Airpang

Direktlänk till inlägg 19 mars 2018

En modern klassiker...

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00The Ratcatcher!


Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B.. 


Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effektnivå. Det var alltså drivkällans konstruktion snarare än vapnets kaliber eller effekt som avgjorde licensstatusen.


Med anledning av förändringen 1997 då Co2-vapen blev licensfria i Storbritannien, under gängse regler i övrigt, så vädrade den dåvarande importören ASI goda möjligheter för att vi in några billiga och förhoppningsvis storsäljande Co2-modeller från Crosman. Hos Crosman själva så tog man sig en funderare och året därpå så kom svaret i form av den nu legendariska modellen 2250, vilken gavs epitetet ”Ratcatcher” på den brittiska marknaden.


Succén lät inte vänta på sig och året därpå - 1999 – så breddades sortimentet med pistolen 2240 samt ännu en modell med samma mekanik fast med en längre pipa och cylinder liksom ett nytt avtryckarsystem i en gevärsmodell med modellnummer 2260. I samma anda som för 2250 så fick även 2240 och 2260 färgstarka tilläggsnamn av importören, nämligen ”Ratbuster” respektive ”Rabbitstopper”.  


Den här trion blev över en natt enormt uppskattade och redan efter något år rena rama kultvapnen. På grund av den enorma efterfrågan så dröjde det tyvärr ytterligare något år innan modellerna kom ut här i Sverige, jag hade själv läst om dem i Airgun World och låg på för att få köpa ett eget exemplar. Efter en lång och seg väntan från senhösten 2000 så ankom min egen 2250 lagom till våren 2001.


I grund och botten så är 22XX-plattformen en synnerligen simpel konstruktion, vilket gör den billig och enkel att massproducera till ett attraktivt lågt pris. Redan 1954 så hade Crosman lagt mallen i form av sin luftpistol modell 150 vars layout och pistolgrepp låg till grunden för 2240. Nästa steg i utvecklingen kom med pistolen SSP250 från 1989 och dess systermodell 1389 Backpacker, vilka båda hade en utsvängbar laddkassett. Den sistnämnda bidrog där med förlagan till den berömda skelettkolven för 2240/2250.


  En variant på Ratcatchern är 2250 XT med 88 grains Airsource istället för 12 gram Co2-patron..


Under 1990-talet så hade det i USA börjat utvecklas en skara entusiaster som trimmade och byggde om 250-modellerna och detta var naturligtvis en bidragande orsak till Crosmans beredvillighet att gå dess brittiske importör till mötes med en från början lokal modell – man hade ju redan de flesta delarna framme, den enda riktigt nya delarna blev plastbreechen och de udda klämma-på-kilbaserna ”Pro-Blox”.


Så, med kolven från 1389 Backpacker, en 14 tum pipa med kaliber 22 och övriga delar från 250 så hade man snabbt och enkelt trollat fram 2250, vilken såldes för ett attraktivt pris tillsammans med ett enkelt kikarsikte och de nya Pro-Blox. Jämfört med SSP250 så blev skillnaden i effekt ordentlig, gamla 250 hade ju kaliber 177 samt 7 tum pipa, nya 2250 fick kaliber 22 samt 14 tum pipa. Nu kunde man utan vidare nå runt 160-165 mps med 14.30 grains diaboler, redan som standard.


För gevärsversionen 2260 med dess ännu längre pipa så erhöll man naturligtvis en ännu högre anslagsenergi, inte långt ifrån den brittiska licensgränsen på 16 joule. Den lilla 2240 fick man faktiskt strypa i England för att ramla under 6 fpe med betryggande marginal. Att den skulle vara lämplig för jaktbruk, vilket antyddes av namnet, backade importören snabbt ifrån då idén sprang på patrull hos BASC, vilka inte ville stå bakom luftpistoler för jaktändamål. Ratcatchern etablerade sig dock snabbt som en ”solid short range hunter” och ansågs ypperlig för exempelvis skyddsjakt på gnagare och skräpfågel inne i lador och uthus mm. Den större ”Rabbitstopper” blev dock inte lika etablerad för sitt tänkta ändamål och försvann ur sortimentet några år senare.


  Den senaste underversionen heter 2250 XL med lång pipa, gängad pipvikt samt breech av stål.Nästan lika snabbt som i Storbritannien så etablerade sig 22XX-serien sig bland fansen i USA och där utvecklade det sig även en trimrörelse i jakt på högsta tänkbara anslagsenergi från dessa små vapen, inte sällan med ansenliga resultat. Just modulariteten och effektpotentialen bidrog ytterligare till populariteten, dessa charmiga vapen var billiga och erbjöd stor skjutglädje i kombination med en ständigt växande eftermarknad av kul tillbehör både för funktion och trimning.


Nu, två decennier senare, så är de närmast ett begrepp i branschen och när Crosman sedan ett drygt decennium tillbaka även har ramlat in på PCP-marknaden så har ännu fler modeller dykt upp som derivat från 22XX-serien, med början hos Crosman Discovery och framåt. Lätt att förstå för oss som har använt dem, mer skjutglädje för mindre pengar är svårt att hitta så länge som man inte skjuter alltför mycket – då är risken stor att kostnaden för Co2-patronerna blir ansenliga.

 
ANNONS
 
Ingen bild

X-pelle

Torsdag 22 mars 17:47

Favorit i repris, men skulle du inte kika närmare på en effektstark bössa som Huben. Huben som övergivit pellet kjolarna och istället tillverkar och säljer mer salonggevärsliknande ammo med överlägsna flyktegenskaper för längre räckvidder i cal 22. Ammo som naturligtvis ämnas uteslutande till licensbelagda pcp, som exempelvis ovan nämnda bössa.

 
Ingen bild

Guldmedlem

Lördag 24 mars 12:56

Den där bössan ligger i segmentet där de riktiga barnbössorna befinner sig, gammal skåpmat,fram med de tyngre artilleriet

 
Ingen bild

X-pelle

Lördag 24 mars 16:34

Vilken av bössorna syftar du på?
Hur som helst försöker jag komma under underfund hur ventiler och dirigerade luftströmmar kan kokas ner och verkligen funka i en semi-automat som Huben, tydligen en Hong kong uppstickare för övrigt.
Gud signe instruktiva youtube videos förresten!

 
Ingen bild

X-pelle

Söndag 25 mars 18:44

När det kommer till Huben med sin hammerless automatik får man ändå säga att pcp utvecklas alltsedan Girandos från 1779 och tänka sig;bössan är från hong kong där vi väl näppeligen väntat oss annat än kopior.

 
Ingen bild

Guldmedlem

Söndag 1 april 21:23

Huben uppfyller säkert behoven hos många användare.Det jag saknar i luftvapenutvecklingen är bättre amo i de lägre kalibrarna som tål höga tryck och som beter sig stabilt i luften.

 
Ingen bild

seb

Onsdag 9 maj 19:28

Hej Johnny,
du har väl inte lagt av med din blogg? Inget nytt på länge. Saknar dina inlägg.
Hoppas allt är OK.
Seb

 
Ingen bild

En som gillar luft i Uppsala

Onsdag 9 maj 20:03

Instämmer jag också, hoppas allt är bra Johnny. Avbrott är nödvändiga då och då för att "zooma ut", fundera och reflektera. Har haft mycket trevlig läsning genom åren och bloggen har varit en av få saker jag sett fram emot på dagarna på arbetet.

 
Ingen bild

bert åke

Lördag 12 maj 23:50

Ja hoppas du mår bra men saknar din blogg

Johnny Ottosson

Tisdag 15 maj 20:50

Jag mår helt utmärkt, tack för omtanken.

Anledningen till passiviteten är att jag har skrivit artiklar i tidningen "Allt om Elcyklar" samt en del utländska facktidningar i samma ämne.

Tiden har därför inte räckt till som jag har önskat. Jag har dock fler luftvapenuppslag som jag tänker blogga om framöver, när en möjlighet öppnar sig.

 
Ingen bild

Archon

Söndag 13 maj 14:42

Men bloggen är ju kvar, den uppdateras bara inte lika ofta längre.

 
Ingen bild

kj

Torsdag 31 maj 13:08

tror johnny håller på att tillsammans med fx ta fram en elcykel med automatisk pumpning av deras pcp vapen,alltså ett kombinations vapen och fordon,för den motionerande skaran luftvapen skyttar.

 
Ingen bild

vex 3

Måndag 22 okt 09:53

thank you for sharing information
<a href="http://vex-3.com">vex 3</a>

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Söndag 14 okt 10:30

Mindre än mini !         Man får förstora det en hel del för att den ska synas..   När jag snavade runt på eBay tidigare i veckan så hittade jag ett mycket intressant mikro-sikte som jag blev så fascinerad av att jag helt enkelt köpte d...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 9 okt 17:00


    Ett intressant alternativ till en dykflaska!      Priset i USA för den här kompletta satsen är USD $499 (ca 4395 kr + frakt)   En spännande nyhet är Crosmans nya minikompressor som trots sitt ringa format har vattenavskiljning med p...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 okt 18:00

  Tillbaka till början!   Crosman 1701p är ett fantastiskt vapen - här golfbollskytte på 90 meter med 5 joule ME   Under våren 2015 så sålde jag min dåvarande Crosman Challenger då det stod klart att Field Target i Sverige skulle införa ...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 okt 11:00

    Ny review av TX200 Mk III   AEAC levererar ännu en sevärd video. ...

Av Johnny Ottosson - Torsdag 27 sept 17:30

    Rost & PCP !            Rost är som många vet något som de flesta, kanske inte direkt oroar sig för, men i alla fall tänker på ibland.   Luft innehåller ju vatten i form av luftfuktigheten och när den, av friktion uppvärmda luften,...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se