Airpang

Direktlänk till inlägg 20 februari 2018

Made in Dagenham, England

Av Johnny Ottosson - 20 februari 2018 19:00

 

Sterling Armament Company!

 

  En spännande mix mellan tradition och innovation!

 

Många av er fantaster som har varit med ett tag känner till Sterling, ett brittiskt företag som hade en hit i början av 1980-talet med sin nyskapande fjäderbössa med underspännarmekanism benämd Sterling HR-81. Den modellen designades av Roy Hutchinson (vars initialer omvänt samt lanseringsåret gav modellbeteckningen) och konstruerades av herrarna "Peter & Peter" (Peter Hart och Peter Moon).

 

  Sterling har en tradition av nyskapande, här gamla HR-81 med repeterhandtag och laddöppning!

 

Det geväret var dock lite för sin tid då underspännare inte blev en riktigt populära förrens ett decennium senare, eller i alla fall från 1983 då Weihrauchs HW77 visade att underspännare var något helt annat än Webley Mk III och BSA Airsporter. Helt nytt var dock laddning med repeterhandtag, precis som hos moderna PCP.

 

HR-81 var en riktigt kvalitétsprodukt och kostade därefter med en prislapp på £120, en fasansfull massa pengar på den här tiden. Hela vapnet var dock tillverkat av trä och metall med utsökt finish. Förutom prislappen så var den enda egentliga nackdelen att laddmekanismen begränsade konstruktionens möjliga effektuttag, som blev högst måttligt. Kronografer var emellertid ovanliga för 35 år sedan och vapnet såldes enbart med kaliber 22 för att ge så hög effekt som möjligt och resultatet blev strax under 16 joule.

 

  Gamla HR-81 har typsiskt klossig 1970-tals design..

 

Trots en knackig försäljning så kom man ut med en systermodell två år senare, lagom till säsongen 1983. Detta vapen fick logiskt nog beteckningen HR-83 och blev en De Luxe-modell med prima oljebonad valnötsstock och lite modernare design på utformningen. Här fanns skuren (inte pressad som på HR-81) nätskärning, rembyglar som standard samt en ännu prydligare blånering. Priset sköt dock i höjden till då hissnande £195.

 

  HR-83 var något helt annat än HR-81 men med en synnerligen häftig prislapp!


En udda konstruktion med måttlig effekt och en skyhög prislapp blev tyvärr inte ett recept för framgång så HR-83 tillverkades bara i 200 exemplar (198 st höger, 2 st vänster). De aviserade kaliber 177 och 20 blev aldrig verklighet. Året därpå gick Sterling i konkurs och produktionen av luftvapen upphörde.


Sterlings HR-modeller visade sig dock ha fler liv i bakfickan så konstruktionen såldes 1988 till amerikanska Benjamin-Sheridan som avsåg att få en bra fjäderbössa att komplettera sina pumpvapen med på främst den inhemska marknaden. Nu trillade det ut ett antal USA-tillverkade HR innan Crosman slutligen köpte Benjamin-Sheridan 1992 och lade ner HR-serien.


  Amerikanska Sterling HR-83 hängde med under åren 1989-1992 i samtliga tre mindre kalibrar.


Så, nu är Sterling på G igen men denna gång med en helt ny konstruktion, ett synnerligen modernt PCP i ett relativt konservativt utförande. H-18 som modellen heter har både elektroniskt avtryckarsystem och en helt elektroniskt styrd ventil, allt förpackad i en traditionell sporting PCP-stock inte helt olik gamla FX2000. Modellen kommer med 10-skott magasin men kan även singelladdas för den som föredrar detta. Prislappen anges till £900.


  Sterling Mk-2 är en modern kopia av 1930-talets Webley & Scott Service Mk II.


En udda och kul modell är Sterlings nya Mk-2 vilket är en modernt konstruerad kopia av klassiska Webley Mk II. Nu tillverkad av moderna material i CNC-system, med syntetpackningar och glasblästrad matt finish. Bössan har moderna öppna riktmedel, ett modernt avtryckarsystem samt fulla 16 joule. En udda men underbar bössa för den som vill ha ett klassiskt gevär med moderna förutsättningar. Prislappen lär hamna på £700-900.


   Sterling T-16 är en ny rekylfritt gasfjädervapen med dubbla pistonger!


Hemligast i den nya lineupen som Sterling nu har presenterat är T-16 vilken påstås vara en helt ny typ av gasfjädervapen. Mycket få detaljer är släppt om modellen ännu, förutom priset på £1400. 


Det ska bli mycket spännande att följa nya Sterlings utveckling framöver!





 

 

 

 

 

 
 
Superbee

Superbee

21 februari 2018 19:27

Nu fick du till ett riktigt bra och intressant blogginlägg :)
Tack!

http://y

 
Ingen bild

Air

22 februari 2018 19:28

Den satt fint.
Tack.

 
Ingen bild

Farsan

3 mars 2018 15:27

Man hade varit stolt om ungarna kommit hem med detta från slöjden. Skulle kanske inte betala för det dock.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards