Airpang

Direktlänk till inlägg 24 februari 2018

A dying breed...

Av Johnny Ottosson - 24 februari 2018 18:00



Old School för framtiden?


     En gång i tiden så var en lång pipa en tydlig och önskvärd signal på ett effektstarkt vapen..


Som de flesta vet så är bullpup idag en starkt trend inom luftvapenvärlden. Alla tillverkare lanserar bullpups och de säljer som aldrig förr. Frågan är då om vi ser en permanent förändring av entusiasternas förstahandspreferenser eller om det bara är hål i marknaden som fylls igen?


I början av 1990-talet så definierade Theoben Engineering formfaktorn för ett modernt PCP med kort stock, tubflaska och lång pipa i en för sin tid ergonomisk trästock med högt kindstöd. En lång rad tillverkare från välkända BSA till idag nästan helt okända List Airguns följde mönstret och den enda andra strömningen som fanns på marknaden var de som formade sina PCP efter traditionella krutvapenstudsare, då främst Air Arms och Axsor/FX2000. Med dessa båda huvudlinjer så gick utvecklingen vidare efter millennieskiftet för att möta en karbintrend i mitten av det nya århundradets första decennium.  


Karbinvapen i alla ära, populariserat av främst BSA, blev storsäljare i främst England men även på vissa andra effektbegränsade marknader där piplängden hos vapnet inte var så viktig. I USA och på andra marknader med fri effekt så krävdes fortfarande en lång pipa för maximal effekt och där blev aldrig karbinvapnen lika populära. Snarare tvärtom så utrustade många tillverkare vapen för full effekt med längre pipor och dito lufttuber än vad deras modeller vanligtvis hade.


  Den här typen av traditionella vapen med studsar-look är fortfarande synnerligen populära!


Den långa pipan är helt enkelt nödvändig för hög effekt och därför regerade fortfarande de konventionella vapnen med lång pipa ända in till början av 2010-talet då vi plötsligt fick dagens starka efterfrågan på bullpups, vilka kombinerar den långa pipan med en kort totallängd hos vapnet.

Frågan är då - när dagens bullpup är allt bättre och talrikare - har det traditionella vapnet något berättigande?


  En del bullpups ser ut som militära vapen och har ganska bristfällig ergonomi - här Cometa Orion.


Faktum är att jag tror det och det finns flera anledningar till detta:


Utseende:


En del gillar inte den futuristiska eller rent av militära looken hos många av dagens bullpups. Visst, med trästock så blir detta drag kanske inte lika tydligt men kollar man på ett vapen som FX Airguns Impact så går tankarna onekligen till ett krigsvapen för en oinsatt betraktare. Många gillar helt enkelt studsardesignen hos vapen som Air Arms 4/500-serien eller den traditionella PCP-looken hos FX Airguns Crown. Smaken är som baken men ska man exempelvis få ut en licens så blir ofta handläggaren mer välvillig till ett vapen som Crown före ett vapen som Impact, trots att de är tämligen likvärda under skalet.


Ergonomi:


Här har stora steg skett för bullpups under bara de senaste åren. De första modellerna av PCP i bullpupform hade inte sällan repeterhandtaget vid skyttens öron och synnerligen diffusa flerstegslänkage för avtrycket. Primitivt och obekvämt, ingen skytt blir ju direkt glad över att sakna en yta att lägga an kinden mot eller möjligheten att placera den direkt på ett kallt mekanikblock i brist på annat. Orsaken var ju att många tillverkare stressade fram bullpups igenom att sänka ner vanliga gevärsmekaniker i bullpupsstockar och sedan improvisera fram det som krävdes för att få skapelsen att fungera. De senaste åren så har dock en stor uppryckning skett överlag, möjligtvis undantaget de allra billigaste vapen från utvecklingsmarknaderna. Premiumvapen av bullpuptyp har idag inte sällan minst lika bra ergonomi som konventionella gevär och ibland även likvärdiga eller bättre avtryckarsystem. Utveckling!


Prisläge:


Bullpups är vanligtvis märkbart dyrare än vanliga vapen och detta av främst två orsaker, en högre efterfrågan samt en mer komplex och nyare konstruktion. Gevär som Air Arms 3-500-serie har varit tämligen oförändrad i decennier, alla kostnader för verktyg och liknande är redan betalda, liksom utvecklingskostnaderna. De bara rullar på år efter år. Helt nya modeller med få gemensamma delar med det övriga sortimentet måste däremot bära sina egna kostnader och blir då dyrare. Sedan så är det även en fråga om attraktivitet. Många fantaster har ingen bra bullpup, de är sugna och därmed även mer betalningsvilliga - något som tillverkaren naturligtvis gärna utnyttjar.


  En takedown bullpup är ett mycket praktiskt vapen för den som behöver hög effekt och smidiga transportmöjligheter.


Som jag själv ser på saken så använder jag bara vapen med hög effekt på öppna platser med gott svängrum, vanligtvis en skjutbana. Där är det sällan problem med att manövrera runt ett vapen på 120 cm samtidigt som den högre effekten kommer till sin nytta på dessa dryga avstånd. Det enda kruxet kan vara själva transporten om vapnet inte är av typen takedown. Åker man kollektivt eller på två hjul till sin skjutplats så blir naturligtvis saken en annan och då bör man istället satsa på just en takedown bullpup.


  Pistolkarbiner är oslagbart smidiga!


Skjuter jag däremot i tätort på korta avstånd så använder jag vapen med låg eller måttlig effekt och då räcker det gott med en kort pipa varpå ett konventionellt vapen ändå blir tillräckligt kort. Är skjutplatsen av den här typen så kan man lätt hitta vapen med ännu större möjlighet att transporterad diskret, främst då pistolkarbiner som isärtagna har ännu kompaktare format än takedown bullpups.







 
 
Ingen bild

X-pelle

26 februari 2018 11:12

Luft/pcp/co2 pistolens pipa och dess ohjälpliga tillkortakommande vad anbelangar effektuttag måtte slutligen kommit till myndigheternas kännedom. Hux flux hävdens ju den ängsliga 3 joule begränsningen på dessa.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards