Airpang

Direktlänk till inlägg 27 december 2017

En av vårt tids viktigaste vapen...

Av Johnny Ottosson - 27 december 2017 11:00



"Alltid en massa om denna Gauntlet!"

  Ett mycket komplett paket för väldigt små pengar...


Det lilla som jag har haft möjlighet att skriva på Airpang den senaste tiden har helt klart dominerats av Umarex Gauntlet och många har därför undrat - varför? Detta är en högst berättigad fråga och det är den som jag tänker adressera här idag.


Gauntlet är egentligen en urgammal QB-konstruktion, om än i modifierat utförande, med rötterna i en ännu äldre design från Crosman som skapades på 1960-talet, hur kan den förmå att intressera köpare långt in på 2010-talet? 


Till att börja med så är den billig, vilket alltid säljer vapen oavsett vilket. Vi talar om under $299 vilket betyder ca 2400 SEK med dagens kurs. Hur man än vänder på saken så ÄR detta billig för ett PCP hur man än mäter. Trots detta låga pris, det finns ju fler vapen på marknaden som är jättebilliga (Snowpeak 900, Gauntlets kusin Beeman Cheif, QB-seriens moderna efterträdare Crosman Maximus etc), så är Gauntlet betydligt mer välutrustad!


Till de viktigaste fördelarna hör en riktigt effektiv shroud, det ser man sällan hos lågprisvapen. Nästa viktiga feature är det automatindexerande magasinet. Konkurrenten Snowpeak 900 har förvisso också magasin men annars så är just magasinet (om man önskar använda det) en stor fördel för Gauntlet jämfört med Maximus och Cheif. Sedan så har vi den separata regulatorn, som gör det möjligt att få låg spridning från skott-till-skott utan att man behöver meka eller kunna speciellt mycket om PCP.


Visst, det går att få en jämn låg spridning även med ett självregulerande ventilsystem men det kräver mer kunskap och erfarenhet - med Gauntlet så får man hög skjutbarhet direkt ur kartongen. Slutligen så har vi även en löstagbar lufttub som gör det möjligt att ha med flera tuber för långa skyttesessioner non-stop ute i fält och en billig möjlighet att ersätta en skadad eller utgången lufttub vid behov.


Detta erbjuder inga konkurrenter.


  En löstagbar lufttub är alltid en stor fördel!


Till de mindre uppenbara fördelarna hör en stock med justerbart kindstöd och dessutom rembyglar liksom modulariteten hos QB-systemet på många delar, vilket gör det enkelt att hitta knowhow och billiga reservdelar vid behov.


Sammanfattningsvis så är alltså Gauntlets styrkor två - den är grymt billig och otroligt välutrustad för sitt pris!


Nackdelar då?


Lång, tung och ful - liksom att den även kan vara billig i negativ mening när det gäller passning, finish och övergripande känsla av kvalité. En annan sak som jag är nervös över är hur bra den kommer att skjuta från exempar till exemplar. Vi har ju sett hur Steve på AETC sköt bättre på 100 yards med dess syskon Beeman Cheif än med FX Airguns Streamline samtidigt som jag vet att en del exemplar av billiga kinavapen lämnar usel praktisk precision i verkligheten. Det har vid köp av sådana modeller alltid blivit lite av en en chansning - man får be till högre makter och hoppas att man får ett "bra" exemplar. Sådant är naturligtvis aldrig kul.

  En vanlig syn på våra träffar framöver?


Men, låt oss nu hoppas att man får ut praktisk precision på samma nivå som Steves testade Cheif för alla exemplar av Gauntlet, då finns det - som jag ser saken - inget som hindrar detta vapen från att bli en monstersuccé även här i Europa, förutsatt att prisbilden håller sig på rätt nivå.


Om så sker så blir detta vår tids viktigaste vapen, en dörröppnare för mängder av människor som igenom den här valmöjligheten kommer att ta steget in i hobbyn eller klivet över tröskeln från fjädervapnen och in till den underbara världen av PCP.


En viktigare uppgift än denna har inget vapen.



 
 
Ingen bild

Hasse

27 december 2017 18:20

Men var kommer miljön in?
Det här verkar ju vara en nog så vettig dussinbössa men alltjämt är intresset till att fasa ut luftgevärsammo tillverkat av bly.
Något jag tillskriver högre dignitet med tanke på hur mkt. bly som hanteras och spottas ur populära bössor.

 
Ingen bild

Hasse

27 december 2017 18:27

Själv experimenterar jag för fullt med att gjuta 22 long rifle kulor i tenn, korta dom och söka siza ner dom men har där stött på patrull. Det verkar nämligen vara nog så kinkigt med anläggningsytornas storlek. Tenn har ju annars en hyfsad vikt och är lika lättsmält som bly.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards