Airpang

Direktlänk till inlägg 30 november 2017

Flexibelt...

Av Johnny Ottosson - 30 november 2017 18:00Modularitetens mästare!

 


Crosman Armada har blivit en populär storsäljare på sin inhemska marknad.


Inom skjutvapen i allmänhet så besitter det så kallade AR-systemet en särställning, något som också sakta men säkert även börjar influera luftvapenvärlden. AR-systemet, uppkallat efter det uppfinnande företaget ArmaLite, har nämligen ett par stora och obestridliga fördelar i form av sin talrikhet och sin breda prisbild. Komponenter till AR-systemet kan köpas i princip överallt och många riktigt bra delar kan förvärvas till förbluffande små pengar på grund av stora tillverkningsserier och standardiserat utförande.


Som de flesta av er säkert känner till så grundades ArmaLite på 1950-talet i USA och blev mest bekanta som upphovet till M16-gevären, kända i otaliga krigsfilmer inte minst från Vietnam.


Redan 1966 så kom sedan CAR-15/XM177, en utveckling av M16, som utgjorde grunden till den efterträdande M4, från vilken många av dagens detaljer till AR-systemet härrör. Utan att fördjupa oss mer i militära krutvapen så finns det ett par detaljer från just M4 som är intressanta för oss luftskyttar, främst pistolgreppet och kolvdelen. Den karaktäristiska kolvdelen består egentligen av tre delar, en bufferttube, en låsmutter och så själva kolven.


En buffertube med längdjustering i sex lägen. 


För att fästa kolven på någonting så börjar man med att gänga fast bufferttuben, som är gängad i ena ändan, mot själva vapnet (eller vid luftskytte, ibland en adapter). För att bufferttuben ska sitta rakt, med justeringslisten nedåt, så måste man säkra tuben med hjälp av en kronmutter (låsmuttern) och för detta ändamål så använder man en speciell nyckel.


Den klassiska M4-stocken finns i mängder av varianter. 


När bufferttuben sedan sitter på så glider man över kolvdelen och då får man en kolv som är teleskopiskt justerbar i sex olika lägen. Kolven som sådan innehåller inte sällan en rembygel och möjlighet att fästa diverse olika tillbehör, liksom man kan nyttja buffertrörets tomrum till förvar av exempelvis ammunition, rengöringsutrustning eller andra smådelar som man vill ha nära till hands.


Andra fördelar med kolvsystemet är att kolven finns i ett brett spektrum av prislägen, från 200 kr till mer än det tiodubbla. Man kan alltså lätt köpa en på eBay för ett par hundringar om man till exempel vill måla om den eller experimentera och sedan ersätta tillbaka till original utan att bli ruinerad.


Många varianter av pistolgrepp för AR-serien erbjuder en praktisk förvaring.  


Dessa syntetstockar är naturligtvis också okänsliga för vatten, temperaturskiftningar och synnerligen slagtåliga för oöm användning i exempelvis skog och mark. Kolvarna är dessutom ambi och som sagt justerbara i längdled, vilket kan vara lämpligt om samma vapen delas mellan två personer med olika storlek. Slutligen så får man naturligtvis även ett kompakt vapen för transport och förvaring om man väljer att skjuta ihop kolven helt och hållet.


Kolvar till AR-systemet finns i mängder av olika utföranden, efter tycke, smak och plånbokens storlek.


Även FX Airguns har anammat ARs standard. 


Pistolgreppet är även det standardiserat i sin infästning och finns också detta i mängder av utföranden och prisnivåer, från en knapp hundralapp till tusentals kronor. Liksom bufferttuben så innehåller det inte sällan även här ett tomrum för förvaring av olika småsaker. Tittar man på fabrikstillverkade vapen så är det inte helt överraskande Crosman som har gått först i att implementera AR-systemet på luftvapenfronten igenom lanseringen av sin Armada, en Marauder i AR-kostym, men även så närliggande som svenska FX Airguns kör pistolgreppet från AR-serien på sin magnifika Impact.


Även lösa chassi finns för eftermontering, här från RAI 


Vill man ha något annat vapen med AR-möjligheter så får man köpa eller låta tillverka ett chassi, i vilket man sänker ner sin vapenmekanism. Till detta chassi så monterar man därefter kolven och pistolgreppet för att skapa ett komplett vapen. En av de mest kända tillverkarna här är R Arms Innovations Inc. US som saluför dessa av aluminium.


  Den som vill kan ersätta M4-kolven med en vikbar modell från Tippman istället..


För de som letar efter billigare lösningar så finns även möjligheten att tillverka chassi av plast, inte minst med hjälp av dagens 3D-skrivare. På detta sätt så kan man enkelt och billigt tillverka en AR-utrustad minikarbin av exempelvis en Hatsan Sortie eller annat uddavapen, för den som så önskar.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hasse

30 november 2017 21:05

Modularitet eller inte, den ser helt enkelt inte trevlig ut.
Kan man inte modulera sina bössor, hur ska jag uttrycka det, lite mer diskret, istället för att skrämma upp omgivningen?

Johnny Ottosson

1 december 2017 05:40


MSR (Modern Sporting Rifles) ser udda ut i Sverige eftersom vi inte är vana vid dem. När allt fler vapen med den här typen av utseende dyker upp så kommer man emellertid att vänja sig vid dem och då blir de en naturlig del av vapendesignen.

Vi såg samma sak när syntetkolvarna kom och inte minst när kikarsikten blev populära, då många jägare fick frågan om de skulle pyssla med prickskytte istället för jakt med sina vapen.

Utveckling betyder förändring och för många så är detta obekvämt.

 
Ingen bild

Hasse

5 december 2017 00:45

Jodå utveckling vurmar jag varmt för och modulera är utmärkt men det finns inga eller få funktionella vinster med att styra ut sportskyttebössor till militärliknande skarpa skjutvapen. Det hör hemma bland grabbar och softairbössor. En vuxen person ger inget moget intryck kånkades på en dylik till skjutbanan.

Johnny Ottosson

5 december 2017 19:18


Att militära vapen har sitt speciella utseende hänger ju ihop med att det är funktionellt - tillverkare av krigsmateriel har sällan andra aspekter på sina produkter än funktion och pris.

Betänk också att GC63 har rötterna i en rent militär konstruktion..

 
Ingen bild

Hasse

9 december 2017 23:24

Att dom militära, skarpa vapnen och därför med vidhängade avkylningsanordningar och dylikt, är uteslutande funktionellt konstruerade är obestridligt.
Men när det kommer till luftbössor finns inga sådana komplikationer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se