessa dyringar.

 
Ingen bild

Archon

9 juli 2018 03:57

Crosman C11? 15 joule? Du trollar, va?

 
Ingen bild

Crosman Pellgun 150

10 juli 2018 18:45

He he, skojiga kommentarer på min ära.
Men allvarligt talat illustrerar en av dessa båda stilikoniska bössor bekymren med öppna sikten för var placerar du stadigt ett korn på en schroud?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se