Airpang

Direktlänk till inlägg 19 februari 2018

Bullpup eller inte?

Av Johnny Ottosson - 19 februari 2018 18:00



Behovet av BSA Defiant?

Priset är preliminärt angivet till £1050.


Trenden med bullpups förefaller ha anlänt för att stanna, något som inte minst bekräftades i helgen då BSA släppte sin variant på temat. I princip samtliga nämnvärda aktörer på scenen har idag bullpups i någon form att erbjuda marknaden.


Frågan många ställer sig är därför, vilken funktion fyller de?


Alltså, varför välja en bullpup före ett konventionellt vapen?


Generellt sett så har bullpups en obestridlig fördel - den tillåter att man får ett vapen med lång pipa i ett kort chassi.


Bortsett att ifrån en del gillar designen rent subjektivt så tar fördelarna slut där. Nackdelarna är emellertid flera, de mest påtagliga är att många (främst äldre) konstruktioner har haft svårighet att få avtrycket bra, liksom en vettig ergonomi – inte minst för repeterhandtaget. När bullpups kom till marknaden så var de ju ofta baserade på vanliga gevär som man bara nödtorftigt modifierade för att få dess mekanismer att passa i ett chassi för en bullpup-design. Exempel på detta är Snowpeaks modeller, vilket nu ska säljas under Dianas varumärke.


Vem behöver då en bullpup rent praktiskt?


Jo, den som vill ha hög effekt ifrån ett kort och smidigt vapen liksom den som önskar en effektiv ljuddämpning på en halvlång pipa i med en kort totallängd.


För svenskt vidkommande och våra 10 joule så har vi ingen praktisk nytta av bullpups. Det räcker med en pipa på 25 cm och en ljuddämpare på 10 cm för att få ett fullt fungerande paket till den här effekten. Detta kan man lätt få in i ett konventionellt vapen med en totallängd om blott 75 cm. Inte ens med 16 joule så behöver vapnet bli speciellt mycket längre än 80 cm med en sedvanlig layout.


Om man däremot vill skjuta med kaliber 22 och full effekt så behöver man en pipa på runt 50 cm och för kaliber 25 och 30 så brukar man använda pipor med 60 eller ännu hellre 70 cm. DÅ är en bullpup en vettig lösning. Kör man 60 cm pipa och en bra dämpare så får man annars en totallängd på bortåt 120 cm med formfaktorn av ett vanligt gevär.


Med detta i baktankarna så är det ganska komiskt att se hur BSAs nya Defiant har en pipa som börjar först tre decimeter från bakkappan!


Här förfelar man ju den absolut största och enda fördelen med bullpup, vilket dock på ett sätt är logiskt eftersom Defiant är byggd för ett utseende av en bullpup snarare än för dess praktiska funktion. Om man däremot ser på FX olika bullpups, möjligtvis med Bobcat som undantag, så utnyttjar både Wildcat och Impact sin form maximalt till gagn för användandet av långa pipor.


Till stor del så är alltså dagens starka trend för bullpups just ett mode, vilket naturligtvis inte behöver vara ett fel i sig självt. Man måste dock vara medveten om att man får en hel del nackdelar för looken – i varierande grad ergonomi (inklusive topptunghet/känsla av rankhet samt anläggningen) , mekanik (repeterhandtag & avtryck) liksom ett bra mycket högre pris.


BSAs nya modell ska bli spännande att bekanta sig med, annars håller jag nog Wildcat som den bästa bullpupen på marknaden nu, utav de modeller som jag har prövat, när det handlar om vapen på upp till 16 joule. För full effekt så är annars Impact ett gjutet val ren tekniskt sett. Personligen så tycker jag emellertid att ergonomin lämnar en del övrigt att önska.


Annars, om man nu vill ha ett kompakt vapen för upp till 16J så är Verminatorn en klassiker som har hamnat lite i skuggan av dagens bullpuptrend. Lite trist då det är ett mycket praktiskt och beprövat vapen med stor luftkapacitet som fungerar utmärkt till lite lägre effekter och som dessutom har en fördel i att vara takedown, något som Impact annars är ensam om.

 
 
Ingen bild

Air

20 februari 2018 09:27

Bra skrivet har två FX Verminator som jag är mycket nöjd med.
En FX Wildcat kunde vara ett alternativ i samlingen då i
kal.6.35 om man skulle skjuta med högre utg,hastigheter.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards